Vodafone: Χαμηλότερη αύξηση της πελατειακής βάσης

Αποτέλεσμα της στασιμότητας των αγορών στην Ευρώπη
Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2007 10:25

ΣΥΡΡΙΚΝΩΘΗΚΕ στο 3,7% το τρίτο τρίμηνο της χρήσης, η πελατειακή βάση της Vodafone Group Plc, της βρετανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της Βρετανίας, που βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την εξαγορά της ινδικής Hutchison Essar Ltd., καθώς στάσιμες παρέμειναν οι αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

Η Vodafone, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, από πλευράς πωλήσεων, αύξησε τους πελάτες της κατά 7,02 εκατ., φθάνοντας συνολικά τα 198,6 εκατ. το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση. Τέσσερις οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι οι πελάτες της εταιρείας θα αυξάνοντο κατά 5,75 εκατ. φθάνοντας συνολικά τα 197,3 εκατ. πελάτες. Εναντι του προηγούμενου έτους η ανάπτυξη της πελατειακής βάσης της Vodafone ήταν 4,9%.

Αυτόν τον μήνα, ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, είπε ότι η Vodafone θα κάνει προσφορά για την εξαγορά της Hutchison Essar με στόχο την απόκτηση πρόσβασης στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, την ινδική.

Η ανάπτυξη στις αγορές κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής και της γερμανικής, συρρικνώθηκε, καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές, έχουν ήδη κινητά τηλέφωνα.

Σήμερα η εταιρεία είπε ότι τώρα έχει 200 εκατ. πελάτες, έναντι 191,6 εκατ. που είχε στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2006.

Η ανάπτυξη των εσόδων, εξαιρουμένων των εξαγορών, ήταν 6,1% το τρίμηνο και τα έσοδα από τις υπηρεσίες ήταν 4,8%. Κατά μέσον όρο τέσσερις οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι η ανάπτυξη θα είχε ρυθμό 6% το τρίμηνο, έναντι 8% το προηγούμενο έτος.

Σήμερα η Vodafone επανέλαβε την πρόβλεψη του Νοεμβρίου για τις πωλήσεις της στο σύνολο της χρήσης, από 5% έως 6,5% υψηλότερες. Για τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη προέβλεψε περίπου 1% χαμηλότερη από τα αντίστοιχα του προηγούμενου έτους.

Οι επενδυτές σε εταιρείες του κλάδου κινητής τηλεφωνίας

και τηλεπικοινωνιών, ήδη έχουν σημάδια συρρίκνωσης της ανάπτυξης στη Γερμανία.

Στις 28 Ιανουαρίου η Deutsche Telekom AG είπε ότι οι χαμηλότερες τιμές και οι υψηλότερες δαπάνες για μάρκετινγκ της T-Mobile, που εισπράττει το 1/4 των εσόδων στη Γερμανία, θα περιορίσουν το 2007 τα λειτουργικά της κέρδη.

Η T-Mobile αύξησε τους συνδρομητές της κατά 245.000 στη Βρετανία το τέταρτο τρίμηνο, φθάνοντας συνολικά τα 16,9 εκατ. συνδρομητές.

Οι μετοχές της Vodafone υποχώρησαν 2 πένες, ποσοστό 1,3%, φθάνοντας χθες στις 147 πένες η μία στο Λονδίνο. Πέρυσι σημείωσαν άνοδο 13%, ανάλογη των 24 μετοχών των εταιρειών, που απαρτίζουν τον Bloomberg Europe Telecommunication Services Index.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα