Θωρακίζεται η Motor Oil για το ράλι του φυσικού αερίου

Ισχυρή και βιώσιμη η κερδοφορία του ομίλου στο γ' τρίμηνο
Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021 12:40
UPD:12:42
EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected]

Ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων κατέγραψε ο όμιλος της Motor Oil για το τρίτο τρίμηνο του έτους (4.029 μετρικοί τόνοι), εξέλιξη που αντανακλά την ισχυρή και βιώσιμη κερδοφορία του ομίλου.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil Πέτρος Τζαννετάκης κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που ακολούθησε τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, τα θεμελιώδη μεγέθη του ομίλου εξελίσσονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου και των ρύπων.

Είναι ενδεικτικό ότι για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου παρουσίασε τον δεύτερο μεγαλύτερο κύκλο εργασιών ιστορικά (7,14 δισ. ευρώ), κάτι που καταδεικνύει τη δυναμική του ομίλου και προϊδεάζει για ισχυρό «φίνις» της οικονομικής χρήσης 2021. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τζαννετάκης εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για το τρέχον τρίμηνο -στη βάση των στοιχείων για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο-, ενώ υπογράμμισε ότι από την 1η Οκτωβρίου το διυλιστήριο της Motor Oil δεν χρησιμοποιεί πλέον φυσικό αέριο ως βασικό καύσιμο, αλλά νάφθα και LPG, εξέλιξη που θωρακίζει εν πολλοίς τον όμιλο από τις παρενέργειες που προκαλεί το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου.

Ο κ. Τζαννετάκης ανέφερε επίσης ότι η εκτόξευση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού επηρέασε μεν αρνητικά τα μεγέθη της θυγατρικής NRG, τόνισε ωστόσο ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία εξομάλυνσης και ότι τα αποτελέσματά της το τρέχον και τα επόμενα τρίμηνα θα είναι βελτιωμένα, ακόμα και αν οι τιμές του ρεύματος παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Το μέρισμα

Ερωτώμενος για το ύψος του μερίσματος για τη χρήση του 2021 -σε συνέχεια και της διανομής προμερίσματος στις 15 Νοεμβρίου-, ο κ. Τζαννετάκης επεσήμανε ότι η μερισματική απόδοση θα είναι υγιής με την υπόθεση ότι η μετοχή θα παραμείνει κοντά στα σημερινά επίπεδα. Σημείωσε επίσης ότι το επενδυτικό πρόγραμμα για το 2022 θα είναι μικρότερο σε σχέση με το φετινό -241 εκατ. ευρώ-, καθώς θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους η μονάδα επεξεργασίας νάφθας.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του «πράσινου» χαρτοφυλακίου του ομίλου, ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση των αιολικών πάρκων 84 MW που θα αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ των έργων ΑΠΕ στα 360 MW και το «ξεσκαρτάρισμα» της δεξαμενής των έργων 650 MW για τα οποία έχουν αποκτήσει άδειες, ώστε να ξεχωρίσουν τα πιο ώριμα και πολλά υποσχόμενα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η ελληνική αγορά καυσίμων παρουσίασε αύξηση 8,8% το τρίτο τρίμηνο του έτους. Θετικά ήταν τα νέα από τις αγορές των Βαλκανίων και της Κύπρου, όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος μέσω των σημάτων της CORAL και AVIN, ενώ μεταξύ των θυγατρικών που είχαν σημαντική συνεισφορά στις επιδόσεις του εννεαμήνου αναφέρθηκε και η Κόρινθος Power, που δραστηριοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή.

Επενδυτικό πλάνο

Τέλος, σε σχέση με το επενδυτικό πλάνο της επόμενης 5ετίας ο κ. Τζαννετάκης ανέφερε ότι είναι σε φάση σχεδιασμού, αναδεικνύοντας παράλληλα τη σημασία που έχει η διαδικασία της πράσινης μετάβασης για τον κλάδο διύλισης. Για τον λόγο αυτό υλοποιούνται επενδύσεις με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την τόνωση της χρήσης πράσινης ενέργειας, αλλά και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη λειτουργία των διυλιστηρίων. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα