Προειδοποίηση Πούτιν σε Ελλάδα και Βουλγαρία για τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2007 17:11
UPD:17:19

Ο ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα τη Βουλγαρία και την Ελλάδα ότι πρέπει να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, διαφορετικά, όπως είπε, η Ρωσία θα βρει αλλού οδούς εξαγωγής του ρωσικού πετρελαίου.

«Υποστηρίζουμε το σχέδιο του αγωγού, το οποίο θεωρούμε σημαντικό και προτεραιότητα για τους καταναλωτές των υδρογονανθράκων μας στην Ευρώπη. Όμως αν οι έλληνες και βούλγαροι εταίροι μας δεν μπορέσουν να επιλύσουν τα σύνθετα προβλήματα από την πλευρά τους θα πρέπει να αυξήσουμε τις δυνατότητες μεταφοράς μέσω άλλων χωρών», τόνισε ο κ. Πούτιν κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξής του στο Κρεμλίνο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε ότι περαιτέρω καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις θα πλήξει τα συμφέροντα των βαλκανικών χωρών και της Ε.Ε. γενικότερα.

«Κατά την άποψή μου, η πραγματοποίηση του σχεδίου είναι ζωτικής σημασίας για την Ε.Ε., αντιθέτως όμως παρατηρούμε ένα διαρκές μπέρδεμα, που δεν συνάδει με το εθνικό συμφέρον τόσο της Βουλγαρίας, όσο και της Ελλάδας», υπογράμμισε ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Για τον «ΟΠΕΚ φυσικού αερίου»

Εξάλλου ο πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την ιδέα δημιουργίας ενός ΟΠΕΚ φυσικού αερίου με το Ιράν και άλλες χώρες παραγωγούς φυσικού αερίου, προοπτική πάντως που ήδη έχει προκαλέσει την ανησυχία της Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο σε εμπιστευτική έκθεση προς τους πρέσβεις των 26 χωρών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, οικονομικοί εμπειρογνώμονες του NATO, απηύθυναν προειδοποίηση ότι η Ρωσία ενδέχεται να επιδιώκει τη δημιουργία καρτέλ φυσικού αερίου μαζί με τη Αλγερία, το Κάταρ, τη Λιβύη, χώρες της Κεντρικής Ασίας και πιθανώς το Ιράν. Σύμφωνα με τους Financial Times, στην έκθεση υποστηρίζεται ότι η Ρωσία επιδιώκει να ασκήσει ενεργειακή πολιτική για πολιτικούς σκοπούς, ιδιαιτέρως όσον αφορά τις σχέσεις της με γειτονικές χώρες, όπως η Γεωργία και η Ουκρανία.

Στη σημερινή ετήσια συνέντευξη Τύπου, ο ρώσος πρόεδρος απέρριψε τις κατηγορίες των Δυτικών ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τους ενεργειακούς πόρους της ως πολιτικό όπλο για να ανταμείψει τους συμμάχους της και να τιμωρήσει τις χώρες που αρνούνται να συμπορευθούν με το Κρεμλίνο.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες της Μόσχας να περιορίσει τις επιδοτήσεις στον τομέα ενέργειας σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες όπως η Ουκρανία και, προσφάτως, η Λευκορωσία, ο Πούτιν υπογράμμισε ότι «όχι μόνον η Ρωσία παραχώρησε εθνική κυριαρχία σε αυτές τις δημοκρατίες, αλλά προχώρησε σε υπέρογκες επιδοτήσεις... και βοήθησε στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας τους επί 15 συναπτά έτη». «Δεκαπέντε χρόνια είναι αρκετά μεγάλη χρονική περίοδος. Δεν μπορεί να συνεχιστεί εσαεί», υπογράμμισε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα