Το 2008 θα αρχίσει η κατασκευή του ελληνο-ιταλικού αγωγού αερίου

Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2007 14:22

Τον Ιούνιο του 2008 προβλέπεται να ξεκινήσει η κατασκευή του ελληνο - ιταλικού αγωγού φυσικού αερίου και το 2011 αναμένεται η ολοκλήρωσή του, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας σήμερα, μιλώντας στην τελετή υπογραφής του Πρωτοκόλλου υποστήριξης κατασκευής του αγωγού με τον Ιταλό ομόλογό του Πιερλουίτζι Μπερζάνι.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την εξαίρεση του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού από την πρόσβαση τρίτων, προκειμένου, όπως τόνισε ο κ.Σιούφας, να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα της επένδυσης. Η εξαίρεση τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η οποία αναμένεται να δοθεί τον Απρίλιο) και θα ισχύει για 25 χρόνια.

Ο ελληνο - ιταλικός αγωγός αποτελεί συμπλήρωμα του ελληνο - τουρκικού αγωγού αερίου και στοχεύει στη μεταφορά αερίου από την περιοχή της Κασπίας προς τη Δύση μέσω Τουρκίας και Ελλάδας. Ο ελληνο-τουρκικός αγωγός είναι υπό κατασκευή, προβλέπεται να λειτουργήσει εφέτος το καλοκαίρι και έχει μεταφορική ικανότητα 11,5 δισ. κυβικών μέτρων αερίου το χρόνο.

Ο ελληνο-ιταλικός αντίστοιχα θα μπορεί να μεταφέρει 8 - 8,8 δισ. κυβικά μέτρα. Με τη διαφορά των δύο ποσοτήτων θα τροφοδοτείται η ελληνική αγορά, αλλά και (όπως ανέφερε ο κ.Σιούφας) η αγορά της Αλβανίας και των Σκοπίων, ενώ ενδιαφέρον τροφοδοσίας μέσω Ελλάδας εξέφρασε πρόσφατα και η Βουλγαρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα