Βιετνάμ: 85% η αύξηση των εξαγωγών καφέ τον Ιανουάριο

Σύμφωνα με τις προβλέψεις
Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2007 13:50

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 85%, ενδέχεται να σημειώσουν τον Ιανουάριο οι εξαγωγές καφέ από το Βιετνάμ, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Ανόϊ.

Η δεύτερη σε μέγεθος χώρα παραγωγής καφέ στον κόσμο, μετά τη Βραζιλία, εκτιμάται ότι θα εξάγει 150.000 τόνους καφέ αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία, της οποίας συνήθως τα στοιχεία διαφέρουν από τα αντίστοιχα που συλλέγει η Vietnam Coffee and Cocoa Association. Η αξία των εξαγωγών καφέ ενδέχεται να υπερδιπλασιαστεί στα 210 εκατ. δολ., σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία του Βιετνάμ.

Οι χαμηλότερες προμήθειες καφέ από το Βιετνάμ πέρυσι, οδήγησαν κατά 60% χαμηλότερα τα αποθέματα του προϊόντος που παρακολουθεί το Euronext.liffe. Οι τιμές του καφέ της ποικιλίας Robusta, οι οποίες σημείωσαν άνοδο 34% πέρυσι, έχουν υποχωρήσει 3% από την αναρρίχησή τους στα υψηλότερα επίπεδα επτά ετών, στις 9 Νοεμβρίου του 2006.

Η εσοδεία καφέ 2006/2007 του Βιετνάμ, ενδέχεται να αυξηθεί 22%, φθάνοντας στα 16,5 εκατ. σακιά ή 990.000 μετρικούς τόνους, καθώς ο καλύτερο καιρός και οι συνθήκες ανάπτυξης των φυτών, συμβάλλουν σε υψηλότερες αποδόσεις και οι νέες καλλιέργειες ωριμάζουν, σύμφωνα με την έκθεση της U.S. Foreign Agricultural Service, τον Δεκέμβριο. Οι εξαγωγές ενδέχεται να αυξηθούν 19%, φθάνοντας στα 15,3 εκατ. σάκους ή περίπου 918.000 τόνους, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του Βιετνάμ για τις εξαγωγές καφέ τον Δεκέμβριο, και που ανακοινώθηκαν, μιλούσαν για εξαγωγές 100.000 τόνων, μετά από εξαγωγές 85.000 τόνων τον Νοέμβριο. Η Υπηρεσία δεν ανακοίνωσε ανανεωμένα στοιχεία για τις εξαγωγές του Δεκεμβρίου, μαζί με τις εκτιμήσεις των εξαγωγών για τον Ιανουάριο.

Η εσοδεία καφέ του Βιετνάμ ξεκινά από τον Οκτώβριο κάθε έτους και λήγει τον Σεπτέμβριο του επόμενου, με αιχμή συνήθως τον Δεκέμβριο.

Ο καφές Robusta για τα συμβόλαια του Μαρτίου υποχώρησε 5 δολ. χθες, ποσοστό 0,3%, για να κλείσει στα 1.585 δολ. ο τόνος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα