Πράσινο το ομόλογο των 300 εκατ. από τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα

Θα είναι συνδεδεμένο με ρήτρα αειφορίας
Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021 07:31
UPD:07:32

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Συνδεδεμένο με ρήτρα αειφορίας (προσαύξηση του επιτοκίου) θα είναι το κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους έως 300 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει να εκδώσει ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, ο όμιλος στοχεύει στη μείωση του Βασικού Δείκτη Επίδοσης (ΒΔΕ) ένταση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (ΑΘ) (tn CO2e/MWh), κατά 25% έως τις 31.12.2025 (Ημερομηνία Παρατήρησης Στόχου) -όπως αυτός θα μετρηθεί τo α’ εξάμηνο του 2026- σε σχέση με την επίδοση για το χρονικό διάστημα 1.1.2021 - 31.12.2021 (έτος βάσης).

Ως ΒΔΕ ορίζεται ο λόγος με αριθμητή τις άμεσες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου συν τις έμμεσες εκπομπές θερμοκηπίου από την κατανάλωση αγορασμένης ηλεκτρικής ενέργειας ανά MWh παραγόμενης ενέργειας και παρονομαστή MWh παραγόμενης ενέργειας.

Όπως αναφέρεται στο Πλαίσιο Ομολόγου Συνδεδεμένο με Ρήτρα Αειφορίας που δημοσιοποίησε η ΓΕΚ Τέρνα, ο κύριος παράγοντας που θα συνεισφέρει στην επίτευξη του Στόχου Αειφορικής Επίδοσης (ΣΑΕ) είναι ο στόχος του Ομίλου για αύξηση της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος (σε παράκτια και υπεράκτια αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης) στα 3.000 MW μέχρι τη λήξη της διάρκειας του ομολόγου. Επιπλέον, ο παράγοντας που αναμένεται να συνεισφέρει στην επίτευξη του ΣΑΕ είναι ο στόχος του Ομίλου για τη μείωση του περιβαλλοντικού και ενεργειακού αποτυπώματός του μέσω της εφαρμογής του σύγχρονου και ολοκληρωμένου συστήματος περιβαλλοντικής και ενεργειακής διαχείρισης που εφαρμόζει.

Προσαύξηση κατά 0,20%

Βάσει του πλαισίου σε περίπτωση μη επίτευξης του Στόχου Αειφορικής Επίδοσης που προαναφέρθηκε, προβλέπεται η προσαύξηση του επιτοκίου του Ομολογιακού Δανείου κατά 0,20%, το ίδιο και σε περίπτωση μη δημοσίευσης από την εταιρεία και επαλήθευσης από πιστοποιημένο εξωτερικό εμπειρογνώμονα των πληροφοριών που οφείλει να δημοσιοποιεί.

Το νέο ομόλογο της ΓΕΚ Τέρνα (με ελάχιστο ποσό τα 200 εκατ. ευρώ) θα είναι επταετούς διάρκειας. Η διάθεση των ομολογιών θα γίνει μέσω δημόσιας προσφοράς στο επενδυτικό κοινό στην Ελλάδα (Δημόσια Προσφορά) και την εισαγωγή των Ομολογιών προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εφόσον οι συνθήκες που επικρατούν στις χρηματιστηριακές αγορές είναι κατάλληλες (δεν προσδιορίζεται το ακριβές χρονικό διάστημα, λόγω των συνθηκών στην αγορά).

Σημειώνεται ότι ομόλογο με ίδια χαρακτηριστικά έχει εκδώσει στην Ελλάδα μέχρι στιγμής μόνον η ΔΕΗ, το περασμένο καλοκαίρι, πενταετές, ύψους 500 εκατ. ευρώ και με επιτόκιο 3,375%. Και στην περίπτωση αυτή η ρήτρα αειφορίας συνδέεται με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 57% στην περίοδο 2019- 2023, στόχος που αν δεν επιτευχθεί από τη ΔΕΗ, η επιχείρηση θα καταβάλει πέναλτι στους ομολογιούχους προσαύξηση 0,5% στο επιτόκιο.

Το ανεκτέλεστο

Το κατασκευαστικό υπογεγραμμένο ανεκτέλεστο της ΓΕΚ Τέρνα ανήλθε τον Οκτώβριο του 2021 σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Με την προσθήκη των προς υπογραφή νέων συμβάσεων, το ανεκτέλεστο θα φτάσει στα 4,5 δισ. ευρώ. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων υποδομής περίπου 50,5 δισ. ευρώ για τα οποία ο Όμιλος σκοπεύει να υποβάλει προσφορές (υπό όρους). Όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα από ΑΠΕ, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που ανήκουν ή στις οποίες συμμετέχει ο Όμιλος προσεγγίζει τα 0,9 GW και αναμένεται να αυξηθεί στα 3,0GW έως το 2026 (βάσει των υφιστάμενων έργων). Στις παραχωρήσεις και τον κλάδο αυτό/συγχρηματοδοτούμενων έργων συμμετέχει σε έργα πάνω από περίπου 5 δισ. ευρώ, τα περισσότερα σε ώριμη φάση διαγωνισμού, για τα οποία έχει προκριθεί.

Αύξηση στα καθαρά κέρδη εννεαμήνου

Η αύξηση του κύκλου εργασιών 6,4% (στα 700,7 εκατ.) και της λειτουργικής κερδοφορίας (προσαρμοσμένα EBITDA) 17% (στα 212,7 εκατ.) αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά των οικονομικών αποτελεσμάτων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες της ΓΕΚ Τέρνα στο 9μηνο 2021. Σύμφωνα επίσης με τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε αργά το βράδυ χθες, καταγράφηκαν καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενη δραστηριότητα 31,7 εκατ. ευρώ έναντι καθαρών κερδών από συνεχιζόμενη δραστηριότητα 27,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Όπως σημειώνεται επίσης το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου συνεχίζεται εντατικά σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς του (υποδομές, παραχωρήσεις - ΣΔΙΤ, παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας, κυκλική οικονομία - έργα περιβάλλοντος), με τις συνολικές επενδύσεις που προωθεί ή στις οποίες συμμετέχει ο όμιλος να υπερβαίνουν σε αξία τα 6,5 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των έργων της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και του Ολοκληρωμένου Τουριστικού Συγκροτήματος με Καζίνο στο Ελληνικό, όπου αναμένεται η οριστικοποίηση της ανάθεσής τους σε επενδυτικά σχήματα στα οποία συμμετέχει η ΓΕΚ Τέρνα).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα