Market Beat: Η διεθνής αισιοδοξία μαζεύει τις πρόσφατες απώλειες

Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021 09:36
UPD:09:37

Το κλίμα διεθνώς άλλαξε και απειλή στην άνοδο είναι το ύψος των πρόσφατων κερδών αναφορικά με τη δυναμική των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων. Οι λόγοι για την αλλαγή περιγράφονται πιο κάτω συνοπτικά. Αντίθετα στο ΧΑ η απόσταση από την πρόσφατη κορυφή στις 927,67 με κλείσιμο στις 923 είναι της τάξης του -4% με τον ΓΔ ακριβώς στο μέσο της απόστασης της κορυφής από τον πυθμένα (70 μονάδες) των 857,87 μονάδων με χαμηλότερο κλείσιμο στις 858,93.

  • Ανοδική εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια λόγω ανόδου στις κινεζικές αγορές μετοχών ενώ κέρδη άνω του +0,2% εμφανίζουν τα ΣΜΕ επί των δεικτών της WallStreet που χθες εμφάνισαν κέρδη
  • Ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Κίνα μπορεί να κορυφώθηκε και να άρχισε να επιβραδύνεται τον Νοέμβριο, παρέχοντας κάποια ανακούφιση  αφού αφήνει χώρο στην κεντρική τράπεζα να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την οικονομία. Οι τιμές παραγωγού της Κίνας επιβραδύνθηκαν, ενώ οι τιμές καταναλωτή αυξάνονται
  • Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν το μεγαλύτερο ράλι των τελευταίων εννέα μηνών, με τους κύριους μέσους όρους να ανεβαίνουν τουλάχιστον κατά 2% λόγω αισιοδοξίας ότι η παραλλαγή Omicron δεν θα εκτροχιάσει την παγκόσμια ανάπτυξη.
  • Οι μετοχές τεχνολογίας που οδήγησαν την πτώση της περασμένης εβδομάδας επιτάχυναν την ανάκαμψη. Ο δείκτης Nasdaq 100 σημείωσε άνοδο 3%, ένα ETF που παρακολουθεί τις πρόσφατα εισηγμένες εταιρείες σημείωσε άνοδο 5% και οι μικρές κεφαλαιοποιήσεις αυξήθηκαν κατά 2%. Ο S&P 500 διέγραψε όλες τις απώλειες που υπέστη μετά την κλίση του JeromePowell πριν από μια εβδομάδα και ήταν μόλις 0,3% κάτω από το τελευταίο κλείσιμό του πριν η παραλλαγή Omicron συγκλονίσει τις αγορές.
  • Τα ομόλογα υποχώρησαν, οδηγώντας τις αποδόσεις των 2ετών στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2020.
  • Ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe υποχώρησε πέντε μονάδες στις 22. Το δολάριο υποχώρησε και το αργό πετρέλαιο ανέβηκε πάνω από τα 71 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη.
  • Τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου ανακάμπτουν αυτή την εβδομάδα, αφού τα αρχικά στοιχεία έδειξαν ότι η αύξηση των κρουσμάτων Omicron δεν έχει κατακλύσει τα νοσοκομεία και καθώς η Κίνα κινείται προς επέκταση της υποστήριξης για την οικονομία.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Ο τζίρος χθες, στις 15:25 ήταν στα 30 εκατ. ευρώ, ενώ τη Δευτέρα είχε πιάσει τα 18! Πάλι χαμηλός ήταν, αλλά όχι πολύ προκλητικά αδύναμος και ευτυχώς ισχυρό ήταν, το ανοδικό momentumπου δημιούργησαν οι επιλογές των ισχυρών θεσμικών. Οι ίδιοι χθες, όταν διαπίστωσαν την αδυναμία της αγοράς να περάσει το μέσο όρο της πάνω από τις 883, βοήθησαν στην υποχώρησή του. Ξεκινώντας πρώτοι τις πιέσεις. Αλλά στο πτωτικό διάστημα οι υπόλοιποι συναλλασσόμενοι πήραν μέρος με προθυμία.Χθες οι εντολές αγοράς από την προσυνεδρίαση έδωσαν ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα και κατόπιν, δεν επετράπη η υποχώρηση από αυτό. Αλλά έτσι όσοι θέλησαν να ανακτήσουν τις θέσεις που ξεπούλησαν, έπρεπε να πληρώσουν τίμημα υψηλότερο από αυτό που τους έφερε η ρευστοποίηση την προηγούμενη μέρα.

Ο Ηλίας Ζαχαράκης διευθύνων σύμβουλος της FastFinance ΑΕΠΕΥ πρόσφατα υπογράμμισε:

Η διόρθωση των τιμών αύξησε το volatility, όχι όμως και το ενδιαφέρον στην Αγορά και μένει να φανεί αν την προπερασμένη εβδομάδα είδαμε ένα γρήγορο “pullback”, πριν την ανοδική συνέχεια, ή μια διορθωτική κίνηση που θα εξελιχθεί περισσότερο σε χρόνο και τιμές. Ο Δεκέμβριος είναι μήνας ανασύνταξης χαρτοφυλακίων με μικρούς όγκους συναλλαγών, ενώ οι Έλληνες Θεσμικοί κλείνουν βιβλία τέλος του χρόνου. Η ανεργία για την Ελλάδα, τον μήνα Οκτώβριο, ανακοινώθηκε στο 12,9%, επιστρέφοντας σε επίπεδα Ιουλίου 2010. Το ποσοστό παραμένει υψηλό, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να δει κανείς από που ξεκινήσαμε και να σκεφτεί ότι η ανεργία στη Χώρα βρίσκεται χαμηλότερα από την τάση που επικρατούσε πριν την πανδημία, ενώ της υπόλοιπης Ευρωζώνης είναι 1,5% υψηλότερα. Αυτό δείχνει ότι η ανάπτυξη τρέχει με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς. Αρκεί κάποιος να σκεφτεί πως η Ελλάδα επηρεάστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό από την πανδημία, μιας και ένα μεγάλο κομμάτι του ΑΕΠ στηρίζεται στον Τουρισμό.Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ανάπτυξη θα τρέξει με σημαντικά μεγαλύτερους ρυθμούς, σε σχέση με τις άλλες Χώρες, ενώ μπροστά της η Αγορά της Αθήνας έχει να δώσει πολλά θετικά νέα.Το επόμενο διάστημα περιμένουμε πολλές και σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις και ειδήσεις, οι οποίες σήμερα τρέχουν στο παρασκήνιο και περιμένουν την κατάλληλη ώρα να εκδηλωθούν, ή να ανακοινωθούν, διαμορφώνοντας ένα θετικό σκηνικό, σε συνδυασμό και με τα καλά μακροοικονομικά νέα. Όσοι παραμένουν απαισιόδοξοι, θα είναι και οι αρωγοί σε δεύτερη φάση, που θα δουν με άλλο μάτι την Ελληνική Αγορά και θα σπεύσουν να τοποθετηθούν, ή να κλείσουν τις μεσοχρόνιες “short” θέσεις τους.

Το riskonriskoff διαρκείας κάνει δύσκολες αυτές τις μέρες για τους ιδιώτες και τους επαγγελματίες διαχειριστές, εκτός των πολύ ισχυρών. Η ειδοποίηση για την ανάγκη απομάκρυνσης του ΔΤΡ από τις 561 μονάδες έπιασε τόπο και βοήθησε, όσους δεν θυμόντουσαν τη σημασία αυτού του επιπέδου πριν μερικές μόνο συνεδριάσεις. Αλλά για παράδειγμα, η υπογράμμιση της κρισιμότητας που είχε για την προσέγγιση με βάση την τεχνική ανάλυση η υπέρβαση των 883 μονάδων από τον ΓΔ, τη Δευτέρα, μπορεί να συνέβαλε στην πρόκληση ανησυχίας και σε βεβιασμένες αποφάσεις για ρευστοποιήσεις. Αν είναι κοντά στην πραγματικότητα η άποψη πως οι ρυθμοί συναλλαγών έπεσαν, γιατί μειώθηκε η συμμετοχή των ξένων θεσμικών, αφού “έκλεισαν” τα βιβλία τους στο τέλος Νοεμβρίου, ίσως τώρα είναι ώρα να κινηθούν πιο αποφασιστικά οι αισιόδοξοι εγχώριοι επενδυτές.

Ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάναςκατάληξε στο εβδομαδιαίαο σχόλιό του ως εξής: Ο δεκαπλασιασμός της καθαρής κερδοφορίας των εισηγμένων μη τραπεζικών εταιρειών σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 9μηνου (€2,35 δις. από €230,9 εκ. στο 9μηνο 2020) προσπεράστηκε. Ακόμη και το +13,4% του ΑΕΠ στο 3ο τρίμηνο 2021 έναντι του αντιστοίχου για το 2021 που σε μεγάλο βαθμό εξηγείται από τις αυξημένες ταξιδιωτικές εισπράξεις, δεν είχε τον αναμενόμενο απόηχο, παρά το γεγονός ότι η εκτίμηση για επίδοση  +8% στο ΑΕΠ στο τέλος του έτους είναι πλέον ρεαλιστική. Με το Γ.Δ. να πετυχαίνει τελικά την υπέρβαση των 880 μονάδων φλερτάροντας για μια ακόμη φορά με τις 900 μονάδες. Ίσως υπάρχει ακόμη χρόνος για  να λάβει λίγα περισσότερα δώρα  (SantaClaussgifts) η πολύπαθη ελληνική αγορά…

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Κέρδη στη WallStreet γιατί μετριάζονται οι ανησυχίες για τον αντίχτυπο του στελέχους Όμικρον στην αμερικανική οικονομία μετά τη διαβεβαίωση του συμβούλου στον Λευκό Οίκο, δρ. Άντονι Φάουτσι ότι η νέα μετάλλαξη δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση από την Δέλτα.Μεγάλη πτώση κατέγραψε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Οκτώβριο, καθώς οι εξαγωγές σημείωσαν εκρηκτική άνοδο. Αλλά μεγαλύτερη πτώση από αυτή που αναμενόταν κατέγραψε η παραγωγικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων το τρίτο τρίμηνο, ενώ μεγάλη άνοδο σημείωσε το εργατικό κόστος.

Στη WallStreet, o DowJones ενισχύθηκε +1,40% ή 492,40 μονάδες στις 35.719,43, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +2,07% στις 4,686,75 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +3,03% στις 15.686,92. Στον βιομηχανικό DowJones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές American Express (+3,4%) και Apple (+3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Merck&Co (-1,8%) και Verizon (-0,8%).

Στο εταιρικό μέτωπο, μυστική πενταετή συμφωνία αξίας άνω των 275 δισ. δολαρίων υπέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, με την Κίνα το 2016, υποσχόμενος ότι η εταιρεία θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας και της τεχνολογικής τεχνογνωσίας της Κίνας, ανέφερε το Information την Τρίτη επικαλούμενο εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ανέβηκε κατά +3,7% στα 72,05 το βαρέλι και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,3%. Το δολάριο ενισχύθηκε +0,2% έναντι του ευρώ αφού αγόραζε 1,1264 δολάρια, καθώς η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,47%.

ΕΥΡΩΠΗ

Η κατανάλωση των νοικοκυριών οδήγησε την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο, καθώς η δραστηριότητα εκτινάχθηκε ξανά μετά τα lockdown της πανδημίας, τα οποία τώρα επιστρέφουν σε κάποιες περιοχές της. Οι δαπάνες των νοικοκυριών συνέβαλαν κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ. Συνολικά το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,2% το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν, σύμφωνα με τη Eurostat. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 2,1% σε τριμηνιαία βάση. Υπενθυμίζεται ότι και το δεύτερο τρίμηνο σημειώθηκαν ίδιες επιδόσεις.

Επιπλέον, κατά 2,8% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis). Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο της περσινής χρονιάς, η μείωση της ημερολογιακά προσαρμοσμένης παραγωγής στη βιομηχανία ήταν 0,6%.

Έτσι προέκυψαν κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών με την ανησυχία των επενδυτών για την μετάλλαξη «όμικρον» να μειώνεται μετά από τις καθησυχαστικές δηλώσεις του  Άντονι Φάουτσι.O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +2,45% στις 480,18 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +1,49% στις 7.339,90 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα +2,82% στις 15.813,94 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +2,91% στις 7.065,39 μονάδες. Οι αγορές της περιφέρειας του ευρώ εμφάνισαν άνοδο που για τον Ισπανικό ΙΒΕΧ ήταν +1,42% και τον Ιταλικό ΜΙΒ +2,41%.

ΧΑ

Με σταθερή ζήτηση στο μεγαλύτερο διάστημα και το +1,54% ξεπεράστηκαν οι 890 μονάδες

Οι επενδυτές παγκόσμια αποτύπωσαν και στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας  τη διάθεσή τους για ανάληψη ρίσκου. Με αφορμή την θαρραλέα  αντιμετώπιση της απειλής από τη νέα παράλλαξη του Covid-19  τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, επέλεξαν συντονισμένα ανοδική τάση και σήμερα, με τα futuresτων δεικτών των ΗΠΑ να ειδοποιούν για άνοδο στη WallStreet. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο μήνυμα που ίσχυε από το ξημέρωμα, απάντησαν με διεύρυνση των κερδών τους στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών. Αρχικά εμφάνισαν σήμερα άνοδο της τάξης του +1,4%. Στην Αθήνα, οι επενδυτές αποφάσισαν να ακολουθήσουν από την πρώτη στιγμή την  κατεύθυνση από τις υπόλοιπες σε λειτουργία αγορές του κόσμου. Η ελαφρά βελτίωση των ρυθμών συναλλαγών στο πρώτο δίωρο μάλλον δεν ελήφθη υπόψη και από τους συναλλασσόμενους στην Αθήνα. Έτσι η αγορά έφθασε ως το +1,69% για να κλείσει με άνοδο +1,54% αδιαφορώντας για τις αρκετά μεγαλύτερες θετικές επιδόσεις στα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρώ.

  • Ο τζίρος εδώ, διατηρήθηκε στα επίπεδα της προηγούμενης συνεδρίασης αφού ανήλθε στα 51,557 εκατ. ευρώ μετά τις δημοπρασίες , καιπαρέμεινε πολύ χαμηλότερος από τονμέσο τζίρο των 76,5 εκατ. της  προηγούμενης εβδομάδας.
  • Δεν εμφανίστηκαν ούτε στιγμή επίπεδα τιμών ψηλότερα των 893,22 μονάδων που ήταν το ανώτερο μέρας και ορίστηκε άπαξ στις 14:38και το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:31, δηλαδή στο ξεκίνημα της συνεδρίασης και ήταν οι 885,88 μονάδες. Οι δημοπρασίες όρισαν κλείσιμο 1,36 μονάδες κάτω από το μέγιστο μέρας
  • Υπήρξε κίνηση με μορφή πλάγιου Γ από το άνοιγμα ως και τις δημοπρασίες. Αλλά η οριζόντια γραμμή του ήταν αποτέλεσμα της πλάγιας νευρικής κίνησης που ξεκίνησε με την εγγραφή του μέγιστου μεταξύ των 891 και τις 893 στην οποία το τέλος ήταν στο μέσο του εν λόγω διαστήματος.  Αμέσως μετά το άνοιγμα, εμφανίστηκε ζήτηση που έφερε στις 10:37 τις 888,84 μονάδες.  Τότε ξέσπασαν κλιμακούμενες πιέσεις  έτσι ώστε ο ΓΔ στις 10:44 να αποκτήσει τιμή οριακά κάτω από τις 886 μονάδες. Στις 10:45 εγκαταστάθηκε σταθερά υπεροχή της ζήτησης και με αταλάντευτη ανοδική πορεία σε τέσσερεις περίπου ώρες  από τις 886 τον έφεραν στις 893,22 μονάδες στις 14:40 . Μετά ξεκίνησε η πλάγια νευρική κίνηση.
  •  Η ανοδική πορεία πάλι στο τελευταίο τέταρτο έφερε τον ΓΔ στις 17:00 στις 892,21 και το κλείσιμο μετά τις δημοπρασίες με παρεμβάσεις στα bluechipορίστηκε στις 891,84 μονάδες. Η συνισταμένη των επενδυτικών κινήσεων επέβαλε να εμφανιστούν κέρδη, ακολουθώντας το ρεύμα των κερδών για τις μετοχικές αξίες που κυριάρχησαν διεθνώς.  Οι σχεδόν ανύπαρκτες πιέσεις ως το τέλος, κατέληξαν με 2 πτωτικά bluechip, με κανένα εξ αυτών να χάνει πάνω από -0,5% ενώ κέρδη είχαν 23 και άνοδο από +2% και πάνω είχαν 9.
  • Η υπεροχή στο πλήθος των ανοδικών έναντι των πτωτικών μετοχών συνολικά 79/25, υπογράμμισε τη διάθεση των θεσμικών επενδυτών για σχηματισμό θέσεων σε σημαντικό πλήθος από τις μετοχές εντός και εκτός βασικών δεικτών. Στον FTSE25 υπερείχαν οι ανοδικές 23/2 φαινόμενο ενδεικτικό της διαρκούς και διαφορετικής ανά σύνοδο αναζήτησης ισορροπίας. Αναγνωρίζοντας υπερβολή στις κινήσεις που επέβαλαν πτώση την περασμένη μέρα, λόγω διατήρησης του φόβου που προκλήθηκε από την υγειονομική εικόνα της χώρας.

Στη δεύτερη συνεδρίαση της βδομάδας, κυρίαρχο ρόλο έπαιξε η μέριμνα για την αποκατάσταση των πτωτικών υπερβολών με την βοήθεια της ώθησης για ρίσκο που έφερνε το διεθνές κλίμα. Τα ασιατικά χρηματιστήρια είχαν ανοδική εικόνα και τα ευρωπαϊκά ανοδική, επέκτειναν την τάση για αγορές αφού στη Νέα Υόρκη άνοιξαν σε θετικό πεδίο  και συνέχισαν αποκτώντας αμέσως σχεδόν σημαντικά κέρδη. Το τέλος της συνόδου στην Αθήνα, ήταν ανοδικό  το τελευταίο 15λεπτο σε θετικό πεδίο, με τις δημοπρασίες σήμερα ψαλιδίστηκε ελαφρά η μεταβολή από +1,58% καταλήγοντας στο +1,54%.

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα

Οι επενδυτές με χαμηλό για την εποχήκαι για τη βδομάδα τζίρο, και μικρής αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 891,84 από 878,34 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +1,54% ή 13,50 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 51,557 από 48,449 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 1,452 από 15,231 εκατ. ευρώ, και η ΣΑΡ απασχόλησε τα 995.900 ευρώ, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ απασχόλησε τα 245.000 ευρώ, και η ΜΠΕΛΑ 210.964 ευρώ.

Τη διακύμανση (7,34 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 10:31 και ήταν οι 885,88 (+0,86%) από 874,96 την προηγούμενη σύνοδο, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 14:38 και ήταν οι 893,22 (+1,69%) από 883,08μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 79 από 40την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 25 από 73απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 22από 16. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 65,824 από 64,917δις ευρώ τη Δευτέρα.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 2,9 εκατ. ευρώ ψηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +1,54% με τον EUROSTOXX 600 στο +2,22%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +1,67% στις 2145,99 από 2110,68 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  35,31 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της Δευτέρας  ενώ ο FTSEΜ είχε κέρδη +0,43%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Επικράτηση longστοιχημάτων στα μέσα της βδομάδας προ της εβδομάδας εκπνοής

Η επερχόμενη εκπνοή είναι θεωρητικά η σημαντικότερη καθώς εκπνέουν όλες οι σειρές σε κάθε τύπου παράγωγων προϊόντων. Ήδη έχει γίνει αισθητή η δραστηριότητα στις συναλλαγές των ΣΜΕ επί μετοχών από τη διακριτική μετακύληση θέσεων. Το σημαντικό είναι ότι οι tradersσταδιακά στρέφονται προς αισιόδοξες προσδοκίες. Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25  μόνιμα σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 19,13 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 35,31 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2148,00 μονάδες, ήρθε στις 14:38. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 2129,35 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2145,99μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,67% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ενισχύθηκε αισθητά φθάνοντας στα 7,735 εκατ. ευρώ την Τρίτη 7/12.

Στα ΣΜΕ του 25άρητης σειράς Δεκεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 427ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου,με ανώτερο τις 2149,50μονάδες, κατώτερο τις 2128,50με τελευταίες πράξεις στις 2145,00και κλείσιμο στις 2146,25 από 2110,00 μονάδες ενώ ανήλθαν στις 3307 από 3349οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν επίσης 81ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου με ανώτερο στις 2156,75μονάδεςκαι κατώτερο μέρας στις 2129,75και τιμή κλεισίματος τις 2144,00 από 2109,50μονάδες και οι ανοικτές θέσεις ανέβηκαν στα 178από 167ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε επιλεκτικό ενδιαφέρον για τα δικαιώματα πώλησης. Στα calls του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 10συμβόλαιαγια τιμή εξάσκησης στις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς λήξης Ιανουαρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Δεκεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 65συμβολαίων για τιμή εξάσκησης τις 2000 και τις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Ιανουαρίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια.

Από την LeonDepolasSec. ειδοποίησαν: “Το εκτιμώμενο εύρος τιμών ΓΔΧΑ, για την εβδομάδα που τρέχει, οριοθετείται στην περιοχή των 860 - 910 μονάδων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι την επόμενη Παρασκευή εκπνέουν τα Παράγωγα συμβόλαια τριμήνου και η μετακύληση των θέσεων ενδεχομένως να οδηγήσει σε μεγαλύτερες διακυμάνσεις”.

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζώνκινούμενος μεταξύ 570,06μονάδων (+1,11%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 572,05 (+1,46%),και ανώτερο τις 578,83 (+2,66%) έκλεισε στις 577,55 με άνοδο +2,44%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+2,31%) απασχόλησε 6,296 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+2,71%) 7,576 εκατ., η ΠΕΙΡ (+2,92%) απασχόλησε 2,177 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+2,22%) απασχόλησε 2,859 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου,άλλαξε χέρια 1 συμβόλαιο, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 578,50 από 564,75μονάδεςκαι τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 11 από 12.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές διατηρήθηκανστα επίπεδα της προηγούμενης για την τρέχουσα σειρά αλλά ενισχύθηκαν αυτά της σειράς Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 2916 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,07 ευρώ και δημιουργήθηκαν 95.844 από 96.035 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 1227 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2233 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,81 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 29.856 από 30.742. Διακινήθηκαν επίσης 599 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.

Της ΕΥΡΩΒ με 1589ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,923 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 27.788 από 27.976.Διακινήθηκαν επίσης 108 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 3192 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,35 ευρώ και 31.916 από 31.868 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 2151 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 1142 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου,τα 887 ΣΜΕ της ΜΙΓ, και τα 266 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stockrepo περιορίστηκε στα 21.600 συμβόλαια για ΜΙΓ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας

ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ «ΟΜΙΚΡΟΝ» ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ…

Η μετάλλαξη  Ομικρον και ο επίμονος πληθωρισμός διαμορφώνουν δεδομένα που επαναφέρουν το σκεπτικισμό για το βηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας. Οι επιστήμονες ζητούν εύλογο χρόνο για να αξιολογήσουν την επικινδυνότητά της και επί του παρόντος διατυπώνουν μόνο τις εκτιμήσεις τους, με τις κυβερνήσεις του πλανήτη να διαφοροποιούνται ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της υποτροπιάζουσας υγειονομικής κρίσης. Την ίδια ώρα, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας ίσως αυξηθούν, ιδιαίτερα στα κινεζικά λιμάνια, με την κινεζική οικονομία – λοκομοτίβα για την παγκόσμια οικονομία- να επιβραδύνει τη μεγέθυνσή της στο τέλος του 2021.

Παράλληλα, η ρητορική του Τζέρομ Πάουελ για τον πληθωρισμό αλλάζει, αποδεχόμενος τελικά ότι η διατήρησή του  σε υψηλά επίπεδα αποτελεί ένα μακροοικονομικό πρόβλημα με  το οποίο η Federalπρέπει να ασχοληθεί. Είναι επομένως σαφές ότι οι αποφάσεις της 15ης Δεκεμβρίου θα έχουν αναφορές στη νέα νομισματική πολιτική που θα ξεκινήσει το 2022 θα περιλάβει πιθανότατα νέα, μη μηδενικά επιτόκια. Μένει να δούμε ποια θα είναι η πολιτική της ΕΚΤ την επόμενη ημέρα που ακόμη διατείνεται ότι και το 2022 θα διατηρήσει μηδενικά επιτόκια. Την ίδια ώρα, μια πολιτική θετικών επιτοκίων της Federalθα ενδυναμώσει το δολάριο και θα πλήξει τις ευάλωτες αναδυόμενες οικονομίες, λόγω της φυγής κεφαλαίων από αυτές προς τα μητροπολιτικά κέντρα.

Τα δεδομένα αυτά οδηγούν σε αναταράξεις την παγκόσμια οικονομία, βραχυχρόνια, χωρίς ωστόσο να καταγράφουν σημαντική υποχώρηση. Αντιθέτως μάλιστα, η διατήρηση της αισιοδοξίας σε σχέση με τη σύντομη υπέρβαση των δυσκολιών από την υγειονομική κρίση με τις συνθήκες ζήτησης να παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα, επαναφέρουν τη δυναμική των δεικτών σε ανοδική κατεύθυνση, ξεπερνώντας το πρόσκαιρο σοκ της 26ης Νοεμβρίου που οδήγησε σε μειωμένες θέσεις εργασίας στην αμερικανική οικονομία το Νοέμβριο (+210 χιλ. έναντι αναμενόμενων 573 χιλ. θέσεων).

Το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει με την ασύμμετρη συμπεριφορά του, συγχρονιζόμενο με την υποχώρηση των διεθνών αγορών αλλά δυσκολευόμενο στην ανοδική κίνηση καθώς οι συναλλαγές είναι μειωμένες λόγω της μικρότερης συμμετοχής επενδυτών εξωτερικού, αφού οι θεσμικοί  επενδυτές «έκλεισαν» τα βιβλία τους στο τέλος Νοεμβρίου. Ο δεκαπλασιασμός της καθαρής κερδοφορίας των εισηγμένων μη τραπεζικών εταιρειών σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 9μηνου (€2,35 δις. από €230,9 εκ. στο 9μηνο 2020) προσπεράστηκε. Ακόμη και το +13,4% του ΑΕΠ στο 3ο τρίμηνο 2021 έναντι του αντιστοίχου για το 2021 που σε μεγάλο βαθμό εξηγείται από τις αυξημένες ταξιδιωτικές εισπράξεις, δεν είχε τον αναμενόμενο απόηχο, παρά το γεγονός ότι η εκτίμηση για επίδοση  +8% στο ΑΕΠ στο τέλος του έτους είναι πλέον ρεαλιστική. Με το Γ.Δ. να πετυχαίνει τελικά την υπέρβαση των 880 μονάδων φλερτάροντας για μια ακόμη φορά με τις 900 μονάδες. Ίσως υπάρχει ακόμη χρόνος για  να λάβει λίγα περισσότερα δώρα  (SantaClaussgifts) η πολύπαθη ελληνική αγορά…

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές αύξησαν τα κέρδη της προηγούμενης μέρας την Τετάρτη 8/11, συνεχίζοντας ένα παγκόσμιο ράλι ανακούφισης καθώς οι αγορές βρήκαν θετικά νέα στις πρώτες αναφορές σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο της παραλλαγής Omicron, αν και η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου άρχισαν να εξατμίζεται.

"Οι αγορές είναι πολύ ευαίσθητες σε οποιοδήποτε θετικό νέο που σχετίζεται με την Omicron και η απουσία κακών ειδήσεων αντιμετωπίζεται πολύ θετικά από τις αγορές μετοχών.Με κάθε νέα παραλλαγή, περνάμε μια περίοδο αναμονής για κάποιο μήνυμα από την επιστημονική κοινότητα, κάτι που είναι δύσκολο για τις αγορές, αλλά αυτό πήραμε χθες. Δήλωσε ο ΣτέφανΧόφερ, επικεφαλής του κλάδου επενδύσεων για την ιδιωτική τράπεζα LGT στην Ασία-Ειρηνικό.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας σημείωσε αρχικά άνοδο+0,3% ενώ στις 8:45 δική μας ώρα κέρδιζε +0,60% και ήταν στις 632,89 μονάδες. Τότε ο ιαπωνικός Nikkei σημείωνε άνοδο 1,42%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά +0,25%.

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GSK δήλωσε την Τρίτη ότι η θεραπεία COVID-19 που βασίζεται σε αντισώματα με τον συνεργάτη των ΗΠΑ VirBiotechnology είναι αποτελεσματική έναντι όλων των μεταλλάξεων της νέας παραλλαγής του κορωνοϊούOmicron. Επίσης, μια μελέτη στη Νότια Αφρική την Τρίτη ανέφερε ότι οι αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου για τον COVID-19 που παράγεται από την PfizerInc (και τον συνεργάτη της BioNTech θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποτροπή μόλυνσης από το Omicron, παρόλο που η μελέτη έδειξε ότι το νέο στέλεχος μπορεί να αποφύγει εν μέρει την προστασία από δύο δόσεις εμβολίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα