Τι σημαίνει η παραμονή Πάουελ στη FED για τις αγορές

Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021 10:52
UPD:10:54
REUTERS/JOSHUA ROBERTS

O Τζερόμ Πάουελ εξασφάλισε μία δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Federal Reserve, αφού ο Τζο Μπάιντεν έκρινε πως ήταν καλύτερο να διασφαλίσει τη συνέχεια και τη συνέπεια στο έργο της κεντρικής τράπεζας από το να δείξει τον δρόμο της εξόδου σε μία επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Στις πρώτες του δηλώσεις ο Πάουελ ξεκαθάρισε ότι θα αξιοποιήσει κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή του ώστε να πετύχει έναν διπλό (και ίσως αντικρουόμενο στόχο): να στηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση, αλλά και να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Τι θα πρέπει λοιπόν να περιμένουν από τον διοικητή της Fed οι αγορές; Αναλυτές σχολιάζουν στο Bloomberg ότι η παραμονή Πάουελ σημαίνει πάνω από όλα άρση της αβεβαιότητας και σταθερότητα. Και αυτό είναι πάντα καλό νέο για τις μετοχές, όπως επίσης και για τα κρυπτονομίσματα, που το τελευταίο διάστημα θυμίζουν τρενάκι του τρόμου. 

"Η επιλογή παραμονής του Πάουελ είναι θετική για όλα τα στοιχεία ενεργητικού που ενέχουν ρίσκο. Ιστορικά οι αγορές αντιδρούν νευρικά στις αλλαγές ηγεσίας στη Fed. Αυτό τώρα το αποφεύγουμε" εξηγεί ο Μάρκο Κολάνοβιτς της JPMorgan. 

"H συνέχεια είναι πάντα καλή. Στέλνει ένα θετικό σήμα όχι μόνο στις αγορές, αλλά συνολικά στην αμερικανική και παγκόσμια οικονομία" σημειώνει από την πλευρά της η Τζοάν Φίνι της Advisors Capital Management. Ωστόσο προειδοποιεί ότι με τον Πάουελ στο τιμόνι η Fed ίσως να προχωρήσει τελικά ταχύτερα σε αυξήσεις επιτοκίων, κάτι που βεβαίως θα περιόριζε και την όρεξη για ρίσκο. 

Ηρεμία στις αγορές για το επόμενο διάστημα βλέπει από την πλευρά του ο Μάικλ Σούμαχερ της Wells Fargo - θέση με την οποία συμφωνεί και  ο Φίλιπ Μάρι της Rabobank. Τονίζει δε πως ανεξάρτητα από το ποιος θα ήταν επικεφαλής στην κεντρική τράπεζα αυτό το διάστημα, θα έπρεπε σίγουρα να δώσει έμφαση στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ο οποίος κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από το 1990. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα