Ανοδικά κινήθηκε ο ψευδάργυρος στο Λονδίνο

Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2007 14:02

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε ο ψευδάργυρος στο Λονδίνο, ανακάμπτοντας από τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 17 ετών, καθώς εικάζεται ότι η πτώση των τιμών ήταν υπερβολική και η ζήτηση θα συνεχίσει να είναι ανάλογη της παραγωγής.

Το μέταλλο που χρησιμοποιείται για τον γαλβανισμό του ατσαλιού, σημείωσε υπερδιπλάσια άνοδο φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ πέρυσι, εν μέσω της αύξησης της ζήτησης από την Κίνα. Οι τιμές στο London Metal Exchange, υποχώρησε 15% την εβδομάδα που πέρασε, καθώς οι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Barclays Capital, αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τις τιμές το 2007.

Ο ψευδάργυρος για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange (LME), σημείωσε άνοδο 60 δολ., ποσοστό 2%, φθάνοντας στα 3.140 δολ. ο μετρικός τόνος στις 10:44 π.μ., τοπική ώρα. Συνολικά φέτος το μέταλλο έχει σημειώσει απώλειες 25%.

Τα αποθέματα του ψευδαργύρου που ελέγχονται από το LME, υποχώρησαν για δεύτερη ημέρα, κατά 475 τόνους, φθάνοντας στους 97.875 τόνους, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου. Τα αποθέματα υποχώρησαν 73% πέρυσι, αποτέλεσμα της αυξημένης χρήσης της Κίνας, της μεγαλύτερης χώρας κατανάλωσης του μετάλλου στον κόσμο. Ο ψευδάργυρος είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετάλλων που διαπραγματεύθηκαν στο LME πέρυσι, μετά το νικέλιο, και διαπραγματεύθηκε στις 10 Νοεμβρίου στα επίπεδα ρεκόρ των 4.580 δολ. ο τόνος.

Η Barclays Capital, το σκέλος επενδυτικής τραπεζικής της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Βρετανίας, τον περασμένο μήνα αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για τον μέσον όρο τιμής του ψευδαργύρου το 2007, στα 3.700 δολ. ο τόνος, από 4.200 δολ. ο τόνος.

Η Zinifex Ltd., η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής ψευδαργύρου του μετάλλου στον κόσμο, είπε σήμερα ότι οι τιμές του μετάλλου δεν φαίνεται να έχουν την ίδια επίδοση το 2007, καθώς οι προμήθειες καλύπτουν τη ζήτηση.

Οι μεταλλουργίες, όπως η Lundin Mining Corp. του Καναδά αύξησαν την παραγωγή του ψευδαργύρου από την πρώτη ύλη, σε μια προσπάθεια κεφαλαιοποίησης της περυσινής ανόδου τιμών.

Ανοδικά επίσης κινήθηκε ο χαλκός, περιορίζοντας τις απώλειες ρεκόρ που σημείωσε την εβδομάδα που πέρασε, μετά την αποδοχή της πρότασης της BHP Billiton Ltd. στους εργαζομένους της στο ορυχείο Cerro Colorado στη βόρεια Χιλή, για αύξηση των μισθών 4,8% πάνω από τον πληθωρισμό.

Ο χαλκός σημείωσε άνοδο 30 δολ., ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 5.375 δολ. ο τόνος. Το μέταλλο υποχώρησε 4,6% στις 2 Ιανουαρίου και διαπραγματεύθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα μιας ημέρας στις 29 Μαρτίου.

Μεταξύ των λοιπών μετάλλων που διαπραγματεύονται στο LME, το νικέλιο σημείωσε άνοδο 450 δολ., φθάνοντας στα 37.850 δολ. ο τόνος, το αλουμίνιο σημείωσε άνοδο 15 δολ., φθάνοντας στα 2.735 δολ. ο τόνος και ο κασσίτερος κέρδισε 300 δολ., φθάνοντας στα 12.000 δολ. ο τόνος. Αμετάβλητη διατηρήθηκε η τιμή του μολύβδου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα