ΤΑΪΠΕΔ: Έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ περιμένει το 2022

Εντός εβδομάδας η μεταβίβαση του ακινήτου στην Αφάντου και της ΔΕΠΑ Υποδομών
Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021 10:20
UPD:10:32
www.hradf.com

Από την έντυπη έκδοση

Των Λαλέλας Χρυσανθοπούλου και Φάνη Ζώη

Με έργα προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ ξεκινά το 2022 η νέα μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ για την ωρίμανση έργων, ενώ εντός της εβδομάδας επέρχονται το οικονομικό κλείσιμο και η μεταβίβαση του ακινήτου της Βόρειας Αφάντου στη Ρόδο, καθώς και η μεταβίβαση της ΔΕΠΑ Υποδομών στους αναδόχους. Τούτο προέκυψε σε χθεσινό γεύμα εργασίας, παρουσία του Δημήτρη Πολίτη, διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, και του Παναγιώτη Σταμπουλίδη, εντεταλμένου συμβούλου του Ταμείου, οι οποίοι και παρουσίασαν το πρόγραμμα του Ταμείου για τη χρονιά που έρχεται.

 

Η λίστα των έργων

 

Στην πρώτη λίστα των έργων, όπως αναφέρθηκε, είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού για την Αττική Οδό, καθώς και η αξιοποίηση των λιμένων Καβάλας, με δεσμευτικές προσφορές στις 9 Φεβρουαρίου, και ακολουθούν της Αλεξανδρούπολης και της Ηγουμενίτσας κατά σειρά λίγο πριν από το Πάσχα. Παράλληλα σε βραχύ χρονικό διάστημα θα βγουν οι προεπιλεγέντες για το λιμάνι του Ηρακλείου. Ακολούθως προχωρά ο διαγωνισμός για τη μαρίνα Πύλου και ακολουθεί η προκήρυξη για μαρίνα Mega Yachts στην Κέρκυρα. Ακόμη, εντός του α’ τριμήνου θα τελεσφορήσει ο διαγωνισμός για τη Λάρκο.

Στον τομέα των ακινήτων αναμένεται η προκήρυξη της έκτασης του Δημοσίου στη Νέα Ηρακλείτσα στην Καβάλα με τη διαδικασία του e-auction. Επιπλέον, στη λίστα των έργων, όπως αναφέρθηκε, είναι το Σχέδιο Δασικής Προστασίας σε 35 Εθνικούς Δρυμούς, η συντήρηση και ανακαίνιση του ΟΑΚΑ, η δημιουργία πεζόδρομων και ποδηλατόδρομου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμός 8 νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα και 72 κέντρων Δευτεροβάθμιας Υγείας, αλλά και παρεμβάσεις σε 150 μονάδες υγείας, κτηριακά έργα ΣΔΙΤ (κατασκευή κτηρίου Πρωτοδικείου και Εισαγγελίας Αθηνών).

 

Η νέα μονάδα PPF

 

Εν όψει της προετοιμασίας της χώρας μας για την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης αναπτύχθηκε εντός ΤΑΙΠΕΔ μία νέα αυτοτελής επιχειρησιακή μονάδα, το Project Preparation Facility (PPF), για την ωρίμανση συμβάσεων στρατηγικής σημασίας, που θα ενταχθούν στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας. Το PPF αναλαμβάνει την ωρίμανση μεγάλων έργων, προϋπολογισμού άνω των 30 εκατ. ευρώ, καθώς και έργα που είναι ενταγμένα στο εθνικό πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0», δηλαδή τις απαραίτητες μελέτες και αδειοδοτήσεις, καθώς και την προκήρυξη του εκάστοτε διαγωνισμού και την παρακολούθηση της πορείας του.

Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία νέων διαγωνισμών, το ΤΑΙΠΕΔ τοποθετεί μέσα στο α’ τρίμηνο του 2022 το σχέδιο για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού (η υφιστάμενη σύμβαση λήγει στα τέλη του 2024), σημειώνοντας ωστόσο ότι η περίμετρος του νέου διαγωνισμού θα καθοριστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Υπενθυμίζεται πως οι νέες επεκτάσεις του συγκεκριμένου αυτοκινητόδρομου μελετώνται από το υπουργείο Υποδομών όσον αφορά τον τρόπο και το περιεχόμενο της δημοπράτησής τους, ωστόσο το υφιστάμενο δίκτυο 70 χλμ. της Αττικής Οδού (και οι συνακόλουθες συντηρήσεις του) παραμένουν με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας στην ευθύνη του ΤΑΙΠΕΔ. Σημειώνεται πως μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την Εγνατία Οδό, η διοίκηση του Ταμείου εκτιμά ότι ο νέος διαγωνισμόςγια τη νέα παραχώρηση θα αποτελέσει την υψηλότερη σε αξία συναλλαγή που έχει εκτελέσει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα