Ανοδικά κινείται το γιέν

Καθώς εικάζεται ότι το G-7 θα εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την πτώση του
Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2007 09:21

ΑΝΟΔΙΚΑ, για δεύτερη ημέρα έναντι του δολαρίου, κινήθηκε το γιέν, καθώς εικάζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές Κεντρικών Τραπεζών του G-7, θα εκφράσουν τις ανησυχίες τους για την υποχώρηση του ιαπωνικού νομίσματος κατά την συνεδρίασή τους την επόμενη εβδομάδα.

Ο Christian Noyer, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), είπε ότι η αξία του γιέν δεν αντικατοπτρίζει τη δύναμη της ιαπωνικής οικονομίας, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Nikkei. Η Ιαπωνία έχει τα χαμηλότερα επιτόκια μεταξύ των χωρών μελών του G-7, ενθαρρύνοντας τους επενδυτές να δανειστούν στην Ιαπωνία και να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία σε αγορές με υψηλότερες αποδόσεις, τη γνωστή πρακτική του carry-trade.

Το ιαπωνικό νόμισμα σημείωσε άνοδο στα 121,37 έναντι του δολαρίου στις 6:36 π.μ. στο Λονδίνο – τοπική ώρα – από 121,63 που ήταν χθες στη Ν. Υόρκη. Επίσης σημείωσε άνοδο έναντι του ευρώ, φθάνοντας στα 157,31 από 157,73 χθες και τα χαμηλά ρεκόρ των 158,62 στα οποία υποχώρησε στις 24 Ιανουαρίου.

Το γιέν σημείωσε άνοδο έναντι των 14 από τα 16 κυριότερα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής λίρας και του δολαρίου της Αυστραλίας. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενδέχεται να προειδοποιήσουν την Bank of Japan, ότι η απροθυμία της να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, κάνει το γιέν αδύναμο, όπως αναφέρεται σε εμπιστευτικό έγγραφο που θα κοινοποιηθεί κατά τη σύσκεψη του G-7 και έχει στην κατοχή του το Bloomberg News.

Το τελευταίο τρίμηνο το γιέν υποχώρησε 5,1% έναντι του ευρώ, ενώ το δολάριο υποχώρησε 1,5% έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος με το οποίο συναλλάσσονται οι 13 χώρες μέλη της Ευρωζώνης. Η βρετανική λίρα ισχυροποιήθηκε 1,3%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα