Ανακάμπτουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την αναταραχή της «Όμικρον»

Στο +1,13% ο DAX
Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021 11:23
UPD:11:25
EPA/MAXIMILIAN VON LACHNER

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν άνοδο στο ξεκίνημα των συναλλαγών σήμερα, καθώς επέστρεψαν αυτοί που αναζητούν ευκαιρίες ύστερα από έναν δύσκολο Νοέμβριο, αν και οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για το εάν το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον θα πλήξει την οικονομική δραστηριότητα τους χειμερινούς μήνες.

Το θετικό ξεκίνημα της πρώτης ημέρας διαπραγμάτευσης του Δεκεμβρίου έρχεται αφότου οι παγκόσμιες αγορές κλονίστηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και την Τρίτη από τις ανησυχίες γύρω από τη νέα παραλλαγή, εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να διαφεύγει των εμβολίων.

Οι μεγάλες αγορές σε όλη την Ασία-Ειρηνικό ανέκαμψαν την Τετάρτη και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ ήταν υψηλότερα στις νυχτερινές συναλλαγές μετά από ξεπούλημα στη Wall Street την Τρίτη, λόγω τόσο των φόβων για τη νέα παραλλαγή όσο και λόγω των ανησυχιών για το tapering της Federal Reserve.

Παρά την πιθανή διαταραχή λόγω της μετάλλαξης, ο επικεφαλής της Fed είπε ότι πιστεύει ότι η μείωση του ρυθμού των μηνιαίων αγορών ομολόγων μπορεί να κινηθεί ταχύτερα από το χρονοδιάγραμμα των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Οι ελπίδες στηρίζονται στην ικανότητα των κατασκευαστών εμβολίων να αναπτύσσουν αποτελεσματικά εμβόλια κατά του στελέχους, αλλά ακόμα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σχετικά με τη νέα παραλλαγή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει πει ότι θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να αποκτηθεί μια πλήρης εικόνα του πώς η συγκεκριμένη μετάλλαξη επηρεάζει την απόκριση στα υπάρχοντα εμβόλια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,7%. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 1,13% στις 15.278 μονάδες. Ο FTSE του Λονδίνου καταγράφει κέρδη 1,33%. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC διαπραγματεύεται στο +1,03% στις 6.790 μονάδες. Κέρδη 1,20% σημειώνει ο FTSE του Μιλάνου.

Οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης σημείωσαν άνοδο 2% αφού οι τιμές του χαλκού ανέκαμψαν καθώς περιορίστηκαν οι ανησυχίες για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, ενώ οι μετοχές των εταιριών πετρελαίου κατέγραψαν άλμα 2,1% εν όψει συνεδρίασης του ΟΠΕΚ, κατά την οποία οι μεγάλοι παραγωγοί θα συζητήσουν πώς θα αντιδράσουν σε πιθανή μείωση της ζήτησης λόγω της Όμικρον.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα