Πουλήθηκε ο ουρανοξύστης Gherkin του Λονδίνου προς 1,2 δισ. δολ.

Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2007 12:26

ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ προς 600 εκατ. λίρες (1,2 δισ. δολ.) ο ουρανοξύστης Gherkin του Λονδίνου στην IVG Immobilien AG και την Evans Randall Investment Management Ltd.

Προς 1,2 δισ. δολ. πουλήθηκε στην IVG Immobilien AG και την Evans Randall Investment Management Ltd. ο ουρανοξύστης Gherkin του Λονδίνου.

Η Swiss Reinsurance Co., ιδιοκτήτρια του ακινήτου, θα παραμείνει κύριος ενοικιαστής του κτιρίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η εξαγορά από την IVG με έδρα τη Βόννη και την επενδυτική τράπεζα Evans Randall, με έδρα το Λονδίνο, αποτελεί ρεκόρ για αγορά κτιρίου στο κύριο οικονομικό κέντρο της πόλης.

Ο πύργος Gherkin σχεδιάστηκε από τον Norman Foster, νικητή του βραβείου Pritzker και λειτούργησε το 2004. Ηταν ο πρώτος ουρανοξύστης που χτίστηκε στο Σίτι του Λονδίνου – όπως λέγεται η περιοχή – εδώ και περίπου 25 χρόνια. Από τότε το κτίριο έχει προβληθεί σε ταινίες, συμπεριλαμβανομένης και της ταινίας του Woody Allen, Match Point.

H IVG διαχειρίζεται περισσότερα από 17 δισ. ευρώ (22 δισ. δολ.) εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος είναι στον κλάδο του real estate. Τους τελευταίους 18 μήνες η Evans Randall αγόρασε ακίνητα αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και κεντρικών γραφείων στο Canary Wharf, γραφείων της ABN Amro NV στο Bishopsgate του Σίτι και τα κεντρικά γραφεία της HBOS Plc στην Old Broad Street.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Ken Livingstone, ενθαρρύνει την ανάπτυξη περισσότερων ουρανοξυστών στην πόλη - όπου το πιο ψηλό κτίριο 800 ποδών, είναι το Canary Wharf Tower - για την καλύτερη χρήση του περιορισμένου χώρου. Ο πρώτος πύργος ύψους 1.000 ποδών, γνωστός ως Shard of Galls θα ολοκληρωθεί το 2011. Το κτίριο που σχεδιάστηκε από τον Renzo Piano θα υψωθεί στη Νότια Οχθη της γέφυρας του Τάμεση στο Λονδίνο.

Η Swiss Re δαπάνησε περίπου 400 εκατ. δολ. για την κατασκευή του Gherkin, δίπλα από το Baltic Exchange που υπέστη μεγάλες ζημιές από τη βομβιστική επίθεση του στρατού του ΙΡΑ το 1992. Η Swiss Re με έδρα τη Ζυρίχη, καταλαμβάνει τους δύο από τους 15 ορόφους του κτιρίου, με ετήσιο ενοίκιο πλέον των 27 εκατ. λιρών Αγγλίας, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων real estate, DTZ.

H έλλειψη χώρων για γραφεία στο Λονδίνο ωθεί υψηλότερα τα ενοίκια, καθώς οι εταιρείες του κλάδου παροχής οικονομικών υπηρεσιών, προσλαμβάνουν προσωπικό. Η Ion Trading, συμφώνησε τον Οκτώβριο να πληρώσει περίπου 61 λίρες το τετραγωνικό πόδι για τον ένα από τους δύο κενούς ορόφους του πύργου Gherkin. Τον Ιούνιο ο μέσος όρος των ενοικίων στο Σίτι του Λονδίνου ήταν περίπου 50 λίρες ανά τετραγωνικό πόδι.

Στους άλλους ενοικιαστές περιλαμβάνεται η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ευρώπης, Allianz SE, η εταιρεία νομικών συμβούλων Kirkland & Ellis και το hedge fund, Cardinal Asset Management.

Σύμφωνα με την έκθεση του Investment Property Forum τον Νοέμβριο, οι ιδιοκτησίες γραφείων στην περιοχή θα παράγουν κατά πάσα πιθανότητα αποδόσεις τουλάχιστον 10% από το 2006 έως το 2010, τις υψηλότερες μεταξύ όλων των ειδών εμπορικών ακινήτων real estate της Βρετανίας.

Το πιο ακριβό κτίριο γραφείων στο Σίτι του Λονδίνου είναι το Plantation Place, που αγοράστηκε τον Μάρτιο του 2006 προς 527 εκατ. λίρες από την Tishman International με έδρα το Λος Αντζελες των ΗΠΑ και την Invista Real Estate Investment Management Plc της HBOS Plc.

Οι μετοχές της IVG σημείωσαν άνοδο 20 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 35,44 ευρώ η μία στις 10:07 π.μ. στη Φραγκφούρτη, τοπική ώρα. Απώλειες 50 σεντίμ, στα 103,3 ελβετικά φράγκα η μία, σημείωσαν οι μετοχές της Swiss Re στη Φραγκφούρτη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα