Υποχώρησε από τα υψηλότερα τεσσάρων εβδομάδων το αργό

Καθώς φαίνεται ότι τα αποθέματα στις ΗΠΑ είναι αρκετά για να καλύψουν τη ζήτηση
Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2007 07:33

ΠΤΩΤΙΚΑ, από τα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων εβδομάδων κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, καθώς εικάζεται ότι τα αποθέματα των ΗΠΑ, πάνω από τον μέσον όρο, είναι αρκετά για να καλύψουν την ζήτηση για την περίοδο.

Τα διϋλισμένα αποθέματα, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου θέρμανσης και του ντήζελ, ήταν 9,1% υψηλότερα από τον μέσον όρο πενταετίας την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του υπουργείου Ενεργείας της χώρας. Τα αποθέματα του αργού αυξήθηκαν, καθώς τα διϋλιστήρια περιόρισαν τη διαδικασία επεξεργασίας και άρχισαν να επικεντρώνονται στην παραγωγή βενζίνης. Οι προμήθειες καυσίμων για τα οχήματα αυξήθηκαν για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα κατά 3,8 εκατ. βαρέλια.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαρτίου υποχώρησε έως 36 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 57,78 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 12:32 μ.μ. στη Σιγκαπούρη το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 57,83 δολ. το βαρέλι.

Το πετρέλαιο αναρριχήθηκε χθες πάνω από τα 58 δολ., μετά την έκθεση που έδειξε ότι η οικονομία των ΗΠΑ, η μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, αναπτύχθηκε με ταχύτερο των προβλέψεων ετήσιο ρυθμό, στο 3,5%, το τελευταίο τρίμηνο.

Τα συμβόλαια σημείωσαν χθες άνοδο 1,17 δολ., ποσοστό 2,1%, φθάνοντας στα 58,14 δολ. το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 3 Ιανουαρίου. Οι τιμές, που αρχικά υποχώρησαν μετά τη μεγαλύτερη των προβλέψεων άνοδο των αποθεμάτων πετρελαίου και βενζίνης των ΗΠΑ, αυξήθηκαν περίπου 1 δολ. σε 15 λεπτά, μετά την ανακοίνωση της Federal Reserve που επικαλέστηκε σταθερή οικονομική ανάπτυξη στην έκθεση έξι εβδομάδων για τα επιτόκια.

Στο Λονδίνο το μπρεντ για τα συμβόλαια του Μαρτίου υποχώρησε έως 29 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 57,11 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο ICE Futures. Στις 12:02 μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης, το μπρεντ διαπραγματεύθηκε στα 57,14 δολ. το βαρέλι.

Κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 7,6%, τη μεγαλύτερη σε χρονικό διάστημα δύο ημερών από τις 14 και 15 Δεκεμβρίου του 2004, όταν η άνοδος ήταν αποτέλεσμα των χαμηλότερων από το φυσιολογικό θερμοκρασιών, σε συνδυασμό με τη μείωση των αποθεμάτων.

Τα αποθέματα της βενζίνης σημείωσαν άνοδο 3,82 εκατ. βαρέλια, φθάνοντας στα 224,6 εκατ. την εβδομάδα που πέρασε, διπλάσια της πρόβλεψης των αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg. Τα αποθέματα έχουν σημειώσει άνοδο 12% μέσα σε επτά συνεχόμενες εβδομάδες και βρίσκονται 3,9% πάνω από τον μέσον όρο πενταετίας για την περίοδο, όπως ανακοίνωσε του υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ.

Τα αποθέματα του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν στα 324,9 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, 10% πάνω από τον μέσον όρο πενταετίας για την περίοδο, σύμφωνα με το υπουργείο.

Τα διϋλισμένα αποθέματα, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου θέρμανσης και του ντήζελ, υποχώρησαν κατά 2,65 εκατ. βαρέλια, στα 140 εκατ. την εβδομάδα που πέρασε, καθώς ο ψυχρός καιρός έπληξε τις ΗΠΑ.

Η ζήτηση για θέρμανση στις βορειοανατολικές ΗΠΑ θα είναι 21% υψηλότερη της κανονικής έως τις 7 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη χθεσινή πρόβλεψη του Weather Derivatives. Οι θερμοκρασίες στην περιφέρεια ενδέχεται να διατηρηθούν κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως τις 14 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε χθες το National Weather Service.

Η Valero Energy Corp., η μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας πετρελαίου των ΗΠΑ, είπε στις 28 Ιανουαρίου ότι το διϋλιστήριό της στο Τέξας Σίτι του Τέξας, μείωσε την παραγωγή του κατά 56%. Οι επιδιορθώσεις θα διαρκέσουν έως τρεις εβδομάδες.

Πυρκαγιά που διήρκεσε 90 λεπτά, κατέστρεψε δύο σημαντικά τμήματα της μονάδας της Valero, σύμφωνα με την εκπρόσωπό της Rose Brown. Tο εργοστάσιο στο Τέξας Σίτι μπορεί να παράγει 245.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην αλυσίδα μονάδων επεξεργασίας της Valero, σύμφωνα με την εταιρεία. Η μονάδα βρίσκεται περίπου 40 μίλια νοτιοανατολικά του Χιούστον.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα