Γερμανία: Επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος τον Νοέμβριο

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 13:45
UPD:13:48
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία επιδεινώθηκε για πέμπτο συνεχή μήνα τον Νοέμβριο καθώς η συμφόρηση στις εφοδιαστικές αλυσίδες της μεταποίησης και η αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 σκιάζουν τις προοπτικές ανάπτυξης της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo υποχώρησε στις 96,5 μονάδες από τις 97,7 του Οκτωβρίου. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 96,6.

«Η συμφόρηση στην αλυσίδα εφοδιασμού και το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού αποτελούν πρόκληση για τις γερμανικές εταιρίες», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo Κλέμενς Φιστ.

Στη γερμανική μεταποίηση, ο δείκτης υποχώρησε στο 16,5 τον Νοέμβριο από 17,5 τον Οκτώβριο, καθώς οι εταιρείες αξιολόγησαν τις τρέχουσες δραστηριότητές τους ως σημαντικά χειρότερες. Οι προσδοκίες τους, αντίθετα, βελτιώθηκαν κάπως, ειδικά λόγω των εξελίξεων στην αυτοκινητοβιομηχανία, είπε ο Ifo.

Το κλίμα στον τομέα των υπηρεσιών επιδεινώθηκε αισθητά, υποχωρώντας στο 11,5 το Νοέμβριο από 16,6 τον προηγούμενο μήνα. Ο σκεπτικισμός αυξήθηκε σημαντικά, ειδικά όσον αφορά τις προσδοκίες. Η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού προκάλεσε βουτιά στις προσδοκίες ειδικά στους κλάδους του τουρισμού και της φιλοξενίας.

Ο δείκτης υποχώρησε στις συναλλαγές στο 2,6 τον Νοέμβριο από 3,7 τον προηγούμενο μήνα λόγω της μεγαλύτερης απαισιοδοξίας στις προσδοκίες των εταιρειών, αν και βαθμολόγησαν την τρέχουσα κατάστασή τους ως κάπως βελτιωμένη. Η διάθεση στο λιανικό εμπόριο συνεχίζει να υποφέρει λόγω προβλημάτων εφοδιασμού και οι τιμές είναι πιο πιθανό να αυξηθούν τους επόμενους μήνες, λέει ο Ifo.

Το επιχειρηματικό κλίμα στον κατασκευαστικό κλάδο της Γερμανίας επιδεινώθηκε ελαφρά, υποχωρώντας στο 12,0 το Νοέμβριο από 12,8 τον Οκτώβριο. Μετά τη συνεχή άνοδο των τελευταίων μηνών, οι προσδοκίες έγιναν πιο απαισιόδοξες και οι εταιρείες έκριναν ότι η τρέχουσα κατάστασή τους είναι κάπως καλύτερη.

Τις τελευταίες ημέρες, η Γερμανία έχει ήδη εφαρμόσει ορισμένους αυστηρότερους περιορισμούς για την πανδημία, αλλά εξακολουθεί να απέχει πολύ από την κατάσταση στην Αυστρία, αν και αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα. Η Αυστρία ήταν ένας πολύ καλός ηγετικός δείκτης για το τι θα μπορούσε να συμβεί στη Γερμανία όσον αφορά τις μολύνσεις και τα κυβερνητικά μέτρα. 

Το πρωί το SPD, οι Πράσινοι και το FDP κατέληξαν σε συμφωνία συνασπισμού. Η αντίδραση της Γερμανίας στο τέταρτο κύμα έχει υποστεί ένα κενό εξουσίας, με την απερχόμενη κυβέρνηση να μην θέλει να αποφασίσει για αυστηρότερα μέτρα και την επερχόμενη να μην είναι ακόμη έτοιμη και ενδεχομένως να μην θέλει πραγματικά να ξεκινήσει μια νέα εποχή με αυστηρότερους περιορισμούς. Η αναμενόμενη συνέντευξη Τύπου των ηγετών της πιθανής νέας κυβέρνησης σήμερα το απόγευμα θα μπορούσε να ρίξει λίγο φως σε πιθανούς επόμενους περιορισμούς και μέτρα.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα