Ρεκόρ η υποχώρηση του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ

Εξ αιτίας της πρακτικής του carry-trade
Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2007 10:24

ΣΤΑ χαμηλότερα επίπεδα έναντι του ευρώ, από την υιοθέτηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, τον Ιανουάριο του 1999, υποχώρησε το ελβετικό φράγκο, καθώς οι επενδυτές αξιοποίησαν το πλεονέκτημα του carry-trade.

Το ελβετικό φράγκο υποχώρησε τις τρεις προηγούμενες εβδομάδες καθώς εικάζετο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αυξήσει ταχύτερα το κόστος δανεισμού από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας. Με βάση την πρακτική του carry-trade, οι επενδυτές δανείζονται σε ένα νόμισμα που έχει αντιστοίχως χαμηλό επιτόκιο και επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις στο εξωτερικό. Η Ελβετία έχει το χαμηλότερο επιτόκιο, εκτός της Ιαπωνίας, μεταξύ των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου.

Εναντι του ευρώ το ελβετικό φράγκο υποχώρησε στο 1,6247 στις 8:26 π.μ. στη Ζυρίχη – τοπική ώρα – από 1,6238 που ήταν αργά χθες. Το φράγκο άγγιξε νωρίτερα το 1,6255, τα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του ευρώ, από τις 6 Ιανουαρίου του 1999, όταν είχε φθάσει το 1,6247, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Εναντι του δολαρίου των ΗΠΑ το ελβετικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στο 1,2528 από 1,2533.

Η Swiss National Bank αύξησε τον περασμένο μήνα τα επιτόκια στο 2% ενώ η ΕΚΤ, τα αύξησε έξι φορές από το 2005, στο 3,5%. Η Ελβετία χρεώνει 1,5% λιγότερο από την ΕΚΤ για να δανείσει χρήματα για τρεις μήνες.

Τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού καθιστούν το ελβετικό φράγκο και το γιέν δημοφιλή για τους κερδοσκόπους που εφαρμόζουν την πρακτική του carry-trade. Η ισλανδική κορώνα, η τουρκική λίρα και το δολάριο της Αυστραλίας, τον μήνα που πέρασε, συγκαταλέγησαν μεταξύ των νομισμάτων με τις καλύτερες επιδόσεις έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ. Τα επιτόκια στην Ισλανδία είναι 14,25%, ενώ η Τουρκία δανείζει με επιτόκιο 17,5% και τα επιτόκια στην Αυστραλία βρίσκονται στο 6,25%.

Η επόμενη σύσκεψη των μελών της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας για τα επιτόκια θα γίνει στη Ζυρίχη στις 15 Μαρτίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα