Market Beat: Τάσεις φυγής από το ρίσκο διεθνώς

Μεγάλες πιθανότητες επιστροφής των πιέσεων στο Χ.Α.
Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021 09:20
UPD:09:45
  • Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση τους σε δύο μήνες σήμερα Παρασκευή 26/11, μετά τον εντοπισμό μιας νέας και πιθανώς ανθεκτικής στα εμβόλια παραλλαγής του κορωνοϊού. Η εξέλιξη αυτή ώθησε τους επενδυτές να αναζητήσουν την ασφάλεια των ομολόγων, του γιεν και του δολαρίου.
  • Οι επιστήμονες είπαν ότι η παραλλαγή, που ανιχνεύθηκε στη Νότια Αφρική, μπορεί να είναι σε θέση να αποφύγει τις ανοσολογικές αποκρίσεις. Οι βρετανικές αρχές πιστεύουν ότι είναι η πιο σημαντική παραλλαγή μέχρι σήμερα
  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow Jones στις 7:00 δική μας ώρα υποχώρησαν κατά -1,24%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των FTSE 100 και Euro STOXX 50 υποχώρησαν περίπου -1,4%.
  • Οι κινήσεις των ομολόγων ήταν επίσης απότομες μετά την αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών και οι αποδόσεις ψαλίδισαν γρήγορα ορισμένα από τα κέρδη της εβδομάδας. Οι αποδόσεις 10 ετών ΗΠΑ αναφοράς, μειώθηκαν σχεδόν 6 μονάδες βάσης στο 1,5841%.
  • Στην Αθήνα χθες για την βελτίωση της στατιστικής εικόνας της αγοράς με χαμηλό τζίρο, και σχετικά μέτριας αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 898,97 μονάδες, με μεταβολή +1,06% ή 9,39 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 37,211 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 3,746.  

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Στις αγορές οι επαγγελματίες απέναντι από ειδήσεις που μπορεί να έχουν καταλυτικό χαρακτήρα εφαρμόζουν ένα κανόνα που είναι γνωστός από διαφορετικού τύπου δραστηριότητες. «Πυροβολείς πρώτα και κάνεις ερωτήσεις αργότερα όταν βγαίνουν τέτοιου είδους ειδήσεις». Λίγα είναι γνωστά για τη νέα παραλλαγή. Ωστόσο, οι επιστήμονες δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι το στέλεχος αυτό φέρει ένα «πολύ ασυνήθιστο αστερισμό» μεταλλάξεων, και είναι ανησυχητικό γιατί θα μπορούσαν να το βοηθήσουν να αποφύγει την εκ του εμβολίου ανοσία του σώματος και να το καταστήσουν πιο μεταδοτικό.

Η καθοδική αλυσίδα είχε στην εξέλιξή της σαν ειδικό χαρακτηριστικό ένα καθοδικό χάσμα που θα παίξει ρόλο στην πορεία των ΓΔ και FTSE25 σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση. Σε αυτή καταφεύγουν οι επαγγελματίες διαχειριστές καθώς τα εταιρικά αποτελέσματα μπορεί να λαμβάνονται υπόψη αλλά, εκτός του Τραπεζικού κλάδου, οι υπόλοιπες εταιρίες δεν μπορούν να επιδράσουν στο σύνολο των μετοχών του ταμπλό. Ακόμα και στο πλήθος των εταιριών του κλάδου τους η επίδραση είναι περιορισμένη. Οι θεσμικοί με απόντες τους συναδέλφους τους από τις ΗΠΑ με δεδομένη την πρόσφατη τοποθέτηση κεφαλαίων στις ΑΜΚ θέλησαν να υπερασπιστούν τις επενδύσεις τους. Λειτούργησαν χθες έτσι ώστε να υπάρξει μια αποκατάσταση μέρους της ζημίας που προκάλεσε η καθοδική αλυσίδα των τεσσάρων συνεδριάσεων ως την Τετάρτη.

ΟΙ εγχώριοι αναλυτές την κατηφόρα απέδωσαν σε μεγάλο ποσοστό την επιστροφή της ανησυχίας για την πανδημία και την έξαρσή της στη χώρα. Ο Νικόλας Πετράκης  της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ σημείωσε μεταξύ άλλων: “Αφορμή διόρθωσης αποτέλεσε το τέταρτο κύμα της πανδημίας, κάτι που οι Αγορές αγνοούσαν εδώ και αρκετές εβδομάδες. Η δυνητική επιβολή νέων μέτρων περιορισμού σε Ευρωπαϊκές Χώρες, λειτουργεί ανασταλτικά για τα Διεθνή Χρηματιστήρια, μετά από το ανοδικό ράλι των τελευταίων εβδομάδων. Οι Ξένες Αγορές βέβαια έχουν “λίπος να κάψουν”, με την Ελληνική Αγορά να μην έχει ακολουθήσει την πρόσφατη ανοδική κίνηση. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει: “Η επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης, οδηγεί σε κλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων σε περισσότερες Ευρωπαϊκές Χώρες προκαλώντας ‘αναταράξεις’ στις Αγορές, καθώς η προοπτική επανόδου σε συνθήκες ανάπτυξης τίθεται υπό αμφιβολία. Αν δεν υπάρξει πειστική αντίδραση του ΓΔ, διαμορφώνονται προϋποθέσεις για συνέχιση της πλαγιοκαθοδικής κίνησης, με τις 880 μονάδες να συνιστούν το πλησιέστερο όριο στήριξης”.

Σήμερα λοιπόν που η ανησυχία για την πιθανή εξάπλωση ενός νέου στελέχους του COVID-19 παίρνει παγκόσμια διάσταση η εκτίμησή της στήλης είναι πως η στήριξη στις 870 μονάδες για τον ΓΔ αλλά και η επόμενη και πιο ισχυρή πιθανά να ληφθούν σοβαρά υπόψη για τη χάραξη επενδυτικής στρατηγικής. 

Οι περισσότεροι αναλυτές στην πρόβλεψη για την τάση στη συνέχεια αναφέρονται στην στάση των θεσμικών έναντι των Τραπεζών. Από την Fast Finance ΑΕΠΕΥ επισήμαναν: “O Τραπεζικός κλάδος έχει κάνει την σημαντική διαφορά σε FTSE25 και ΓΔ. Πλέον και οι 3 δείκτες είναι σε ‘short’ κατάσταση, με τα πτωτικά ‘χάσματα’ της προχθεσινής συνεδρίασης να είναι κλειδιά. Η Αγορά μας είναι γνωστό για το πόσο ρηχή είναι. Από την άλλη, αν κάποιος σκεφτεί ότι έχουν εισέλθει σημαντικά κεφάλαια σε πολύ κοντινές τιμές σε Τράπεζες και ΔΕΗ, είναι λογικό να υπάρξει και υποστήριξη της επένδυσής τους. Η Αγορά είναι δεδομένο ότι ψάχνει τον λόγο και τον χρόνο για να αλλάξει ένα μεσοπρόθεσμο επίπεδο, χωρίς ακόμα να τα έχει καταφέρει. Χρονικά διανύει, αισίως, τον όγδοο μήνα συσσώρευσης, σταματώντας στα προ πανδημίας επίπεδα”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Αργία για την Ημέρα των Ευχαριστιών

ΕΥΡΩΠΗ

Κατά 1,7% αυξήθηκε το γερμανικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, μετά από προσαρμογές. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας συνεχίστηκε και το καλοκαίρι, μετά την ανάπτυξη κατά 2,0% το δεύτερο τρίμηνο (αναθεωρημένο αποτέλεσμα με βάση τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς).

Παράλληλα, επανέρχονται οι φόβοι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σχετικά με την έκθεση μεγάλων τραπεζών στην ευρωζώνη σε μοχλευμένα δάνεια που έχουν χρησιμοποιηθεί από εταιρείες για επιχειρηματικές εξαγορές. Οι φόβοι για τις επιπτώσεις μιας πιθανής βίαιης διαταραχής αθέτησης πληρωμών και χρεοκοπιών εταιρειών κάνει τους αρμόδιους στην ΕΚΤ να συζητούν τώρα υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για συναλλαγές με υψηλή μόχλευση.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,42% στις 481,72 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,33% στις 7.310,37 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα +0,25% στις 15.917,98 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,48% στις 7.075,87 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ οριακή πτώση είχε ο ιταλικός ΜΙΒ και άνοδο +0,56% ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ είχε κέρδη +0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1213. Η τιμή του πετρελαίου υποχωρούσε -0,3% στα 78,13 ανά βαρέλι με τον χρυσό σε άνοδο 0,3% στα 1.789 δολάρια την ουγκιά.

ΧΑ

Με “καλοκαιρινό” τζίρο και μόχλευση της ζήτησης στο φινάλε ήρθε το +1,06%

Οι επενδυτές στην Ευρώπη αποτύπωσαν τη μεταβαλλόμενη διάθεση τους  απέναντι στο ρίσκο συντονισμένα, τη μέρα που είχαν αργία στις αγορές των ΗΠΑ. Η Wall Street κλειστή σήμερα και με μικρής διάρκειας συνεδρίαση την Black Friday άφησε χωρίς κατεύθυνση τις αγορές του κόσμου αλλά και χωρίς την παρουσία διαχειριστών του δολαρίου.

  • Ο τζίρος εδώ, υποχώρησε πολύ στα 37,211 εκατ. ευρώ ήταν περίπου 12 εκατ. κατώτερος από της Τετάρτης 24/11 και ακόμα χαμηλότερος από τον μέσο τζίρο των 118,4 εκατ. της  προηγούμενης εβδομάδας
  • Δεν εμφανίστηκαν ούτε στιγμή επίπεδα τιμών χαμηλότερα των 891,58 μονάδων που ήταν το κατώτερο μέρας και ορίστηκε στις 10:35 και το ανώτερο σημειώθηκε στις 17:00, δηλαδή στο τελευταίο λεπτό του δεύτερου μέρους ήταν οι 899,17 μονάδες
  • Υπήρξε κίνηση με συνεχή ανοδικά σκαλοπάτια αμέσως μετά την εγγραφή του πυθμένα που δεν την εξασθένισαν οι πιέσεις ούτε στιγμή έτσι ώστε ο ΓΔ να έχει πορεία σε σταθερό ανοδικό κανάλι που ίσχυε ως τις 16:50. Στο τελευταίο τέταρτο σημειώθηκε η κορυφή στις 899,17 μονάδες, με παραβίαση του άνω ορίου του καναλιού.  Ωστόσο στις 17:00 ο ΓΔ είχε περάσει στις 899,17 και το κλείσιμο μετά τις δημοπρασίες ορίστηκε στις 898,97. Λόγω συγκεκριμένων κινήσεων εξισορρόπησης των εντολών αγοράς ή πώλησης σε ορισμένα blue chip.
  • Η υπεροχή στο πλήθος των ανοδικών έναντι των πτωτικών μετοχών συνολικά 85/21, υπογράμμισε τη διάθεση των θεσμικών επενδυτών για αποκατάσταση των ζημιών από την καθοδική αλυσίδα σε μεγάλο πλήθος από τις μετοχές εντός και εκτός βασικών δεικτών. Στον FTSE25 επίσης υπερείχαν οι ανοδικές 23 έναντι 2 πτωτικών σε πλήθος και μέγεθος μεταβολής

Στην τέταρτη συνεδρίαση της βδομάδας, δεν έπαιξε κυρίαρχο ρόλο το διεθνές κλίμα. Τα ασιατικά χρηματιστήρια είχαν ανοδική εικόνα, αλλά είχαν υψηλή μεταβλητότητα τα ευρωπαϊκά που δεν περίμεναν να ανοίξει η αγορά της Νέας Υόρκης. Η αργία δεν επέτρεψε στους διαχειριστές του δολαρίου να πάρουν μέρος στο τέλος της συνόδου στην Αθήνα, που ήταν ανοδικό ως το τελευταίο 15λεπτο, σε θετικό πεδίο και με τις δημοπρασίες δεν άλλαξε αισθητά η ανοδική μεταβολή που ξεπέρασε το +1%.

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα

Οι επενδυτές με χαμηλό για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και μικρής συγκριτικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 898,97 από 889,58 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +1,06% ή 9,39 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 37,211 από 50,726 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 3,746 από 1,721 εκατ. ευρώ, και ο ΟΠΑΠ  απασχόλησε 1,075 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ απασχόλησε 680.750 ευρώ, η ΟΤΕ απασχόλησε 630.725 ευρώ, ο ΟΛΠ 596.322 ευρώ, TITC 429.000 ευρώ, ΑΔΜΗΕ 249.000 ευρώ, και ΤΕΝΕΡΓ 34.246 ευρώ.

Τη διακύμανση (7,59 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 10:35 και ήταν οι 891,58 από 888,05 την προηγούμενη σύνοδο επιστρέφοντας οριακά κάτω από τις 900 μονάδες, αφού το ανώτερο σημειώθηκε στις 17:00 και ήταν οι 899,17 από 897,08 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 85 από 37 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 21 από 50 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 13 από 26. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 66,719 από 66,182 δις ευρώ την Τετάρτη.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 12 εκατ. ευρώ χαμηλότερο  έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +1,06% με τον EUROSTOXX 600 στο +0,41%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Ο ΔΤΡ κατέληξε την προηγούμενη στις 579,47 με πτώση -1,41% με ανώτερο το επίπεδο των 588,68 μονάδων. Σήμερα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 579,54 μονάδων (+0,01%) και των 586,16 (+1,15%) που 579,54 ήταν η τιμή ανοίγματος, βρέθηκε πριν τις τελικές δημοπρασίες στις 583,54 (+0,70%) και τελικά τον οδήγησαν στις 583,77 με άνοδο +0,74%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 6,448 από 16,552 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (+1,34%) απασχόλησε 2,842 από 4,610 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+1,74%) 0,974 από 4,167 εκατ., η ΠΕΙΡ +0,66%) απασχόλησε 1,021 από 1,830 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+0,54%) απασχόλησε 1,596 από 5,164 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +1,17% στις 2158,04 από 2133,09 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  0,28 μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο FTSEΜ είχε πτώση -0,12%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Οι traders ξεθάρρεψαν αλλά το μέλλον παρέμεινε αβέβαιο

Μπορεί να μίκρυνε η απόσταση ανάμεσα στο κλείσιμο του FTSE25 και του ΣΜΕ τρέχουσας σειράς, μπορεί επίσης να εμφάνισε υπολογίσιμη άνοδο ο δείκτης στην υποκείμενη αγορά, αλλά το χάσμα από τον συνδυασμό των συνεδριάσεων της Δευτέρα και της Τρίτης μεταξύ 2165 και 2181 μονάδων δεν έκλεισε. Αν και πλησιάστηκε ικανοποιητικά. Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25  πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 10,98 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 24,95 μονάδες υψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2158,32 μονάδες, ήρθε στις 17:00. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:35 και ήταν οι 2139,81 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2158,04 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,17% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε φθάνοντας στα 6,260 εκατ. ευρώ την Πέμπτη 25/11.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 506 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου, με ανώτερο τις 2159,75 μονάδες κατώτερο τις 2135,00, τελευταίες πράξεις στις 2155,50 και κλείσιμο στις 2157,00 από 2130,25 μονάδες ενώ ανήλθαν στις 3353 από 3358 οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν επίσης 42 ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου με ανώτερο στις 2158,00 και κατώτερο μέρας στις 2142,50 και τιμή κλεισίματος τις 2156,50 από 2130,50 μονάδες και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στα 73 από 72 ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι συνολικά υποχώρησαν . Στα calls του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου διακινήθηκαν  27 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2200 και τις 2500 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς λήξης Ιανουαρίου άλλαξαν χέρια 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2200 και 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Δεκεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 91 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Ιανουαρίου διακινήθηκαν 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από 2150 ως 2200 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 584,50 από 580,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 8.

Ο πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής Πέτρος Στεριώτης μεταξύ άλλων τόνισε:

Κοιτώντας το γράφημα τιμών του ΓΔ, η "βουτιά" με πτωτικό “gap” στο άνοιγμα της Τρίτης και η απώλεια της στήριξης των 900 μονάδων, "αφόπλισαν" την Αγορά, η οποία είχε "μαρκάρει" το εν λόγω επίπεδο ως σημαίνον “stop-loss” και το οποίο δεν της έκανε τη χάρη να συμπεριφερθεί ως "τραμπολίνο" αναπήδησης, προς τα "στοιχειωμένα" υψηλά των 930 μονάδων.

Όπως λένε και οι ποδοσφαιριστές, "βλέπουμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά", αλλά η κατ' επανάληψη αποτυχία του Γενικού Δείκτη να διασπάσει ανοδικά τα “δεσμά” των 930 μονάδων, έχει αρχίσει να “ποτίζει με ηττοπάθεια” και δυσπιστία τους ούτως, ή άλλως "αναζητούμενους με το κιάλι" επενδυτές της Λεωφόρου Αθηνών (βλ. χαμηλούς όγκους συναλλαγών).

Επικίνδυνη και ξεκάθαρη ως προς τις προθέσεις της η τεχνική συμπεριφορά του Τραπεζικού δείκτη (ΔΤΡ), ο οποίος αφού "έγραψε" ενδοσυνεδριακό υψηλό εξαμήνου τη Δευτέρα, στη συνέχεια άρχισε να “αποχαιρετά” με δραματικό τρόπο τη στήριξη - κλειδί των 600 μονάδων, για να αρχίσει πλέον να αναζητά τη "βοήθεια του κοινού" στις 580 και το αργότερο στην ανοδική γραμμή τάσης, που διέρχεται πλέον από τις 565 μονάδες.

Ο Νικόλας Πετράκης  της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ σημείωσε: Σταθερά καλύτερη εικόνα παρουσιάζει ο δείκτης Τραπεζών σε σχέση με αυτή του Γενικού Δείκτη. Για την επαναφορά σε ανοδική τροχιά αναγκαία προϋπόθεση είναι η κατοχύρωση των 595 μονάδων, ενώ απώλεια των 580 μονάδων θα οδηγήσει τον κλαδικό δείκτη στην ισχυρή ζώνη των 560 - 555 μονάδων. Στην εξέλιξη της πανδημίας Παγκοσμίως και το πώς θα ανταποκριθούν οι πληττόμενες Χώρες, θα εστιάσουν το επόμενο διάστημα οι επενδυτές

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές μειώθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης ειδικά των τραπεζικών μετοχών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 3851 ] ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,10 ευρώ και δημιουργήθηκαν 108.467 από 109.719 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 299 ] ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1185 ] ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,70 ευρώ και τα  ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 37.761 από 37.224. Διακινήθηκαν επίσης 21 από 40 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.

Της ΕΥΡΩΒ με 1185 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,924 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 29.047 από 29.164.  

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 265 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,39 ευρώ και 33.865 από 33.654 ανοικτά ΣΜΕ

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 319 ΣΜΕ της ΟΠΑΠ, τα 249 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου και τα 229 ΣΜΕ του ΟΤΕ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 404 συμβόλαια για ΤΕΝΕΡΓ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής Πέτρος Στεριώτης

“Χωρίς ‘αντισώματα’ και δίχως ‘ανοσία’ στην υποχώρηση της Παγκόσμιας επενδυτικής διάθεσης για ανάληψη ρίσκου, υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, δεδομένης της θέσης ‘ουραγού των ουραγών’ την οποία η Λεωφόρος Αθηνών έχει ‘καπαρώσει’ εν μέσω του προηγηθέντος πολυετούς και Παγκόσμιου μετοχικού ράλι.

Οι αιτιολογίες της πτώσης αρκετές: η έξαρση της πανδημίας που επέφερε νέο κύκλο lockdowns, η αύξηση των πληθωριστικών μετρήσεων που δικαιολογεί τη μείωση της νομισματικής κυκλοφορίας στις Μεγάλες Οικονομίες, η πτώση του Ελληνικού Κρατικού ομολόγου σε πολύμηνα χαμηλά κ.ο.κ.

Κοιτώντας το γράφημα τιμών του ΓΔ, η "βουτιά" με πτωτικό “gap” στο άνοιγμα της Τρίτης και η απώλεια της στήριξης των 900 μονάδων, "αφόπλισαν" την Αγορά, η οποία είχε "μαρκάρει" το εν λόγω επίπεδο ως σημαίνον “stop-loss” και το οποίο δεν της έκανε τη χάρη να συμπεριφερθεί ως "τραμπολίνο" αναπήδησης, προς τα "στοιχειωμένα" υψηλά των 930 μονάδων.

Όπως λένε και οι ποδοσφαιριστές, "βλέπουμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά", αλλά η κατ' επανάληψη αποτυχία του Γενικού Δείκτη να διασπάσει ανοδικά τα “δεσμά” των 930 μονάδων, έχει αρχίσει να “ποτίζει με ηττοπάθεια” και δυσπιστία τους ούτως, ή άλλως "αναζητούμενους με το κιάλι" επενδυτές της Λεωφόρου Αθηνών (βλ. χαμηλούς όγκους συναλλαγών).

Επικίνδυνη και ξεκάθαρη ως προς τις προθέσεις της η τεχνική συμπεριφορά του Τραπεζικού δείκτη (ΔΤΡ), ο οποίος αφού "έγραψε" ενδοσυνεδριακό υψηλό εξαμήνου τη Δευτέρα, στη συνέχεια άρχισε να “αποχαιρετά” με δραματικό τρόπο τη στήριξη - κλειδί των 600 μονάδων, για να αρχίσει πλέον να αναζητά τη "βοήθεια του κοινού" στις 580 και το αργότερο στην ανοδική γραμμή τάσης, που διέρχεται πλέον από τις 565 μονάδες.

Σημειώνουμε ότι το Δολάριο, το οποίο πριν λίγους μήνες θεωρείτο από πολλούς "ξοφλημένο", κυρίως λόγω της δημοσιονομικής "απλοχεριάς" των ΗΠΑ, θύμισε σε όλους ότι (καλώς, ή κακώς) συνεχίζει να αποτελεί το σημαντικότερο νομισματικό “καταφύγιο” σε φάσεις επενδυτικής αβεβαιότητας. Τα κέρδη του USD έναντι του Ευρώ έφτασαν τα 1.000 pips μέσα στο τελευταίο εξάμηνο.

Το δυνατό Δολάριο έριξε παράπλευρα "knock down" τις τιμές των περισσότερων, χρηματιστηριακά διαπραγματεύσιμων, Εμπορευμάτων (Μέταλλα, Ενέργεια, Αγροτικά) τα οποία τιμολογούνται σε αυτό, επαληθεύοντας την αντίστροφη σχέση των δύο αυτών asset class.

Παρά την πρόσφατη πτώση της τιμής του Πετρελαίου στα ηλεκτρονικά μέσα διαπραγμάτευσης κάτω από τα $80, δεν είμαστε βέβαιοι για το βαθμό στον οποίο θα δούμε μείωση τιμών στις αντλίες των βενζινάδικων και ενώ το "καλάθι της νοικοκυράς", ο τιμάριθμος δηλαδή, δε δείχνει βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον τάσεις υποχώρησης.

Αναμένουμε, λοιπόν, τις επόμενες και τελευταίες συνεδριάσεις του έτους από Νέα Υόρκη μέχρι και Αθήνα, για να δούμε αν και με τι ‘δώρα’ τελικά, θα επισκεφθεί ο Άγιος Βασίλης τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια”.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση τους σε δύο μήνες σήμερα Παρασκευή 26/11, μετά τον εντοπισμό μιας νέας και πιθανώς ανθεκτικής στα εμβόλια παραλλαγής του κορωνοϊού. Η εξέλιξη αυτή ώθησε τους επενδυτές να αναζητήσουν την ασφάλεια των ομολόγων, του γιεν και του δολαρίου.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας στις 8:40 έχανε -1,97%, η μεγαλύτερη πτώση από τον Σεπτέμβριο και ήταν στις 630,33 μονάδες. Οι μετοχές του καζίνο και των ποτών πουλήθηκαν στο Χονγκ Κονγκ προσδίδοντας απώλειες -2,33% στον Χανγκ Σενγκ και οι μετοχές ταξιδιών υποχώρησαν στο Σίδνεϊ και ο βασικός δείκτης έγραφε πτώση -1,73% στις 8:45 δική μας ώρα.

Ο ιαπωνικός Nikkei υποχωρούσε σταθερά  2,5% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ υποχώρησαν σχεδόν -3,5% στα 75,66 δολάρι το βαρέλι εν μέσω φόβων για νέο πλήγμα στη ζήτηση.

Τα ευαίσθητα στον κίνδυνο δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας υποχώρησαν στα χαμηλά τριών μηνών και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 υποχώρησαν 1,03%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα