Καταγγελία στην Ε.Ε. για κρατικές ενισχύσεις στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Από τα Ελληνικά Ναυπηγεία
Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2007 15:56

Τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. (ΕΝΑΕ) υπέβαλαν καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Η καταγγελία αναφέρεται σε κρατικά μέτρα σε όφελος των Ναυπηγείων Ελευσίνας που ανάγονται στο χρόνο ιδιωτικοποίησης της εταιρείας το έτος 1997 αλλά και πριν από αυτό, όταν η επιχείρηση ήταν κρατική.

Πιο συγκεκριμένα, τα κυριότερα από τα μέτρα αυτά αφορούν στη διαδικασία και το τίμημα πώλησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας για την εξαγορά του ενεργητικού της επιχείρησης, τους επί μέρους προνομιακούς όρους της ιδιωτικοποίησης, το κόστος της απόλυσης του προσωπικού κατά την ιδιωτικοποίησή, το πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης του προσωπικού κατά το έτος 1995, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ιδιωτικοποίηση, δάνεια χορηγούμενα από κρατικές τράπεζες με προνομιακούς όρους και κρατικές εγγυήσεις επί δανείων, προνομιακούς όρους και επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων τροχαίου υλικού και των αμυντικών συμβάσεων με το Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με τα ΕΝΑΕ, αυτά τα μέτρα κρατικής παρέμβασης θα διαστρέβλωναν τους κανόνες υγιούς ανταγωνισμού στην Ελλάδα, εάν δεν υποβάλλονταν για αμερόληπτη εξέταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ήδη διερευνά ανάλογα κρατικά μέτρα υπέρ των ΕΝΑΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα