Τζερόμ Πάουελ: Η μετάλλαξη Ομικρον μπορεί να επιβραδύνει την οικονομία

Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021 10:58
UPD:11:02
REUTERS/CARLOS BARRIA

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected] 

Η μετάλλαξη Ομικρον και η πρόσφατη αύξηση των νέων κρουσμάτων από τον κορονοϊό από την  Δέλτα δημιουργούν κινδύνους για την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα και αυξάνουν την αβεβαιότητα και για τον πληθωρισμό, αναμένεται να τονίσει σήμερα ο πρόεδρος της Fed,Τζερόμ Πάουελ στην Τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ομιλίας του Πάουελ που δημοσιεύεται σε διεθνή μέσα, ο πρόεδρος της Fed προειδοποιεί ότι «η μεγαλύτερη ανησυχία για τον ιό θα μπορούσε να μειώσει την προθυμία των ανθρώπων να εργαστούν σε τοπικό επίπεδο, κάτι που θα επιβραδύνει την πρόοδο στην αγορά εργασίας και θα επιδεινώνει τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας».

Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν η παραλλαγή Ομικρον μπορεί να μεταδοθεί πιο γρήγορα ή εάν η ασθένεια είναι πιο σοβαρή από την προηγουμένως κυρίαρχη μετάλλαξη Δέλτα. Ωστόσο, εάν η Ομικρον αναγκάσει τους Αμερικανούς να μειώσουν τις καθημερινές τους δαπάνες και επιβραδύνει την οικονομία, θα μπορούσε να μειώσει τις πληθωριστικές πιέσεις τους επόμενους μήνες. Ο πληθωρισμός είναι σήμερα υψηλότερος στις Ηνωμένες Πολιτείες από ό,τι ήταν τα τελευταία 30 χρόνια. Ωστόσο, εάν τα εργοστάσια στην Κίνα, το Βιετνάμ ή άλλες ασιατικές χώρες κλείσουν ξανά, αυτό θα μπορούσε να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις εφοδιαστικές  αλυσίδες ,ειδικά εάν οι Αμερικανοί συνεχίσουν να αγοράζουν περισσότερα έπιπλα, συσκευές και άλλα αγαθά. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές ακόμη υψηλότερα τους επόμενους μήνες.

 

Υψηλός πληθωρισμός και το 2022

 

Ο Πάουελ εκτιμά ότι οι παράγοντες που οδηγούν τον πληθωρισμό σε άνοδο θα διαρκέσουν και το επόμενο έτος. «Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η διάρκεια και ο αντίκτυπος των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι οι παράγοντες που ενιχύουν τον πληθωρισμό θα παραμείνουν και το επόμενο έτος», πρόσθεσε ο Πάουελ. Με τη ραγδαία βελτίωση της αγοράς εργασίας, η ύφεση υποχωρεί επίσης και οι μισθοί αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς.

Σημειώνει ότι ο πληθωρισμός «επιβαρύνει σημαντικά, ειδικά εκείνους που είναι λιγότερο ικανοί να αντεπεξέλθουν στο υψηλότερο κόστος των βασικών ειδών, όπως για διατροφή, στέγαση και μετακινήσεις».

Ο Πάουελ υπόσχεται ότι η Fed θα επιμείνει  στον στόχο της σταθερότητας των τιμών. «Η κεντρική τράπεζα θα στηρίξει την οικονομία και την αγορά εργασίας και θα αποτρέψει την άνοδο των τιμών». Αναμένει επίσης ότι  η αναστροφή των επιτοκίων θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2022 .Το βασικό επιτόκιο θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 0,25%.ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας. Αυτή τη στιγμή διατηρείται σε ένα εύρος από μηδέν έως 0,25%.

 

Αύξηση του ορίου χρέους ζητεί η Γέλεν

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν καλεί το Κογκρέσο να αυξήσει το όριο του χρέους ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ ξεπερνά τα 28 τρισ. δολάρια. Η Γέλεν ,αν και δηλώνει «αυτή τη στιγμή» σίγουρη ότι η οικονομική ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνει ισχυρή, η αποτυχία επίλυσης του προβλήματος του χρέους θα «υπονόμευε μια αρκετά αξιοσημείωτη ανάκαμψη», προσθέτει.

 Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών συνεχίζει να πιέζει για μόνιμη λύση στη διαφορά χρέους, καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συμφώνησαν τον περασμένο Οκτώβριο για τη βραχυπρόθεσμη αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους, μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου. Αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της μέχρι την Παρασκευή ,απομακρύνοντας την προοπτική κήρυξης στάσης πληρωμών, που θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα