Microsoft: Επιφυλάξεις για τις πωλήσεις PC με Vista το α' τρίμηνο

Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2007 14:11

ΤΟ ΝΕΟ λογισμικό της Microsoft Corp., Windows Vista, ενδέχεται να μην τονώσει τις πωλήσεις των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών τους πρώτους μήνες του έτους στα καταστήματα, καθώς το πρόγραμμα καθυστέρησε, χάνοντας την περίοδο των εορτών.

«Ουσιαστικά το πρώτο τρίμηνο, είναι το χαμηλότερο σε πωλήσεις προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών μέσα στο έτος και τα Vista που διατίθενται από σήμερα ενδέχεται να μην αλλάξουν την κατάσταση», είπε ο Steve Ballmer, ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της μεγαλύτερης εταιρείας λογισμικού στον κόσμο, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στη Ν. Υόρκη, συμπληρώνοντας:

Επειδή οι περισσότεροι καταναλωτές αγοράζουν Windows με καινούργιο κομπιούτερ, η απόφαση της αναβολής των Vista σημαίνει ότι η εταιρεία ενδέχεται να περιμένει έως τα επόμενα Χριστούγεννα για να καλύψει κάποιες από αυτές τις πωλήσεις.

Περίπου 5,5 εκατ. προσωπικοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές με Vista, θα πουληθούν μέχρι τα τέλη του Μαρτίου και οι πωλήσεις θα αναρριχηθούν στα 29,2 εκατ. το τέταρτο τρίμηνο του ημερολογιακού έτους, σύμφωνα με τον Roger Kay, αναλυτή της Endpoint Technologies Associates. Η συνολική του εκτίμηση για το 2007 είναι τα 62,9 εκατομμύρια.

Οι προβλέψεις του Ballmer είναι πιο αισιόδοξες. Ο ίδιος περιμένει ότι φέτος οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές με Vista θα είναι περίπου 80 εκατομμύρια. Επικαλέστηκε τον νέο σχεδιασμό και τον βελτιωμένο τρόπο εύρεσης αρχείων, τη διαχείριση φωτογραφιών και την δυνατότητα να βλέπεις και να μαγνητοσκοπείς ζωντανά τηλεοπτικά προγράμματα, κάτι που σίγουρα θα κάνει τους καταναλωτές να τα προτιμήσουν.

Οι μετοχές της Microsoft υποχώρησαν 7 σεντς, φθάνοντας στα 30,53 δολ. η μία στο Nasdaq, ενώ πέρυσι σημείωσαν άνοδο 9,9%.

Τα Windows, με ετήσιες πωλήσεις 13 δισ. δολ. και περιθώρια κέρδους 80% αποτελούν το 30% των εσόδων της Microsoft. Η εταιρεία είπε την εβδομάδα που πέρασε ότι έσοδα από την έκδοση των Windows για υπολογιστές θα αυξηθούν έως 12% στα 14,8 δισ. δολ. τη χρήση που λήγει στις 30 Ιουνίου.

Οι καθυστερήσεις, μείωσαν το τέταρτο τρίμηνο τις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 7,4%, χαμηλότερα του 16% την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2005, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Gartner Inc.

«Παρά τη χαμηλότερη ζήτηση προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών αυτό το τρίμηνο, η υιοθέτηση των Vista θα είναι ταχύτερη από τις προηγούμενες βελτιώσεις των Windows, είπε ο Ballmer. Τους δύο πρώτους από τους τρεις μήνες τα Vista πιθανόν να έχουν διπλάσιους χρήστες από τα Windows XP και πέντε φορές περισσότερους από τα Windows 95, πρόσθεσε. Οι εταιρείες, ήδη ανανεώνουν το λογισμικό τους.

Η εταιρεία θα δαπανήσει 450 εκατ. δολ. περισσότερα στο μάρκετινγκ φέτος, τα περισσότερα εκ των οποίων θα αφορούν τα Vista. Στο πλαίσιο προβολής και προώθησής τους, εγκαθιστά τηλεοράσεις plasma 70 ιντσών στο διεθνές αεροδρόμιο John F. Kennedy της Ν. Υόρκης και σειρά κομπιούτερ στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Γερμανίας.

H Microsoft άρχισε να πουλά τα Vista σε κάποιες από τις εταιρείες πελάτες της τον Νοέμβριο. Τα Office 2007, η πιο βελτιωμένη έκδοση στην επεξεργασία κειμένων και προγραμμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διατέθηκε επίσης νωρίτερα στις επιχειρήσεις και θα διατεθεί σήμερα στο ευρύ κοινό.

Η Dell Inc., η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία κατασκευής προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο, άρχισε να κάνει παραγγελίες μέσα στο Σαββατοκύριακο για κομπιούτερ με λογισμικό Vista. Η Dell πούλησε δεκάδες χιλιάδες αντίγραφα και είχε 20% αύξηση της επισκεψιμότητας στο Web site της, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του ανώτατου εκτελεστικού της διευθυντή, Kevin Rollins.

«Οι πωλήσεις προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν θα εκτιναχθούν στα ύψη», επεσήμανε ο Ballmer, καταλήγοντας: «Απλώς ενδέχεται να είναι λίγο πιο ζωηρές, εξ αιτίας των Vista».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα