Η γυναίκα που προσπαθεί να «πουλήσει» την ΕΚΤ στους Γερμανούς

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 10:26
UPD:10:30
REUTERS/Ralph Orlowski

Το Bloomberg της δίνει τον τίτλο του «τραπεζίτη με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στον κόσμο». Και το δικαιολογεί. Η Ίζαμπελ Σνάμπελ δεν έχει εύκολη δουλειά. Είναι η εκπρόσωπος της Γερμανίας στην ΕΚΤ και πρέπει να πείσει τους Ευρωπαίους για τις καλές και αντικειμενικές προθέσεις της, αλλά και τους Γερμανούς που φοβούνται όσο τίποτα άλλο τον πληθωρισμό. 

Η αντιμετώπιση της κοινής γνώμης στη Γερμανία αλλά και των μέσων, που της ασκούν οξύτατη κριτική ανά καιρούς, είναι η πιο δύσκολη αποστολή της. Τα επίσημα στοιχεία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναμένεται να δείξουν την επόμενη Δευτέρα ότι ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε κοντά στο 6%. Η εξέλιξη αυτή σε μία περίοδο μάλιστα κατά την οποία ετοιμάζεται να αναλάβει νέα κυβέρνηση οξύνει τα πνεύματα και τις αντιδράσεις για την χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. 

Ενδεικτικό είναι δημοσίευμα της Bild τον περασμένο μήνα που εξαπέλυε επίθεση κάτα της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι «η πολιτική της κάνει τους Γερμανούς αποταμιευτές να τρέμουν». Η Σνάμπελ δεν το άφησε αναπάντητο. Είναι συστηματική η προσπάθειά της να «πουλήσει» την ΕΚΤ στους Γερμανούς ως έναν θεσμό, που στηρίζει και τους ίδιους, όπως λέει ο Πέτερ Μπόφινγκερ. 

«Εάν είχα δύο Ίζαμπελ Σνάμπελ θα έβαζα μία στην ΕΚΤ και μία στη Budesbank» λέει ο Μπόφινγκερ, καθηγητής Οικονομικών, που έχει συνεργαστεί με τη Σνάμπελ στην επιτροπή «σοφών» που συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση για θέματα οικονομίας. «Είναι διαφορετική σε σχέση με όλους τους προκατόχους της. Δεν υπήρξε ποτέ προσπάθεια στο παρελθόν να εξηγήσει κάποιος στους Γερμανούς τι κάνει η ΕΚΤ και να αντιμετωπίσει τα άγχη και της ευαισθησίες τους. Είναι πολύ αφοσιωμένη σε αυτό». 

Υπενθυμίζεται ότι η Σνάμπελ, 50 ετών, επελέγη από τον κυβερνητικό συνασπισμό της Άγκελα Μέρκελ το 2019 για να αντικαταστήσει τη Ζαμπίνε Λάουτενσλεγκερ, η οποία παραιτήθηκε αιφνιδίως από την ΕΚΤ, όταν ελήφθη η απόφαση για επανέναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα