Μ. Καζάκς (ΕΚΤ): Μπορούμε να αλλάξουμε πορεία στις αρχές του 2022, αν χρειαστεί

Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021 12:40
UPD:12:40

Για να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η παραλλαγή του κορωνοϊού Όμικρον θα πρέπεο να προκαλέσει σημαντική ζημιά στην οικονομία της Ευρωζώνης, σημείωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μάρτινς Καζάκς.

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πώς θα επηρεάσει το νέο στέλεχος την ανάκαμψη της ηπείρου, είπε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας. Όπως έχουν τα πράγματα, το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να λήξει όπως είχε προγραμματιστεί τον Μάρτιο, είπε.

«Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η παραλλαγή Όμικρον», συνέχισε, προσθέτοντας: «Εκτός αν οδηγήσει σε σημαντικές και μεγάλες αρνητικές αναθεωρήσεις στις προοπτικές για την ανάπτυξη, δεν βλέπω ότι πρέπει να αλλάξει ο Μάρτιος (ως ημερομηνία λήξης του PEPP)-τον οποίο η αγορά περίμενε εδώ και αρκετό καιρό...».

Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μια κρίσιμη συνεδρίαση στις 16 Δεκεμβρίου, οπότε και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σχεδιάζουν να καθορίσουν πώς θα πορευτούν με τα μέτρα στήριξης που διαθέτουν. Παράλληλα με τους αυξημένους κινδύνους του Covid-19, ο πληθωρισμός - που τρέχει αυτή τη στιγμή με τους ταχύτερους ρυθμούς από την ίδρυση του κοινού νομίσματος - θα αποτελέσει την καρδιά της συζήτησης.

Τα ιταλικά ομόλογα υποχώρησαν ελαφρά μετά τα σχόλια του Καζάκς και οι αποδόσεις αναφοράς 10ετίας ανέβηκαν για δεύτερη ημέρα, αυξάνοντας κατά μία μονάδα βάσης στο 0,93%, ενώ οι αντίστοιχες γερμανικές αποδόσεις παρέμειναν σταθερές στο μείον 0,37%.

Καθώς οι επιστήμονες εξακολουθούν να σταθμίζουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η Όμικρον, ο Καζάκς υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ έχει χρόνο να αλλάξει την πολιτική της στις αρχές του επόμενου έτους, εάν το δικαιολογήσει η υγειονομική αξιολόγηση. «Αν τον Φεβρουάριο δούμε ότι είναι επώδυνο, τότε φυσικά μπορούμε να αλλάξουμε τις απόψεις μας και αυτό είναι το θέμα της ευελιξίας», είπε, προσθέτοντας ότι είναι δυνατό να επανεκκινήσει το PEPP, εάν θεωρηθεί απαραίτητο.

Σχολιάζοντας την άλλη μεγάλη πηγή αβεβαιότητας, τον πληθωρισμο, ο Καζάκς, σημείωσε ότι αναμένεται να επιβραδυνθεί το επόμενο έτος.

«Σε ποιο ακριβώς επίπεδο θα φτάσει το 2023-24, φυσικά, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για αυτό», είπε. Με ελάχιστες ενδείξεις ότι οι αυξανόμενες τιμές προκαλούν αυξήσεις μισθών που θα κινδύνευαν να παγιώσουν ένα ταχύτερο πληθωρισμό, «η βασική μου γραμμή παραμένει ότι υποχωρεί κάτω από το 2%», συνέχισε.

Ο ίδιος, ωστόσο, συμφωνεί με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, θεωρώντας ότι οι κίνδυνοι των τιμών είναι ανοδικοί.

Απηχώντας τα σχόλια της Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα, προειδοποίησε ενάντια στις πιο μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις για νομισματικά κίνητρα, ενώ οι προοπτικές για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη είναι τόσο ασαφείς.

«Αυτή τη στιγμή απλά γνωρίζουμε πολύ λίγα για την Όμικρον», είπε. «Βλέπω ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε με γνώμονα τα δεδομένα και να παίρνουμε τις αποφάσεις μας βήμα προς βήμα. Επομένως, αντιδράστε στα δεδομένα, αντί να προλαμβάνετε αποφάσεις όταν η αβεβαιότητα είναι πολύ υψηλή».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα