Φάμπιο Πανέτα: Όχι στην πρόωρη «αυστηροποίηση» της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 15:09
UPD:15:14
REUTERS/REMO CASILLI

«Ο μακρύς και δύσκολος δρόμος για την έξοδο από την πανδημία δημιουργεί προκλήσεις για τη νομισματική πολιτική, αλλά  η υπομονή είναι η πιο θαρραλέα μορφή δράσης» τόνισε ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε ομιλία του σήμερα στο πανεπιστήμιο Sciences Po του Παρισιού. «Δεν είναι η ώρα να κηρύξουμε τη νίκη. Δεν πρέπει να μας αποσπούν η βραχυπρόθεσμη αστάθεια ή παροδικοί παράγοντες που σχετίζονται με την οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε» σημείωσε ο Φάμπιο Πανέτα.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ σημείωσε ότι «προς το παρόν, η πολιτική μας πρέπει να παραμείνει εστιασμένη - με όλα τα μέσα - στον στόχο να διασφαλιστεί η επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%... Σε αυτό το περιβάλλον, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να αποσαφηνίσουν τη λειτουργία αντίδρασης, έτσι ώστε οι προσδοκίες της αγοράς να παραμείνουν ευθυγραμμισμένες».

Ο Πανέτα τόνισε ότι «παγκοσμίως βλέπουμε ένα μείγμα κλυδωνισμών ζήτησης και προσφοράς, αλλά στη ζώνη του ευρώ κυριαρχούν οι περιορισμοί  στην προσφορά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι σε ορισμένες άλλες μεγάλες οικονομίες. Αυτό οδηγεί σε μια προσωρινή άνοδο του επιπέδου των τιμών, το οποίο λειτουργεί ως "φόρος" στην κατανάλωση και τροχοπέδη στην παραγωγή, δημιουργώντας με την πάροδο του χρόνου αποτελέσματα παρόμοια με ένα δυσμενές σοκ στη ζήτηση… Σε αυτό το πλαίσιο, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει υπομονετική. Δεν πρέπει να επιδεινώνουμε τον κίνδυνο να μετατραπούν οι κρίσεις της προσφοράς σε σοκ ζήτησης και να απειλήσουν την ανάκαμψη με την πρόωρη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής - ή με την παθητική ανοχή μιας ανεπιθύμητης σύσφιξης των συνθηκών χρηματοδότησης» προειδοποίησε ο Φάμπιο Πανέτα.

Να μη χάσουμε την υπομονή μας

Στέλνοντας μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, ο Πανέτα σημείωσε ότι «θα πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην ολοκλήρωση της ανάκαμψης, επαναφέροντας το ΑΕΠ στην προ κρίσης τάση… Για τον σκοπό αυτόν, θα πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα μας για όσο διάστημα απαιτείται, με την απαραίτητη ευελιξία για να υποστηρίξουμε τη μετάδοση της πολιτικής μας θέσης σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ ,στην αβέβαιη πορεία της για την έξοδο από την πανδημία».

«Το πιο σημαντικό είναι να ολοκληρώσουμε την ανάκαμψη» τόνισε ο Πανέτα. «Ένα σημαντικό επίτευγμα της ευρωπαϊκής αντίδρασης στην κρίση ήταν η κοινή απάντηση σε ένα κοινό σοκ. Τώρα, χρειαζόμαστε κοινές πολιτικές για τη στήριξη μιας κοινής ανάκαμψης, που θα υποστηρίζουν τη μόνιμη επάοδο του πληθωρισμού στον στόχο μας. Το πρόγραμμα NextGeneration EU παρέχει τη δημοσιονομική υποστήριξη για την ανάκαμψη, αλλά η συνεχιζόμενη νομισματική τόνωση είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της προόδου. Αν χάσουμε την υπομονή μας τώρα, θα θέσουμε σε κίνδυνο όλα όσα έχουμε πετύχει μέχρι τώρα» σημείωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα