Υποχωρεί ο χρυσός μετά την άνοδο του δολαρίου

Ενώ οι διαπραγματευτές περιμένουν τις ανακοινώσεις της Fed
Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2007 13:24

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε ο χρυσός στο Λονδίνο, καθώς το δολάριο ισχυροποιήθηκε έναντι του ευρώ, καθιστώντας το πολύτιμο μέταλλο λιγότερο ελκυστικό, ως εξασφάλιση έναντι των απωλειών του νομίσματος των ΗΠΑ.

Ο χρυσός και το δολάριο ακολουθούν αντίθετη πορεία. Οι ράβδοι χρυσού σημείωσαν πέρυσι άνοδο 23%, την έκτη ετήσια, κατά ένα μέρος και λόγω της διολίσθησης 11% του δολαρίου, έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Το δολάριο όδευσε προς τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο έναντι του ευρώ σε 16 μήνες, καθώς εικάζετο ότι η οικονομία αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα, ώστε να επιτρέψει στην Federal Reserve των ΗΠΑ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού, στα υψηλότερα επίπεδα έξι ετών.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση στο Λονδίνο, διαπραγματεύθηκε στα 645,60 δολ. η ουγγιά στις 10:15 π.μ. τοπική ώρα, 0,3% χαμηλότερα. Το μέταλλο σημείωσε άνοδο 3,60 δολ., ποσοστό 0,6%, φθάνοντας χθες στα 647,30 δολ. η ουγγιά.

Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,2935 έναντι του ευρώ από 1,2970 που ήταν χθες στη Ν. Υόρκη. Συνολικά αυτόν τον μήνα το αμερικανικό νόμισμα έχει σημειώσει άνοδο 2,1%, τη μεγαλύτερη από τον Σεπτέμβριο του 2005.

Εκθεση που θα δημοσιοποιηθεί σήμερα στις 8:30 π.μ., ώρα Ουάσινγκτον, ενδέχεται να δείξει ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε το τέταρτο τρίμηνο στο 3%, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News.

Πτωτικά κινήθηκε επίσης ο χρυσός, καθώς το πετρέλαιο ανέκαμψε από τα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων εβδομάδων. Το μέταλλο συνήθως διαπραγματεύεται όπως οι τιμές του πετρελαίου, καθώς μερίδα επενδυτών αγοράζει ράβδους χρυσού για να εξασφαλίσει την αξία των περιουσιακών στοιχείων σε περιόδους πληθωρισμού. Σήμερα το αργό πετρέλαιο κινήθηκε πτωτικά, καθώς εικάζεται ότι οι προμήθειες θα είναι αρκετές για να καλύψουν τη ζήτηση του χειμώνα.

Μεταξύ των λοιπών πολύτιμων μετάλλων για άμεση παράδοση στο Λονδίνο, το ασήμι υποχώρησε 2 σεντς, φθάνοντας στα 13,33 δολ., το παλλάδιο σημείωσε απώλειες 50 σεντς, φθάνοντας στα 336,50 δολ. και η πλατίνα υποχώρησε 1 δολ., στα 1.170,50 δολ. η ουγγιά.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • XAUUSDFIX



Σχολιασμένα