Το σχέδιο Π.Δ. για τις λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων

Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2007 12:36

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.): «Όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας Λαϊκών Αγορών Βιολογικών Προϊόντων» απέστειλαν σήμερα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους, o υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Παπαθανασίου.

Ειδικότερα, το σχέδιο Π.Δ. προβλέπει:

• -Τους φορείς ίδρυσης των αγορών και χορήγησης των αδειών

• -Τους δικαιούχους και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

• -Τους όρους και προϋποθέσεις πώλησης των προϊόντων

• -Τις κατηγορίες των προϊόντων που θα διατίθενται σε αυτές

• Τις τριμελείς επιτροπές χορήγησης παραγωγικών βεβαιώσεων.

• -Τις επιτροπές ελέγχων,

• -Τις ημέρες λειτουργίας των αγορών,

• -Και τις διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε παραβάτες, τα αρμόδια όργανα και η διαδικασία επιβολής αυτών των κυρώσεων, καθώς και το δικαίωμα άσκησης ενστάσεων

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, κοινός στόχος των υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα βιολογικά προϊόντα και να λειτουργήσουν οι αγορές των βιολογικών προϊόντων, σε ένα καθεστώς πολύ συγκεκριμένο, ξεκάθαρο που θα δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης των βιολογικών προϊόντων.

Με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος ρυθμίζονται θέματα σχετιζόμενα με την προώθηση των προϊόντων Βιολογικής Γεωργίας στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, μέσω της δυνατότητας ίδρυσης Βιολογικών Λαϊκών Αγορών σε όλη την επικράτεια.

Σκοπός του Προεδρικού Διατάγματος είναι η κάλυψη του νομοθετικού κενού που υπήρχε, η δημιουργία ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, που θα συμβάλει στη δημιουργία σταθερών κανόνων που αναφέρονται στη ίδρυση και λειτουργία των βιολογικών λαϊκών αγορών και τη διακίνηση προϊόντων πιστοποιημένων με σήμανση που έχουν παραχθεί με τους αναγνωρισμένους από την Ε.Ε βιολογικούς τρόπους παραγωγής.

Στους στόχους του Π.Δ. είναι η μεγαλύτερη αξιοπιστία των βιολογικών αγορών ενώπιον των καταναλωτών με την πώληση αποκλειστικά βιολογικώς παραχθέντων προϊόντων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα