ΕΧΑΕ: Eνδιαφέρον για εξαγορά του χρηματιστήριου Σόφιας

Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2007 14:48
UPD:15:19

ΠΡΟΣΦΟΡΑ για την εξαγορά του βουλγαρικού χρηματιστηρίου προτίθεται να υποβάλει η Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ (ΕΧΑΕ), δήλωσε στο Reuters ο κ. Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος του Χ.Α. και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ.

«Το Χρηματιστήριο (Αθηνών) είναι πρόθυμο να υποβάλει προσφορά για το βουλγαρικό χρηματιστήριο, όταν η (βουλγαρική) κυβέρνηση (το) αποφασίσει», ανέφερε ο κ. Καπράλος.

Ο πρόεδρος του Χ.Α. είπε επίσης ότι αναμένει αύξηση της κερδοφορίας της ΕΧΑΕ το 2006 λόγω της υψηλότερης ρευστότητας και του επιτυχημένου προγράμματος μείωσης του κόστους. «Η πρόβλεψη για το 2006 είναι ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ, πολύ υψηλότερα από ό,τι τον προηγούμενο χρόνο. Τα επίπεδα κερδών ΕBITDA είναι πολύ υψηλά, υψηλότερα από τα άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, και κοντά στο 70%».

Στόχος η δημιουργία μεγάλης περιφερειακής αναδυόμενης αγοράς στη Ν.Α. Ευρώπη

«Bρισκόμαστε σήμερα στη Σόφια επειδή το Βουλγαρικό Κράτος εξέφρασε επίσημα την πρόθεσή του να ιδιωτικοποιήσει το Βουλγαρικό Χρηματιστήριο. Σαν απάντηση σε αυτήν την ευκαιρία επιθυμούμε να εκφράσουμε το ενδιαφέρον μας για να προσφέρουμε μία δίκαιη τιμή για την αγορά μετοχών από τους μετόχους που είναι πρόθυμοι να πωλήσουν», δήλωσε σήμερα ο κ. Καπράλος κατά τη διάρκεια παρουσίασης στη Σόφια.

«Από την άλλη θέλουμε να τονίσουμε σε όλους τους παράγοντες της τοπικής αγοράς, ότι η συμμετοχή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Χρηματιστήριο της Σόφιας, δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη συνεργασία των αγορών μας. Τα οφέλη της τεχνολογικής συνεργασίας για ένα Χρηματιστήριο, όπως αυτά προέκυψαν από την Κοινή Πλατφόρμα μεταξύ ΧΑ και ΧΑΚ, είναι προφανή τόσο για την ανάπτυξη της αγοράς όσο και για την ανάπτυξη των μελών και των εισηγμένων εταιρειών».

Ο κ. Καπράλος διαβεβαίωσε ότι η «συνεργασία που προτείνουμε, δεν θα οδηγήσει σε καμία περίπτωση στην μείωση του βαθμού ανεξαρτησίας του Χρηματιστηρίου της Σόφιας, το οποίο θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις εισηγμένες επιχειρήσεις, τα μέλη και τους επενδυτές του τοπικά, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση της Κύπρου».

Ο πρόεδρος του Χ.Α. κατέληξε λέγοντας: «Προκειμένου να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί στο παγιοποιημένο περιβάλλον, έχουμε θέσει σαν στόχο τη δημιουργία μιας μεγάλης περιφερειακής αναδυόμενης αγοράς στη νοτιοανατολική Ευρώπη που θα είναι προβεβλημένη στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, προσελκύοντας έτσι τη ρευστότητα που υπάρχει. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ένωση των δυνάμεων μεταξύ των Χρηματιστηρίων μας».

Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης στη Σόφια, ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Σπύρος Καπράλος, συναντήθηκε σήμερα με τον κ. Ivailo Kalfin, Υπουργό Εξωτερικών και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρουσία του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη Σόφια και για την πρόταση που κατατέθηκε, για την οποία είχε ήδη ενημερωθεί όπως δήλωσε, από τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου κ. Γιώργο Λιλίκα, ο οποίος σε συνάντησή τους είχε εξηγήσει τα οφέλη που έχουν προκύψει για το Χρηματιστήριο της Κύπρου από τη λειτουργία της Κοινής Πλατφόρμας.

Στην εκδήλωση που παρακολούθησαν μέλη του Χρηματιστηρίου της Βουλγαρίας, Πρόεδροι και Διευθύνοντες Σύμβουλοι εταιριών, εισηγμένων στο τοπικό Χρηματιστήριο καθώς και εκπρόσωποι Ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία, μίλησαν επίσης οι κ.κ. Ν. Τρυπάτσας, Πρώτος Λειτουργός του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, Α. Μωραϊτάκης, Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Χ. Έλληνας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Κυπριακών ΕΠΕΥ, Α. Καρτάλης, Γενικός Διευθυντής, BNP Paribas Securities Services Ελλάδος, Michael Yeatts, Managing Director, Emerging Markets Trading της Citigroup, Γ. Μάναλης, Γενικός Διευθυντής Χρηματιστηριακών Αγορών και Σ. Λαζαρίδης, Γενικός Διευθυντής Εκκαθάρισης Διακανονισμού και Καταχώρησης. Την εκδήλωση προλόγισε ο ιδρυτής και Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Βουλγαρίας κ. Victor Papazov.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΧΑΕ
  • ΓΔ



Σχολιασμένα