Κατά 88% αυξήθηκε το χρέος των ελληνικών νοικοκυριών στις Τράπεζες (την τριετία 2003-2006), ενώ το χρέος των νοικοκυριών θα φτάσει το 56% του ΑΕΠ το 2007 και το 67% το 2008. Αυτό προκύπτει από απάντηση του αρμόδιου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Επιτρόπου της Ε.Ε., Χοακίν Αλμούνια, στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.
Στην ερώτηση του ο ευρωβουλευτής ζητούσε να πληροφορηθεί για την αύξηση των χρεών των ελληνικών νοικοκυριών από το 2002 καθώς και τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για τα επόμενα έτη. Στην απάντηση του ο κ. Αλμούνια αναφέρει ότι «το ποσοστό αύξησης του χρέους των νοικοκυριών στην Ελλάδα προβλέπεται να είναι υψηλότερο από το μέσο όρο της ζώνης ευρώ παρά το γεγονός ότι ήταν σημαντικά χαμηλότερο πριν από λίγα χρόνια» και καταλήγει ότι «η χρέωση των ελληνικών νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 88% την περίοδο 2003-2006»
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρώντας σε προβλέψεις για την εξέλιξη του χρέους των νοικοκυριών τονίζει ότι το ποσοστό χρέωσης θα ανέλθει το 2007 στο 56% του ΑΕΠ και το 2008 στο 67% του ΑΕΠ με αποτέλεσμα να υπερβεί τον μέσο όρο της ευρωζώνης Τα αντίστοιχα ποσοστά για την ευρωζώνη αναμένεται να είναι 63% και 66% αντίστοιχα.
Η πλήρης απάντηση του Επιτρόπου κ. Αλμούνια έχει ως εξής:
«Στο πλαίσιο της παρακολούθησης, της ανάλυσης και της πρόβλεψης των οικονομικών και δημοσιονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα η Επιτροπή προβαίνει σε εκτιμήσεις όσον αφορά την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών. Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Επιτροπής σχετικά με τη ζώνη ευρώ, το ποσοστό αύξησης του χρέους των νοικοκυριών στην Ελλάδα προβλέπεται να είναι υψηλότερο από το μέσο όρο της ζώνης ευρώ παρά το γεγονός ότι ήταν σημαντικά χαμηλότερο πριν από λίγα χρόνια. Περί τα τέλη του 2005, το χρέος των νοικοκυριών υπερέβαινε το 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑεγχΠ) στα μισά από τα κράτη μέλη της ζώνης ευρώ ενώ στην Ελλάδα δεν υπερέβαινε το 45%. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής το φθινόπωρο του 2006 το χρέος των νοικοκυριών ανερχόταν στο 46% του ΑΕγχΠ το 2006 ενώ στη ζώνη ευρώ ανερχόταν στο 60%. Τα ποσοστά αυτά συμφωνούν με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με τους νομισματικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, τα οποία δείχνουν ότι, μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2006, η δανειακή επιβάρυνση των νοικοκυριών βρισκόταν σε υψηλά επίπεδα (17,8%) αλλά ήταν χαμηλότερη σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005 (20,9%). Σύμφωνα με την ίδια πηγή η χρέωση των ελληνικών νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 88% την περίοδο 2003-2006.
Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας καθώς και τις προσδοκίες για αύξηση του σταθερού εισοδήματος, οι οποίες προκαλούνται από το σταθερό μακροοικονομικό πλαίσιο που εξασφαλίζει η ΟΝΕ. Αντανακλά επίσης τη μείωση του κόστους του δανεισμού ως αποτέλεσμα της υιοθέτησης του ευρώ, την συνακόλουθη μείωση των ασφαλίστρων κινδύνου και τη συνεχιζόμενη ελευθέρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους που συνεπάγεται η αύξηση των επιτοκίων. Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Επιτροπής το φθινόπωρο του 2006, το 2007 και το 2008 το ποσοστό χρέωσης αναμένεται να ανέλθει στο 56% του ΑΕγχΠ και στο 67% του ΑΕγχΠ αντίστοιχα, ενώ για τη ζώνη ευρώ τα αντίστοιχα ποσοστά προβλέπεται να είναι 63% για το 2007 και 66% για το 2008. Παρά το γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή αυξάνει την έκθεση των νοικοκυριών στον κίνδυνο αύξησης των επιτοκίων, προβλέπεται ότι θα είναι περιορισμένες οι αρνητικές συνέπειες στις ιδιωτικές καταναλωτικές δαπάνες λόγω των σχετικά χαμηλών επιπέδων χρέωσης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής το φθινόπωρο του 2006, το ποσοστό αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, παρά το γεγονός ότι αναμένεται να μειωθεί εν αναμονή της αύξησης των επιτοκίων, θα παραμείνει εντούτοις σε υψηλά επίπεδα, πάνω από το 3% σε πραγματικούς όρους, με συνέπεια να μην προκληθεί σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕγχΠ.»