Το πετρέλαιο είναι «τοξικό» για τον Λευκό Οίκο, αφού πυροδοτεί καθημερινές σχεδόν ανατιμήσεις στη βενζίνη και έχει οδηγήσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ σε υψηλά 30 ετών. Δεν εκπλήσσει λοιπόν το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα κατά των χωρών του ΟΠΕΚ+, ενώ επέλεξε να προχωρήσει στην πλέον δραστική παρέμβαση στην αγορά όλων των εποχών, με τη συντονισμένη αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων.
Ωστόσο πριν καταφύγει σε αυτή την κίνηση, Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν επί εβδομάδες να πείσουν τους Σαουδάραβες να ρίξουν άμεσα περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά. Η διπλωματική πίεση κατευθυνόταν πρωτίστως στον 36χρονο de facto ηγέτη του βασιλείου: τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Αυτός δεν έκανε πίσω με αποτέλεσμα να ξεσπάσει «πόλεμος».
Γιατί όμως ήταν τόσο δύσκολο να συνεννοηθούν οι ΗΠΑ με μία χώρα, που θεωρούν στενό σύμμαχο; Διπλωματικές πηγές αναφέρουν στο Bloomberg ότι υπάρχει μία προσωπική κόντρα ανάμεσα στον Μπάιντεν και τον Σαουδάραβα πρίγκιπα. Για να εξασφαλίσει ο Αμερικανός πρόεδρος φθηνότερη βενζίνη, εξηγούν, θα έπρεπε να έχει δώσει κάτι άλλο πρώτα στον πρίγκιπα: πρόσβαση στον Λευκό Οίκο.
Ο Μπάιντεν έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να συνομιλήσει απευθείας με τον Σαουδάραβα διάδοχο του θρόνου, θεωρώντας τον «παρία» μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018. Όταν χρειάζεται να συνεννοηθεί για κάτι με το Ριάντ, μιλάει μόνο με τον πατέρα του πρίγκιπα. Μάλιστα όταν είχε ερωτηθεί για το εάν θα επικοινωνήσει με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν πριν από περίπου έναν μήνα είχε πει: «Υπάρχουν πολλοί στη Μέση Ανατολή που θέλουν να μου μιλήσουν. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα τους μιλήσω». Τώρα ο Αμερικανός πρόεδρος δεν λαμβάνει το έξτρα σαουδαραβικό πετρέλαιο που θα ήθελε, ενώ με την απόφαση για τα στρατηγικά αποθεματα κινδυνεύει να δει μία «απάντηση» από τον ΟΠΕΚ+ (τα μέλη του ΟΠΕΚ + Ρωσία), που θα υπερκαλύψει τη δική του κίνηση. Ήδη στην αγορά οι τιμές παραμένουν σε επίμονα υψηλά επίπεδα.
Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σάλμαν- όσο και αν έχει δει την εικόνα του να φθείρεται δραματικά μετά τη δολοφονία Κασόγκι- έχει κάτι που του δύναμη αναμφίβολη δύναμη: είναι κάτι σαν τον «κεντρικό τραπεζίτη» του πετρελαίου, σχολιάζει το Bloomberg. Και η άνοδος των τιμών του μαύρου χρυσού βεβαίως δεν τον ενοχλεί. Του δίνει απλά τη δυνατότητα να απαιτεί περισσότερη προσοχή από τον Μπάιντεν και τους άλλους ηγέτες της Δύσης. Εξάλλου ο ίδιος θεωρεί ότι η Αμερική του «χρωστάει». Και τούτο γιατί την θεωρεί υπεύθυνη για τα οικονομικά προβλήματα που βίωσε η Σαουδική Αραβία όταν η τιμή του πετρελαίου έκανε «βουτιά» από τα 115 δολάρια το βαρέλι τον Ιούνιο του 2014 στα 45 δολάρια τον Ιανουάριο του 2015 (όταν εκείνος μόλις ελάμβανε τα ηνία από τον πατέρα του), φτάνοντας έως και κάτω από τα 30 δολάρια το 2016. Τότε τα ταμεία της Σαουδικής Αραβίας «αιμορραγούσαν», καθώς η ραγδαία αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ κρατούσε υπό διαρκή πίεση τις τιμές.
naftemporki.gr με πληροφορίες από Bloomberg