Honda: 9% υψηλότερα κέρδη, από το αδύναμο γιέν

Και τις πωλήσεις της στο εξωτερικό
Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2007 11:28

ΑΥΞΗΣΗ 9% σημείωσαν το τρίτο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της δεύτερης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας, Ηonda Motor Co., αποτέλεσμα της ζήτησης για το μοντέλο της Civic, σε συνδυασμό με το αδύναμο γιέν.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 144,8 δισ. γιέν (1,19 δισ. δολ.) το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, από 133,1 δισ. γιέν, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας που εδρεύει στο Τόκυο. Τα αποτελέσματά της διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των προβλέψεων των πέντε οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg και εκτιμούσαν ότι αυτά θα διαμορφωθούν στα 150,6 δισ. γιέν. Οι πωλήσεις της Honda αυξήθηκαν 12%, φθάνοντας στα 2,77 τρισ. γιέν το τρίμηνο.

Η Honda που εισπράττει έως το 70% των λειτουργικών κερδών από τις ΗΠΑ, ευνοήθηκε από την υποχώρηση κατά 5% της αξίας του γιέν έναντι του δολαρίου, ενώ ο πρόεδρός της, Takeo Fukui, κέρδισε πελάτες από την General Motors Corp. και τη Ford Motor Co. στις ΗΠΑ, με μοντέλα όπως το CR-V και Acura MDX.

Η αυτοκινητοβιομηχανία για τη χρήση που λήγει τον Μάρτιο, αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για τα κέρδη της κατά 1%, στα 560 δισ. γιέν από 555 δισ. γιέν και τις πωλήσεις της, στα 11,1 τρισ. γιέν, από την προηγούμενη πρόβλεψη για πωλήσεις 11 τρισ. γιέν.

Οι συναλλαγματικές διαφορές, αύξησαν τα κέρδη το τρίμηνο, καθώς το γιέν ήταν περίπου 5,1% πιο αδύναμο έναντι του δολαρίου από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και 8,2% χαμηλότερα του ευρώ.

Η Honda προβλέπει ότι οι πωλήσεις της στις ΗΠΑ θα αυξηθούν 3%, στο 1,56 εκατ. οχήματα το 2007, καθώς παρουσιάζει το ανασχεδιασμένο Accord, μετά από πέντε χρόνια. Η αυτοκινητοβιομηχανία θα αρχίσει να πουλά τη νέα έκδοση Fit διεθνώς, αργότερα μέσα στο έτος.

Το μερίδιο αγοράς της στις ΗΠΑ αυξήθηκε 0,5 μονάδες, στο 9,1% το 2006, ενώ της GM μειώθηκε 1,6 μονάδες στο 24,6% και της Ford μειώθηκε κατά 1,1 μονάδες στο 17,5%.

Την εβδομάδα που πέρασε η Ford, η δεύτερη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ, ανακοίνωσε διεύρυνση των ζημιών της το τέταρτο τρίμηνο, στα 5,76 δισ. δολ., αποτέλεσμα της μείωσης των πωλήσεων των SUV, κλείνοντας το χειρότερο παρά ποτέ έτος στην ιστορία των 103 ετών της.

Η GM, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι τα κέρδη της το τέταρτο τρίμηνο και τα έσοδά της, άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ, μετά τη διόρθωση λογιστικών λαθών πέντε ετών. Η GM δεν είπε το πότε θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της.

Οι μετοχές της Honda υποχώρησαν 1,3%, φθάνοντας σήμερα στα 4.750 γιέν η μία στο Τόκυο, πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της. Συνολικά το τελευταίο δωδεκάμηνο, σημείωσαν άνοδο 43%, έναντι ανόδου 36% των μετοχών της GM και πτώσης 4,4% των μετοχών της Ford.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις οχημάτων της Honda αυξήθηκαν 12% το τρίμηνο, φθάνοντας στα 915.000 οχήματα, μετά από αύξηση 8,5% των πωλήσεων στη Β. Αμερική, 22% στην Ευρώπη και 33% στην Ασία, εκτός της Ιαπωνίας. Οι εσωτερικές πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες, στα 156.000 οχήματα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα