Market Beat: Με κλειστή τη Wall Street, η στήριξη της τάσης τεχνικά αποκτά μεγάλες πιθανότητες

Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021 10:15
UPD:10:31
  • Τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ θα παραμείνουν κλειστά και θα έχουν συνοπτική συνεδρίαση την Παρασκευή. Τα ομόλογα των ΗΠΑ δεν θα διαπραγματεύονται επίσης την Πέμπτη λόγω της αργίας των Ευχαριστιών.

  • Σε παγκόσμια κλίμακα προβληματίζει η ισχύς του δολαρίου καθώς λειτουργεί εις βάρος της γοητείας των μετοχών των αναδυόμενων αγορών.

  • Το δολάριο διαπραγματεύεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών έναντι του ιαπωνικού νομίσματος αγοράζοντας 115,3 γιεν και στο ανώτερο επίπεδο σε βάθος σχεδόν 18 μήνες έναντι του ευρώ που σήμερα το πρωί στις 06:00 αγόραζε 1,1206 δολάρια.

  • Οι ασιατικές μετοχές συσσώρευσαν σήμερα Πέμπτη 25/11, πληγωμένες από το δολάριο ΗΠΑ που συνέχισε να κινείται υψηλότερα καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν στην ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες από ότι σε άλλες μεγάλες οικονομίες όπως η Ιαπωνία και η ευρωζώνη.

  • Υποστηρίζοντας το δολάριο, αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) δήλωσαν ανοιχτοί στην επιτάχυνση της μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων της κεντρικής τράπεζας εάν διατηρηθεί ο υψηλός ρυθμός πληθωρισμού και πως θα κινηθούν πιο γρήγορα για να αυξήσουν τα επιτόκια, σύμφωνα με τα πρακτικά από τη συνάντηση της FOMC του Νοεμβρίου.

  • Οι επενδυτές στην Αθήνα με χαμηλό για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και μικρής συγκριτικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 889,58 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,60% ή 5,36 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 50,726 εκατ. ευρώ.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για διάφορους λόγους η ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις είχε επιστρέψει και καθόταν δίπλα από την ανησυχία για την πανδημία. Εκτοπίζοντας μια αρχικά θετική είδηση, για την ύπαρξη πρότασης για την διακυβέρνηση της Γερμανίας από τρία κόμματα που για πρώτη φορά θα συνεργαζόντουσαν για το σχηματισμό κυβέρνησης, δυο μήνες μετά τις εκλογές. Ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος στη Γερμανία τον Νοέμβριο υποχώρησε στις 96,5 μονάδες, χάνοντας 1,2 μονάδες σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo). Ο Δείκτης Τρέχουσας Αποτίμησης κινήθηκε επίσης καθοδικά, ενώ ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών διολίσθησε στις 94,2 μονάδες από 97,7 έναν μήνα πριν.

Εδώ, στις 12:00 μας είχε πιάσει το παράπονο, γιατί η Αθήνα έγραφε απώλειες με τα περισσότερα blue chip ανοδικά ή το πολύ ίσια έναντι των καθοδικών, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν θετικές μεταβολές. Μετά ωστόσο διαπιστώθηκε το πέρασμα και των ευρωπαϊκών σε αρνητικό πεδίο με την δική μας αγορά σε πτώση που την προκαλούσαν οι απώλειες πάνω από -1% στις ΕΥΡΩΒ ΕΛΠΕ ΤΕΝΕΡΓ ΜΥΤΙΛ. Ενώ με άνοδο πάνω από +0,5% είχαμε στο ταμπλό τότε, τις ΣΑΡ ΕΛΧΑ ΜΠΕΛΑ. Στις 14:30, είχαμε δυναμική που είχε φέρει με ένα τρίτο πτωτικό σκαλοπάτι (το βαθύτερο ως εκείνη την ώρα) κατώτερο από τις 13:05 στις 888,08 μονάδες και με τζίρο 26,6 εκατ.

Η τετράδα των καθοδικών κλεισιμάτων έφερε μετά το δεύτερο προς το τρίτο ένα σημαντικό πτωτικό χάσμα και η χθεσινή τέταρτη καθοδική οδήγησε τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 2133,09 μονάδες ενώ η συσσώρευση των τελευταίων εβδομάδων ανέβασε τον απλό ΚΜΟ200 στις 2119,60 μονάδες με τον εκθετικό στις 2089,67. Θα είναι εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη το πέρασμα του FTSE25 κάτω από τον ΚΜΟ200 ημερών. Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance σε χθεσινό σχόλιό του υπογράμμισε τη συμπεριφορά των μετοχών των ΔΕΗ ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ σημειώνοντας πως η ΔΕΗ μετά το πακέτο έδωσε διόρθωση δοκιμάζοντας την πρώτη σημαντική στήριξη των 9,70 ευρώ αν ξεπεραστεί πτωτικά θα φέρει τιμές κοντά στα 9,32 ευρώ ενώ πλέον τα 10,30 είναι αντίσταση. Για τις άλλες δύο ανέφερε πως συνεχίζουν να χωνεύουν την ΑΜΚ χωρίς να έχουν δώσει ακόμα λύση στη συσσώρευση.

Στο σχόλιό μας στις 15 Νοεμβρίου ειδοποιήσαμε: Αλυσίδα με 4 καθοδικές είναι στατιστικό φαινόμενο που είχε να εμφανιστεί από την εποχή της εγγραφής της κορυφής έτους. Υπάρχουν λοιπόν ενδείξεις, πως η συμπεριφορά των θεσμικών είναι ανάλογη αυτής που επιλέγουν, όταν θεωρούν πως η αγορά είχε μια τοπική κορύφωση. Αν ισχύει αυτό, τότε στήριξη στη διόρθωση που ξεκίνησε υπάρχει στη ζώνη 898 - 903 μονάδων, με αμέσως επόμενη επίπεδα τιμών γύρω από τις 880 μονάδες. Φυσικά, υπάρχει πάντοτε και η ισχυρή στήριξη στις 854 μονάδες. Δεν θεωρούμε ωστόσο πιθανό να κρίνουν οι ισχυροί θεσμικοί απαραίτητο, να πάρει φόρα η αγορά από τόσο χαμηλά για να γράψει νέα υψηλά έτους.

Με χαμηλό χθες στις 888 μονάδες οι θεσμικοί έδειξαν πρόθυμοι να δοκιμάσουν την αντοχή της στήριξης στις 880. Χωρίς ξεκάθαρες αιτίες για την άτακτη υποχώρηση, αφού γίνεται με πτωτικά χάσματα, η στατιστική γίνεται η μόνη αξιόπιστη βάση για τις συναλλαγές. Οι βασικοί κανόνες της λοιπόν ειδοποιούν για την προσέγγιση στις 880 και καθιστούν σαφές πως οι 912 έγιναν σκληρή οροφή. Ζητούνται ανακλαστικά σε πλήρη επαγρύπνηση.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα πρακτικά της Fed και στις μακροοικονομικές ανακοινώσεις, την παραμονή της «Ημέρας των Ευχαριστιών», η Wall Street εμφάνισε μεικτά πρόσημα.

Ο Dow Jones υποχώρησε μόλις -0,03% ή 9 μονάδες στις 35.804,38, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,23% στις 4.701,46 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,44% στις 15.845,23 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Visa (+2,2%) και Intel (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-1,7%) και Walgreens Boots (-1,6%).

Από το μακροοικονομικό πεδίο η δεύτερη μέτρηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ έδειξε ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,1% το τρίτο τρίμηνο του 2021 αρκετά χαμηλότερα από το 6,7% του δεύτερου τριμήνου και το 6,3% του πρώτου. Η απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης αντανακλά τη βουτιά στις καταναλωτικές δαπάνες λόγω της ανόδου των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Παράλληλα, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) ενισχύθηκε 5% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 1990. Επιπλέον, αναπάντεχα μεγάλη πτώση σημείωσαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στην τελευταία εβδομαδιαία μέτρηση.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1206 δολάρια και στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 1,64%.

ΕΥΡΩΠΗ

Οι επενδυτές επηρεάστηκαν από τη ροή των μακροοικονομικών δεδομένων και από τα στατιστικά της πανδημίας. Ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος στη Γερμανία τον Νοέμβριο υποχώρησε στις 96,5 μονάδες, χάνοντας 1,2 μονάδες σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo). Ο Δείκτης Τρέχουσας Αποτίμησης κινήθηκε επίσης καθοδικά, ενώ ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών διολίσθησε στις 94,2 μονάδες από 97,7 έναν μήνα πριν.

Παράλληλα, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Fabio Panetta δήλωσε ότι μια πρόωρη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να οδηγήσει σε «παρατεταμένη ύφεση».

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,09% στις 479,69 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,27% στις 7.286,32 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα -0,37% στις 15.878,39 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε οριακές απώλειες -0,03% στις 7.042,23 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ άνοδο είχε ο ιταλικός ΜΙΒ +0,63% και απώλειες -0,26% ο ισπανικός ΙΒΕΧ.

ΧΑ

Με την εγγραφή διπλού πυθμένα και το -0,60% η Αγορά επέστρεψε στα μέσα Οκτωβρίου

Οι επενδυτές στην Ευρώπη αποτύπωσαν τη διάθεση φυγής από το ρίσκο επιλεκτικά, αλλά αρκετά χρηματιστήρια ανέτρεψαν την κάθοδο όπως στο Λονδίνο και το Μιλάνο παρά την πτωτική έναρξη στις αγορές των ΗΠΑ. Η Wall Street άνοιξε νευρικά και συνέχισε με αρνητική εικόνα στις μεταβολές των βασικών δεικτών.

  • Ο τζίρος εδώ, υποχώρησε πολύ στα 50,726 εκατ. ευρώ ήταν πάνω από -30% κατώτερος από την Τρίτη 23/11 και ακόμα χαμηλότερος από τον μέσο τζίρο των 118,4 εκατ. της προηγούμενης εβδομάδας.

  • Δεν εμφανίστηκαν ούτε στιγμή επίπεδα τιμών χαμηλότερα των 888 μονάδων που ήταν κατώτερο μέρας και ορίστηκε στις 13:05 και στις 16:45, δηλαδή στην τελευταία ώρα του δεύτερου μέρους και το ανώτερο σημειώθηκε στις 10:44 ήτοι στο πρώτο τέταρτο των ελεύθερων συναλλαγών, ήταν οι 897,08 μονάδες.

  • Υπήρξε κίνηση με δυο πτωτικά σκαλοπάτια αντίδραση από τον πυθμένα που την εξασθένισαν οι πιέσεις τόσο ώστε μετά από 3 ώρες και 40 λεπτά η εγγραφή πυθμένα επαναλήφθηκε. Στο πρώτο τέταρτο σημειώθηκε η κορυφή στις 897,08 μονάδες, αμέσως μετά ακολούθησε κατακόρυφης σχεδόν κλίσης πτώση, με ορισμό τοπικού πυθμένα στις 13:05 στις 888,08. Μετά από αντίδραση, η αγορά πέρασε σε επίπεδο τιμών γύρω από τις 892 μονάδες στις 15:10, από όπου ξεκίνησε το δεύτερο πτωτικό κατρακύλισμα. Έτσι στις 16:45 το χαμηλό μέρας ήταν οι 888,05 μονάδες, δηλαδή εκατοστά της μονάδας κάτω από τον πυθμένα στο πρώτο μέρος. Ωστόσο στις 17:00 ο ΓΔ είχε περάσει στις 889,22 και το κλείσιμο μετά τις δημοπρασίες ορίστηκε στις 889,58. Λόγω συγκεκριμένων κινήσεων εξισορρόπησης των εντολών αγοράς ή πώλησης σε ορισμένα blue chip.

  • Η υπεροχή στο πλήθος των πτωτικών έναντι των ανοδικών μετοχών συνολικά 50/37, υπογράμμισε την ανησυχία των επενδυτών για μεγάλο πλήθος από τις μετοχές εντός και εκτός βασικών δεικτών, μετά από συντονισμένη επιστροφή των ανησυχιών και των επιφυλάξεων στις αναπτυγμένες αγορές μετοχών. Στον FTSE25 επίσης υπερείχαν οι πτωτικές 19 έναντι 5 ανοδικών σε πλήθος και μέγεθος μεταβολής

Στην τρίτη συνεδρίαση της βδομάδας, έπαιξε κυρίαρχο ρόλο το διεθνές κλίμα. Τα ασιατικά χρηματιστήρια είχαν μεικτή εικόνα, όπως και τα ευρωπαϊκά πριν ανοίξει η αγορά της Νέας Υόρκης. Η επιφύλαξη των επενδυτών από την αρνητική μεταβολή στα futures των Dow Jones και S&P500 συνέβαλε στην μείωση της διάθεσης για ρίσκο τη μέρα της δημοσίευσης των πρακτικών από τη συνεδρίαση της FOMC και την μετατροπή τους σε κίνητρο για επενδυτική δράση. Ωστόσο στη σημερινή συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη, η εικόνα των μεταβολών των βασικών ήταν αρνητική για τους βασικούς δείκτες, καθώς ο Dow Jones εμφάνιζε απώλειες και οι S&P500 σταθερά μέτριες πτωτικές μεταβολές και ο VIX ο μετρητής της μεταβλητότητας αυξήθηκε αισθητά κατά 3,82%. Αυτά, επηρέασαν τους διαχειριστές του δολαρίου στο τέλος της συνόδου στην Αθήνα, που ήταν πτωτικό ως το τελευταίο 15λεπτο, σε αρνητικό πεδίο και με τις δημοπρασίες δεν άλλαξε αισθητά η πτωτική μεταβολή που έγινε -0,60%.

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα

Οι επενδυτές με χαμηλό για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και μικρής συγκριτικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 889,58 από 894,94 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,60% ή 5,36 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 50,726 από 79,665 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 1,721 από 3,837 εκατ. ευρώ, και η ΔΕΗ απασχόλησε 742.346 ευρώ, η ΕΥΡΩΒ απασχόλησε 398.157 ευρώ, η ΕΤΕ απασχόλησε 330.460 ευρώ, και η ΑΔΜΗΕ 250.000 ευρώ.

Τη διακύμανση (9,03, μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 16:415 και ήταν οι 888,05 από 894,26 την προηγούμενη σύνοδο επιστρέφοντας κάτω από τις 890 μονάδες, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 10:44 και ήταν οι 897,08 από 905,85 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 37 από 22 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 50 από 90 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 26 από 14. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 66,182 από 66,851 δις ευρώ την Τρίτη.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 29 εκατ. ευρώ χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή -0,60% με τον EUROSTOXX 600 στο -0,00%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Ο ΔΤΡ κατέληξε την προηγούμενη στις 587,77 μονάδες με πτώση -3,27% με ανώτερο το επίπεδο των 600,57 μονάδων. Σήμερα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 588,68 μονάδων (+0,15%) και των 576,69 (-1,89%), βρέθηκε πριν τις τελικές δημοπρασίες στις 578,14 (-1,64%) και τελικά τον οδήγησαν στις 579,47 με πτώση -1,41%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 16,552 από 26,232 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (-0,41%) απασχόλησε 4,610 από 8,557 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-0,97%) 4,167 από 6,661 εκατ., η ΠΕΙΡ (-0,72%) απασχόλησε 1,830 από 3,062 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-1,60%) απασχόλησε 5,164 από 6,530 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -0,54% στις 2133,09 από 2144,58 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 19,95 μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο FTSEΜ είχε πτώση -2,26%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η προσέγγιση σημαντικών στηρίξεων επηρέασε τους traders

Υπενθυμίζουμε: Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας με κυριαρχία των νέων σειρών λήξης Δεκεμβρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 15,4 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 36,45 μονάδες χαμηλότερα.

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 πάνω και κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης με αλλαγές πρόσημου ως τις 11:43, τότε πέρασε μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 5,98 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 11,49 μονάδες χαμηλότερα. Συνδυάζοντας αυτές τις δυο πληροφορίες αποκαλύπτεται πως έχει σχηματιστεί ένα καθοδικό χάσμα 15,4 μονάδων που θα λειτουργήσει κατάλληλα σύμφωνα με την στατιστική όταν ο δείκτης αποκτήσει ανοδική δυναμική αργότερα. Το κλείσιμο χθες έγινε στις 2133,09 από 2144,58 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,54% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε φθάνοντας στα 7,971 εκατ. ευρώ την Τετάρτη 24/11.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 505 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου, με ανώτερο τις 2157,25 μονάδες κατώτερο τις 2128,00 τελευταίες πράξεις στις 2132,00 και κλείσιμο στις 2130,25 από 2144,75 μονάδες ενώ ανήλθαν στις 3358 από 3343 από 3501 οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν επίσης 3 ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου με ανώτερο στις 2138,00 και κατώτερο μέρας στις 2132,00 και τιμή κλεισίματος τις 2130,50 από 2142,50 μονάδες και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στα 72 από 70 ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι συνολικά υποχώρησαν στα calls και ενισχύθηκαν στα puts. Στα calls του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 47 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς λήξης Ιανουαρίου άλλαξαν χέρια 3 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Δεκεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 103 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2100 και τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Ιανουαρίου διακινήθηκαν 62 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από 2100 ως 2250 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 580,25 από 588,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 8.

Από τη Merit Sec. σημειώνουν

“Η βραχυπρόθεσμη τάση γύρισε σε πτωτική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 906 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 890 και 880 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 900 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank θα ανακοινώσει αποτελέσματα 3ου τριμήνου και η Εθνική Τράπεζα την Παρασκευή.

Πολύ καλά τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου για τον ΟΠΑΠ, λόγω της αύξησης της λειτουργικής και καθαρής κερδοφορίας, των ελεύθερων ταμειακών ροών και της μείωσης του καθαρού δανεισμού. Η αύξηση των μεγεθών οφείλεται στην πλήρη ενοποίηση του Stoiximan. Τα καθαρά έσοδα προ εισφορών διαμορφώθηκαν στα €470 εκατ. (+20% σε ετήσια βάση), τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε €175 εκατ. (+67%), τα καθαρά κέρδη σε €96 εκατ. (+82%), οι ελεύθερες ταμειακές ροές σε €149 εκατ. (+75%) και ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά €151 εκατ. σε σχέση με το 2ο τρίμηνο και διαμορφώθηκε στα €378 εκατ.

Πολύ καλά τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου για την Motor Oil, με αύξηση της λειτουργικής και καθαρής κερδοφορίας, των ελεύθερων ταμειακών ροών και κατ’ επέκταση μείωση του καθαρού δανεισμού. Οι ενοποιημένες πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα €2,987 δισ. (+82% σε ετήσια βάση), τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) στα €134 εκατ. (+34%), τα καθαρά κέρδη στα €85,2 εκατ. (+93%), οι ελεύθερες ταμειακές ροές στα €50 εκατ., από €4 εκατ. το 2ο τρίμηνο και ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά €50 εκατ., σε σχέση με το 2ο τρίμηνο και διαμορφώθηκε στα €1,45 δισ.

Καλά τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου για τη Fourlis, λόγω της αύξησης της κερδοφορίας και στους δυο κλάδους δραστηριοποίησης του Ομίλου, με τα κέρδη προ φόρων στον κλάδο λιανικής οικιακού εξοπλισμού (ΙΚΕΑ) να ανέρχονται στα €6,8 εκατ. και στον κλάδο λιανικής αθλητικών ειδών (INTERSPORT,THEATHLETE’SFOOT) σε €700 χιλ. Οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε €130,8 εκατ. (+9,2%), τα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων EBITDA σε €13,3 εκατ. (+10,8%), τα καθαρά κέρδη σε €7,5 εκατ. (+78,6%), ενώ ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε στα €100,9 εκατ. (-4,3%).

Καλά τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου και για την Epsilon Net, λόγω της μεγάλης αύξησης στα λειτουργικά και καθαρά κέρδη. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε €10,7 εκατ. (+251%), τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €1,6 εκατ. (+155%) και τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €549 χιλ (+136%). Το καθαρό ταμείο μειώθηκε στα €18 χιλ (-99,8%), λόγω της πλήρης ενοποίησης των Data Communication, Technolife, SingularLogic και της πλήρους εξόφλησης της εξαγοράς της iQom”.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές αυξήθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης ειδικά των τραπεζικών μετοχών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 8192 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,08 ευρώ και δημιουργήθηκαν 109.719 από 108.782 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 52 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3422 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,64 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 37.224 από 36.824. Διακινήθηκαν επίσης 40 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.

Της ΕΥΡΩΒ με 4781 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,919 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 29.164 από 26.296.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 2319 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,36 ευρώ και 33.654 από 32.691 ανοικτά ΣΜΕ

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 659 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ, τα 573 ΣΜΕ της ΣΕΝΕΡ, και τα 528 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν ανύπαρκτο.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

“Αφορμή διόρθωσης αποτέλεσε το τέταρτο κύμα της πανδημίας, κάτι που οι Αγορές αγνοούσαν εδώ και αρκετές εβδομάδες. Η δυνητική επιβολή νέων μέτρων περιορισμού σε Ευρωπαϊκές Χώρες, λειτουργεί ανασταλτικά για τα Διεθνή Χρηματιστήρια, μετά από το ανοδικό ράλι των τελευταίων εβδομάδων. Οι Ξένες Αγορές βέβαια έχουν “λίπος να κάψουν”, με την Ελληνική Αγορά να μην έχει ακολουθήσει την πρόσφατη ανοδική κίνηση.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης απώλεσε στην χθεσινή συνεδρίαση, την βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη στήριξη στις 910 και 900 μονάδες αντίστοιχα. Πλέον η κύρια στήριξη της Αγοράς εντοπίζεται στις 880 μονάδες, όπου πλαισιώνεται και από τον ΚΜΟ 200 ημερών, ενισχύοντας έτσι την σημαντικότητά της. Περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος, θα οδηγήσει τον ΓΔ στο κάτω εύρος της πολύμηνης συσσώρευσης, δηλαδή προς τα επίπεδα των 855 και 830 μονάδων. Αντιστάσεις πλέον εμφανίζονται στις 906 (ψηλό χθεσινής συνεδρίασης, ΚΜΟ 9 και 30 ημερών) και οι 910 μονάδες (προηγούμενη στήριξη και πτωτικό “gap”).

Σταθερά καλύτερη εικόνα παρουσιάζει ο δείκτης Τραπεζών σε σχέση με αυτή του Γενικού Δείκτη. Για την επαναφορά σε ανοδική τροχιά αναγκαία προϋπόθεση είναι η κατοχύρωση των 595 μονάδων, ενώ απώλεια των 580 μονάδων θα οδηγήσει τον κλαδικό δείκτη στην ισχυρή ζώνη των 560 - 555 μονάδων.

Στην εξέλιξη της πανδημίας Παγκοσμίως και το πώς θα ανταποκριθούν οι πληττόμενες Χώρες, θα εστιάσουν το επόμενο διάστημα οι επενδυτές. Δυνητικά νέα μέτρα περιορισμού θα αναστείλουν την οικονομική δραστηριότητα Παγκοσμίως, έχοντας άμεσο αντίκτυπο στους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες, με ότι αυτό συνεπάγεται και για την Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά”.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές συσσώρευσαν σήμερα Πέμπτη 25/11, πληγωμένες από το δολάριο ΗΠΑ που συνέχισε να κινείται υψηλότερα καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν στην ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες από ότι σε άλλες μεγάλες οικονομίες όπως η Ιαπωνία και η ευρωζώνη.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε στο πρώτο μέρος των ασιατικών συναλλαγών -0,18% σε χαμηλό έξι εβδομάδων, έχοντας σημειώσει μικρή πτώση σε καθεμία από τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις. Αλλά στις 8:40 δική μας ώρα έχει άνοδο +0,08% και είναι στις 643,10 μονάδες. Ο Ιαπωνικός Nikkei σημείωνε άνοδο 0,67%. Υπήρξαν ήπιες συναλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Η Αυστραλία έχασε αρχικά -0,1% και στις 8:40 κέρδιζε +0,11%, το Χονγκ Κονγκ αρχικά έχασε -0,35% αλλά στις 8:40 είχε μεταβολή +0,09% και τα κινεζικά blue chip έχαναν 0,42%.

Το δολάριο στις 8:40 διαπραγματεύεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 115,39 γιεν και στο ανώτερο για σχεδόν 18 μήνες έναντι του ευρώ που ήταν στα 1,1216 δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα