ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πρεμιέρα για το ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ

Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021 13:31
UPD:14:42

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected] 

Με εύρος απόδοσης 2,3%- 2,7% ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή η Δημόσια Προσφορά για το ομόλογο ύψους 300 εκατ. ευρώ, συνδεδεμένου με ρήτρα αειφορίας, της ΓΕΚ Τέρνα.

Είναι το τρίτο στη σειρά για τον κατασκευαστικό - ενεργειακό Όμιλο (και το πέμπτο μαζί με τα δύο που έχει εκδώσει η θυγατρική του Τέρνα Ενεργειακή) ως αποτέλεσμα της διαρκούς αύξησης των επενδύσεων που σχεδιάζει. Τον Ιούλιο του 2020 εξέδωσε ομόλογο 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,75% και το 2018 ύψους 120 εκατ. ευρώ με 3,95%.

Με τη νέα ομολογιακή έκδοση, μόλις 18 μήνες από την αμέσως προηγούμενη, η ΓΕΚ Τέρνα θα χρηματοδοτήσει τμήμα των επενδύσεών της, 6,5 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με Καζίνο (IRC) στο Ελληνικό.

Η συμμετοχή της στο έργο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διαμορφωθεί σε 49%, με τη Hard Rock να αποκτά το 51%, ωστόσο θα αναλάβει το σύνολο της κατασκευής, προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ. 

Θα χρηματοδοτήσει επίσης (μερικώς) την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, το Αεροδρόμιο Καστελίου (Ηράκλειο Κρήτη) καθώς και τον νέο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 877 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο (CCGT) στην Κομοτηνή.

Σημειώνεται ότι η ΓΕΚ Τέρνα έχει ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο έργων ύψους 4,5 δισ. ευρώ (σχεδόν το 50% του συνολικού ανεκτέλεστου των μεγάλων κατασκευαστικών της χώρας).

Το προς έκδοση ομόλογο είναι με ρήτρα αειφορίας, δηλαδή με όρους που δεσμεύουν τον ίδιο τον εκδότη κι όχι απλά τον χαρακτήρα των επενδύσεων στις οποίες θα διοχετεύσει τα κεφάλαια που θα αντλήσει όπως γίνεται με τα πράσινα ομόλογα. Η ΓΕΚ Τέρνα δεσμεύεται να μειώσει κατά 25% την ένταση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το τέλος του 2025, στόχος που θα επιτευχθεί βασιζόμενος στην πρόβλεψη του Ομίλου για αύξηση της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος (σε παράκτια και υπεράκτια αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης) στα 3.000 MW μέχρι τη λήξη της διάρκειας του ομολόγου.

Ποσοστό τουλάχιστον 30% των Ομολογιών θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών των Ιδιωτών Επενδυτών και έως 70% θα κατανεμηθεί μεταξύ των Ειδικών Επενδυτών και των Ιδιωτών Επενδυτών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα