Tata: Στα 12 δισ. δολ. η προσφορά για την απόκτηση της Corus

Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2007 08:27

ΠΟΣΟΝ 6,2 δισ. λιρών Αγγλίας (12 δισ. δολ.) σε μετρητά για την εξαγορά της Corus Group Plc, υπερβαίνοντας την προσφορά της βραζιλιάνικης Cia. Siderurgica Nacional SA, προσέφερε η Tata Steel Ltd. σε έναν αγώνα για να καταστεί η πέμπτη σε μέγεθος χαλυβουργία στον κόσμο.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές της Tata μετά την προσφορά στις 608 πένες ανά μετοχή της ινδικής εταιρείας, υπερβαίνοντας την αντίστοιχης της CSN κατά πέντε πένες, σε μια δημοπρασία μέσα στη νύχτα από την αρμόδια αρχή της Βρετανίας.

Ο πρόεδρός της, Ratan Tata, αύξησε την προσφορά του πλέον του 1/3 κατά τη διαδικασία εξαγοράς διάρκειας τριών μηνών για να εξασφαλίσει πρόσβαση σε ώριμες αγορές και να αυξήσει τη διαπραγματευτική ικανότητα της εταιρείας με τους προμηθευτές πρώτων υλών και τους πελάτες. Η εξαγορά, εφόσον επιτευχθεί, θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κλάδο, μετά την αντίστοιχη της Arcelor SA από την Mittal Steel Co. πέρυσι, ύψους 38,3 δισ. δολαρίων.

Οι μετοχές της Corus έχουν σημειώσει άνοδο 49% από τις 5 Οκτωβρίου, όταν η Tata ανακοίνωσε τις σκέψεις της για μια συμμαχία, αξιολογώντας τη βρετανική εταιρεία στα 5,2 δισ. λίρες στερλίνες. Το διοικητικό συμβούλιο της Corus θα συσκεφθεί σήμερα για το θέμα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της εταιρείας, Annanya Sarin.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tata, B. Muthuraman, είπε ότι η εταιρεία θα βάλει 4,1 δισ. σε μετρητά για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά, η οποία δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντα των μετόχων. Η εξαγορά θα μειώσει το κόστος του συνδυασμένου ομίλου κατά 350 δισ. δολ., σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι μετοχές της Tata υποχώρησαν έως 8,8%, φθάνοντας στις 474 ρουπίες στο Χρηματιστήριο της Βομβάης, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την προσφορά της εταιρείας 9,2 δισ. λιρών για την εξαγορά της Corus, τον μήνα που πέρασε. Οι μετοχές είχαν το τελευταίο εξάμηνο, τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 30 μετοχών των εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη του Χρηματιστηρίου της Ινδίας, Sensitive, και διαπραγματεύθηκαν στις 480 ρουπίες η μία στις 10:53 π.μ., τοπική ώρα, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αξία της να ανέρχεται σε 6,3 δισ. δολάρια. Οι μετοχές της Corus σημείωσαν χθες άνοδο 0,6%, στο Λονδίνο, φθάνοντας στις 563 πένες η μία.

Η Corus δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό της British Steel και της ολλανδικής Royal Hoogovens το 1999. Ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής Philippe Varin, που ανέλαβε τη θέση αυτή το 2003, επανέφερε την εταιρεία στην κερδοφορία μετά τη μείωση των θέσεων εργασίας και το κλείσιμο εργοστασίων.

Οικονομικοί σύμβουλοι της Corus είναι η Credit Suisse Group, η JPMorgan Cazenove και η HSBC Holdings Plc. Η NM Rothschild & Sons Ltd., η Deutsche Bank AG και η ABN Amro Holding NV είναι σύμβουλοι της Tata, ενώ η Lazard Ltd. και η Goldman Sachs Group, είναι οι σύμβουλοι της CSN.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα