Volvo: Αύξηση κερδών από τις πωλήσεις σε Αν. Ευρώπη και ΗΠΑ

Παρασκευή, 02 Φεβρουαρίου 2007 09:42

ΑΥΞΗΣΗ 24% σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της Volvo AB, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής φορτηγών αυτοκινήτων της Ευρώπης, καθώς οι πελάτες της αυξήθηκα στην Ανατολική Ευρώπη και αγόρασαν φορτηγά εν όψει του νέων κανόνων για τα καυσαέρια στις ΗΠΑ, που καθιστούν ακριβότερα τα οχήματα.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 3,69 δισ. κορώνες (530 εκατ. δολ.) ή 9,13 κορώνες ανά μετοχή από 2,98 δισ. κορώνες ή 7,36 κορώνες ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Το διοικητικό συμβούλιο πρότεινε το σπλιτ των μετοχών 6-1, με την έκτη μετοχή να αντισταθμίζεται με έκτακτο μέρισμα 25 κορώνες. Επίσης το συμβούλιο πρότεινε τη διανομή κανονικού μερίσματος στις 25 κορώνες ανά μετοχή.

Η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνθηκα στην Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, όπου το ΑΕΠ το 2006 αυξήθηκε 5,6% και στη Ρωσία, όπου εμφάνισε άνοδο 6,7%. Οι μεταφορικές εταιρείες στις ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες να αγοράσουν φορτηγά που θα διαθέτουν ακριβότερη τεχνολογία για τα καύσιμα και τα οποία είναι πιο ακριβά.

Τα κέρδη διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των προβλέψεων των οκτώ οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι θα ανέλθουν στα 3,8 δισ. κορώνες. Οι πωλήσεις της μειώθηκαν 0,5%, φθάνοντας στα 65 δισ. κορώνες από 65,3 δισ. κορώνες.

Η Volvo, που επίσης κατασκευάζει λεωφορεία και εξοπλισμό για κατασκευές, μέρη αεροσκαφών και εξοπλισμό πλοίων, είπε το τέταρτο τρίμηνο ότι τα λειτουργικά της κέρδη ή τα κέρδη προ φόρων και τόκων αυξήθηκαν 21%, φθάνοντας στα 5,17 δισ. κορώνες.

Οι παραγγελίες που έκλεισε η Volvo πέρυσι στην Ανατολική Ευρώπη, περιελάμβαναν και συμβόλαιο για 1.000 οχήματα από την Waberer's Optimum Solution, μία ουγγρική εταιρεία μεταφορών και την αγορά 300 φορτηγών από το ρωσικό σκέλος της Coca-Cola Co., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής αναψυκτικών στον κόσμο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα