ΔΕΗ: Όλες οι επενδύσεις 2.5 δισ. στη Δ. Μακεδονία - Το χρονοδιάγραμμα

 Ο σχεδιασμός για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα και ο ρόλος της σύμπραξης με την RWE
Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021 18:40
UPD:18:44
Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected]

Επενδύσεις συνολικού ύψους 2,5  δις. ευρώ για την επόμενη τετραετία στη Δυτική Μακεδονία -με  τα μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα που θα αναπτυχθούν στα λιγνιτικά πεδία της ΔΕΗ στο επίκεντρο- προβλέπει  το πλάνο της εισηγμένης που ανέλυσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιοχή, με αντικείμενο την υλοποίηση του σχεδιασμού για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.

Περιγράφοντας τους άξονες του προγράμματος, ο κ. Στάσσης σημείωσε  μεταξύ άλλων ότι 370 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για έργα αποκατάστασης των λιγνιτωρυχείων, 110 εκατ. ευρώ για τα έργα τηλεθέρμανσης, 300 εκατ. ευρώ για νέες δραστηριότητες πλην των ΑΠΕ και 250 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή της υπό κατασκευής μονάδας  ηλεκτροπαραγωγής «Πτολεμαΐδας V» από λιγνιτική σε μονάδα φυσικού αερίου, ώστε να παραταθεί ο χρόνος ζωής της.

Ειδική μνεία έκανε  -όπως ήταν φυσικό- στα έργα ΑΠΕ που θα αναπτύξει ο Όμιλος στη Δυτική Μακεδονία μέσω της θυγατρικής "ΔΕΗ Ανανεώσιμες" καθώς είναι κομβικής σημασίας όχι μόνο για τον μετασχηματισμό της περιοχής, αλλά και την πράσινη μετάβαση της ίδιας της ΔΕΗ. Όπως τόνισε ο κ. Στάσσης, η εταιρεία χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος 2 GW στην περιοχή, εκ των οποίων περί τα 300 MW είναι σε φάση κατασκευής. «Συνεχίζουμε με άλλα 1000 MW περίπου την επόμενη χρονιά και τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια». 

Το χρονοδιάγραμμα

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά στην πορεία των έργων, έως το Νοέμβριο του επόμενου έτους  υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του και το cluster φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 230MW που υλοποιείται στη Δυτική Μακεδονία, καθώς έχει ήδη ολοκληρωθεί το πρώτο πάρκο ισχύος 15MW και σε τελικό στάδιο κατασκευής βρίσκεται η δεύτερη «δίδυμης» μονάδας.  

Στις ράγες έχει μπει και η κατασκευή του μεγαλύτερου από τα φωτοβολταϊκά πάρκα που απαρτίζουν το cluster,  ισχύος 200MW,  ενώ προ ολίγων ημερών στη γραμμή αφετηρίας εισήλθε  το φωτοβολταϊκός 65 MW στον Άγιος Χριστόφορος του Δήμου Εορδαίας με την ανάδειξη προσωρινού μειοδότη, με την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών να τοποθετείται στις αρχές του επόμενου έτους.  Τ

ο επόμενο μεγάλο έργο από τη  «δεξαμενή» του Ομίλου που θα μπει σε τροχιά υλοποίησης την άνοιξη του 2022 είναι το mega-φωτοβολταϊκό των 500 MW στην περιοχή της Πτολεμαΐδας.

Σύμπραξη με RWE για τα έργα στο Αμύνταιο

Η Δυτική Μακεδονία, εξάλλου αποτελεί ένα από τα βασικά πεδία όπου θα αναπτυχθεί η στρατηγική συνεργασία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την RWE Renewables, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», ολοκληρώνεται το αμέσως επόμενο διάστημα η αδειοδότηση των  φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 900 MW που θα αναπτυχθούν στο ορυχείο του Αμυνταίου και τους οποίους θα εισφέρει η ΔΕΗΑΝ στην υπό σύσταση κοινοπραξία με την RWER. 

Αυτό σημαίνει ότι το 2022 θα είναι το έτος έναρξης και για ένα ακόμα εμβληματικό project της απολιγνιτοποίησης που θα τεθεί υπό την «ομπρέλα» της κοινής εταιρείας ΔΕΗΑΝ-RWER, η οποία αναμένεται να καταστεί λειτουργική έως τις αρχές του έτους, ώστε να ξεκινήσουν τα έργα το συντομότερο δυνατό.

«Η ΔΕΗ σήμερα είναι πολύ πιο δυνατή από ότι ήταν 2 χρόνια πριν, μετά και τη μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώσαμε. Θα προχωρήσουμε σε αυτές τις επενδύσεις και αρκετές άλλες που έχει ανάγκη η χώρα για να καταστεί πάλι ανταγωνιστική»,  κατέληξε ο κ. Στάσσης, προσθέτοντας ότι η ΔΕΗ ήταν, είναι και θα παραμείνει στη Δυτική Μακεδονία, μια ιστορική περιφέρεια για την Επιχείρηση.

 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα