Apple: Μηνύει την ισραηλινή NSO για το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 12:43
UPD:13:13
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE

Στη Δικαιοσύνη κατά της NSO, της ισραηλινής εταιρείας που ειδικεύεται σε λογισμικό κατασκοπείας, κατέφυγε η Apple, καταγγέλοντας την ότι «χάκαρε» παρανόμως iPhone πολιτών, δρώντας για λογαριασμό κυβερνήσεων και «σε αντίθεση με την εξωτερική πολιτική και τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ».  

Πρόκειται για στροφή 180 μοιρών εκ μέρους του τεχνολογικού κολοσσού που στο πρόσφατο παρελθόν είχε επιχειρήσει να υποβαθμίσει την απειλή των λογισμικών κατασκοπείας. Αντανακλά δε τις αυξανόμενες ανησυχίες και τη δυσφορία συνολικά των τεχνολογικών εταιρειών για τις επιθέσεις κατά πελατών τους και ειδικά κατά ακτιβιστών.

Στη μήνυσή της η Apple επισημαίνει ότι το λογισμικό Pegasus έχει χρησιμοποιηθεί για επίθεση χάκερ σε έναν μικρό αριθμό χρηστών Αpple παγκοσμίως. «Στην Apple προσπαθούμε πάντα να προστατεύουμε τους χρήστες μας έναντι των πιο περίπλοκων κυβερνοεπιθέσεων. Τα βήματα, που λαμβάνουμε σήμερα θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Σε μία ελεύθερη κοινωνία είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται ως όπλα κρατικά υποστηριζόμενα λογισμικά κατασκοπείας εναντίον εκείνων που προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος» τόνισε ο Ιβάν Κρίστιτς, επικεφαλής security engineering της εταιρείας. 

H Αpple ζητάει μάλιστα αποζημίωση από την ισραηλινή εταιρεία. Από την πλευρά του εκπρόσωπος της NSO, δήλωσε: «Χιλιάδες ζωές σώθηκαν ανά τον κόσμο χάρη στις τεχνολογίες της NSO που χρησιμοποιούν πελάτες μας. Παιδόφιλοι και τρομοκράτες μπορούν να δρουν ελεύθερα σε "τεχνολογικούς παραδείσους" και εμείς προσφέρουμε στις κυβερνήσεις τα νόμιμα εργαλεία για να τους πολεμήσουν». 

Τι είναι το Pegasus Project

Πάνω από 50.000 τηλέφωνα παρακολουθούνταν για χρόνια από πελάτες της ισραηλινής εταιρείας NSO, μια άνευ προηγουμένου διαρροή δεδομένων που αποδεικνύει τη συστηματική κατάχρηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας επί σειρά ετών. Το δίκτυο Forbidden Stories και η Διεθνής Αμνηστία απέκτησαν πρόσβαση σε αρχεία τηλεφωνικών αριθμών που είχαν βρεθεί στο στόχαστρο πελατών της NSO από το 2016 σε περισσότερες από 50 χώρες.

Αποκαλύφθηκε ότι έχει υπάρξει εκτεταμένη κατάχρηση του συγκεκριμένου λογισμικού κατασκοπείας, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται εδώ και χρόνια ο όμιλος NSO, ακόμη και σε πρόσφατη έκθεση διαφάνειας που συνέταξε. Τα στοιχεία έδειξαν ότι στο στόχαστρο του λογισμικού βρέθηκαν τουλάχιστον 180 δημοσιογράφοι, μεταξύ άλλων σε χώρες όπως η Ινδία, το Μεξικό, η Ουγγαρία, το Μαρόκο και η Γαλλία. Θύματα κατασκοπείας υπήρξαν επίσης υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πανεπιστημιακοί, επιχειρηματίες, δικηγόροι, γιατροί, ηγέτες συνδικαλιστικών οργανώσεων, διπλωμάτες, πολιτικοί και πολλοί αρχηγοί κρατών.

Πρόσφατα βουλευτής στην Ουγγαρία παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση είχε κάνει χρήση του λογισμικού. Στο Μεξικό, εν τω μεταξύ, η Δικαιοσύνη ανακοίνωσε στις 9 Νοεμβρίου ότι συνελήφθη ένας άνδρας που κατηγορείται ότι κατασκόπευε δημοσιογράφο με το Pegasus. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα