Santander: Αύξηση κερδών από την πώληση περιουσιακών στοιχείων

Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2007 11:22

ΑΥΞΗΣΗ 13% σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης τράπεζας της Ισπανίας, Santander Central Hispano SA, αποτέλεσμα των μεγαλύτερων εσόδων από την Λατινική Αμερική και τα κέρδη από την πώληση περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου και μεριδίου στην ιταλική Sanpaolo IMI SpA.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 2,65 δισ. ευρώ (3,45 δισ. δολ.) ή 42 σεντς ανά μετοχή από 2,34 δισ. ευρώ ή 37 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Santander. Tα κέρδη της ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των έξι οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg και προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθούν στα 2,75 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της τράπεζας, Εmilio Botin έχει δαπανήσει 17 δισ. δολ. στη Λατινική Αμερική για εξαγορές από το 1996, στρατηγική που ξεπλήρωσε την οικονομική της επέκταση στην περιφέρεια κα ιαύξησε τη ζήτηση τραπεζικών υπηρεσιών. Επίσης η τράπεζα πραγματοποίησε κέρδη από την πώληση περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου μεριδίου 4,8% στην ιταλική δανείστρια, Sanpaolo και από τη βελτίωση των κερδών στην τράπεζα υποθηκών στη Βρετανία, Abbey National, την οποία ο Botin αγόρασε το 2004.

Ο ηλικίας 72 ετών Botin δημιούργησε μια τράπεζα με χρηματιστηριακή αξία 8,3 δισ. ευρώ το 1995, σε μία που σήμερα έχει αξία 90,4 δισ. ευρώ, την τέταρτη μεγαλύτερη της Ευρώπης, βάσει χρηματιστηριακής αξίας και περίπου τρεις φορές μεγαλύτερη από την ισπανική ανταγωνίστριά της, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA.

Στο σύνολο της χρήσης τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 22%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 7,6 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας την πρόβλεψη του Botin προς του μετόχους τον περασμένο Ιούνιο, για 7 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των εκτάκτων στοιχείων, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας.

Η πώληση στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της Antena 3 de Television SA και της εταιρείας real-estata Inmobiliaria Urbis SA, πρόσθεσαν 2,49 δισ. στα κέρδη. Από αυτό το ποσόν το 1,39 δισ. ευρώ δαπανήθηκε σε πρόωρη συνταξιοδότηση προσωπικού.

Οι μετοχές της Santander, της μεγαλύτερης τράπεζας της ευρωζώνης, υποχώρησαν 0,2%, στα 14,45 ευρώ η μία στις 9:45 π.μ. στη Μαδρίτη, τοπική ώρα. Οι μετοχές της σημείωσαν πέρυσι άνοδο 22%.

Η Santander είπε ότι τα καθαρά της κέρδη το 2006 από τις δραστηριότητές της στη Λατινική Αμερική, αυξήθηκαν 29%, φθάνοντας στα 2,29 δισ. ευρώ.

Τα κέρδη της στη Βραζιλία αυξήθηκαν 27%, φθάνοντας στα 751 εκατ. ευρώ και στη Χιλή κατά 45%, φθάνοντας στα 489 εκατ. ευρώ.

Η ανάπτυξη των οικονομιών των χωρών της Λατινικής Αμερικής, ώθησε υψηλότερα τα κέρδη της Santander, που έχει στην κυριότητά της τη μεγαλύτερη τράπεζα στη Χιλή και τη δεύτερη, μη κρατική, μεγαλύτερη δανείστρια στην Αυστραλία. Τα κέρδη από αυτήν την περιφέρεια αποτελούν περίπου το 1/3 των κερδών του ομίλου.

Επίσης η Santander αναδιαρθρώνει την Abbey, όπου μείωσε το προσωπικό κατά 2.000 ανθρώπους πέρυσι και παρουσιάζει νέες τεχνολογικές πλατφόρμες για να περιορίσει τα έξοδα και να αυξήσει την αποδοτικότητα.

Η Santander είπε ότι τα καθαρά κέρδη της Abbey το 2006 αυξήθηκαν 24%, φθάνοντας στο 1 δισ. ευρώ αποτέλεσμα του υψηλότερου δανεισμού και της μείωσης του κόστους. Η Abbey, που είναι η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα υποθηκών της Βρετανίας, μείωσε το κόστος της κατά 290 εκατ. λίρες στερλίνες (570 εακτ. δολ.) από τότε που την αγόρασε η Santander.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα