- Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέλεξε ως πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας τον Τζερόμ Πάουελ θα ηγηθεί της κεντρικής τράπεζας για δεύτερη θητεία
- Ενισχύονται οι προσδοκίες ότι οι ΗΠΑ θα μειώσουν σύντομα τα προγράμματα παροχής κίνητρων για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας
- Η αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων προσέφερε γερή υποστήριξη στον δείκτη του δολαρίου που βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο σημείο σε βάθος 16 μηνών. Το δολάριο βρισκόταν επίσης κοντά σε κορυφή 4-1/2 ετών έναντι του γιεν στις πρώτες συναλλαγές σήμερα
- Οι μετοχικές αξίες έχουν κλονιστεί ξανά κατά τη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων, εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 στην Ευρώπη και των ανανεωμένων περιορισμών
- Οι μετοχές της Ασίας κινήθηκαν ως επί το πλείστον χαμηλότερα σήμερα και τα futures των δεικτών της Wall Street είχαν πτώση της τάξης του -0,15%
- Οι επενδυτές στην Αθήνα με χαμηλό για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και μέτριας συγκριτικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 911,43 από 915,02 μονάδες την προηγούμενη με μεταβολή -0,39% ή 3,59 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου
- Η συνεδρίαση δεν άλλαξε σημαντικά τις εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών που επιμένουν στην εστίαση της προσοχής στα εταιρικά αποτελέσματα. ΟΠΑΠ, Fourlis, Motor Oil, Epsilon Net, Aegean, Quest, Eurobank και Εθνική Τράπεζα ανακοινώνουν μέχρι την Παρασκευή τα αποτελέσματα για το 9μηνο
- Η μετοχή της ΑΤΤ κινήθηκε μεταξύ 0,551 (+101,09%) και 2,50 ευρώ (+812,41%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 1,78 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 549,64%. Επηρεάζοντας τους δείκτες ΓΔ, ΔΤΡ και FTSEM (+9,22%). Όλα αυτά για μετοχή του FTSEM με χθεσινό ημερήσιο τζίρο 70.036 ευρώ!
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Ένα σημαντικό γεγονός που αφορά την ηγεσία στην Fed συνέβαλε στη στερεοποίηση της θέσης των αγοραίων στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία πως τα επιτόκια της ισχυρότερης Κεντρικής Τράπεζας θα αρχίσουν να αυξάνονται από τα μέσα του 2022. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέλεξε τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ για να ηγηθεί της κεντρικής τράπεζας για δεύτερη θητεία, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι οι ΗΠΑ θα μειώσουν σύντομα τα προγράμματα παροχής κίνητρων για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.
Η αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων προσέφερε γερή υποστήριξη στον δείκτη του δολαρίου που βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο σημείο σε βάθος 16 μηνών. Το δολάριο βρισκόταν επίσης κοντά σε κορυφή 4-1/2 ετών έναντι του γιεν στις πρώτες συναλλαγές σήμερα.
Οι αναλυτές της τράπεζας ANZ, σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες τόνισαν ότι τα νέα της επανεκλογής του Πάουελ ενθάρρυναν τις προσδοκίες ότι η μείωση της νομισματικής χαλάρωσης θα επιταχυνθεί και τα επιτόκια θα αρχίσουν να ανεβαίνουν από τον Ιούνιο του 2022.
Τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου έχουν κλονιστεί ξανά κατά τη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων, εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 στην Ευρώπη και των ανανεωμένων περιορισμών, καταργώντας τις ελπίδες των επενδυτών για ταχύτερη ανάκαμψη της κατανάλωσης και της ανάπτυξης παγκοσμίως. Η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ είπε ότι η τελευταία αύξηση είναι η χειρότερη που έχει βιώσει η χώρα μέχρι στιγμής, ενώ η Αυστρία μπήκε σε νέο lockdown τη Δευτέρα.
Η έναρξη της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας, που είναι γεμάτη ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, έγινε με παρόμοιο τρόπο με αυτόν της Παρασκευής. Δηλαδή εκτίναξη στο πρώτο τέταρτο και τιμή για τον ΓΔ πάνω από τις 923 μονάδες με άνοιγμα στις 913,25. Η μεταβλητότητα στη διάθεση για ρίσκο αποτυπώθηκε στην αλλαγές του πλήθους των ανοδικών και των πτωτικών μετοχών στο διάστημα από τις 11:40 ως τις 15:04 όταν ο μέσος όρος διακυμάνθηκε ανάμεσα στις 915 και 918,3 μονάδες. Από τις 14:55 η αδυναμία να πλησιάσει ο ΓΔ τις 920 μονάδες έκανε τους συναλλασσόμενους να τοποθετούν εντολές, χωρίς αναζήτηση υψηλότερων επιπέδων για τις αποτιμήσεις.
Αντίθετα, άρχισαν να στοιχηματίζουν για την ανθεκτικότητα της στήριξης στις 910 και όλα αυτά με ρυθμούς συναλλαγών απογοητευτικούς, καθώς διαχειριστές και “μηχανάκια”, από τη ροή των ειδήσεων, “εισέπρατταν” μέτρα κατά της πανδημίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το αποτέλεσμα ήταν να προκύψει νέο χαμηλό ημέρας στις 911,53 μονάδες. Χωρίς αντίδραση κατόπιν που να ειδοποιεί πως οι θεσμικοί θεώρησαν πως βρέθηκε ο ημερήσιος πυθμένας. Η κατάληξη των πτωτικής δυναμικής του τελευταίου δίωρου ήταν το επίπεδο των 909 μονάδων και ήρθε στις 16:45.
Ο δε 25άρης έκλεισε στο κατώτερο μέρας με απώλειες -1,13% σε μια συνεδρίαση που η στρέβλωση από το +550% της ΑΤΤ δεν επέτρεψε να φανεί το καθοδικό αποτέλεσμα των συντονισμένων πιέσεων για περίπου 20 από τις μετοχές που προτιμούν οι ξένοι θεσμικοί. Η συνεδρίαση δεν άλλαξε σημαντικά τις εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών που επιμένουν στην εστίαση της προσοχής στα εταιρικά αποτελέσματα. Η Optima Bank παρατήρησε: “Η απόφαση της Moody’s να μη δημοσιεύσει έκθεση για την Ελληνική Οικονομία επηρέασε αρνητικά τη διάθεση. Τα εταιρικά αποτελέσματα θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των Motor Oil, ΟΠΑΠ, Fourli, Aegean, Eurobank και Εθνικής Τράπεζας”. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημείωσε: “Σιγή’ της Moody's για Ελλάδα, που διέψευσε τις προσδοκίες για αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου, διατηρώντας το rating στο ‘Ba3’ με σταθερές προοπτικές. Από κοινού με την αναζωπύρωση σεναρίων επέκτασης των περιοριστικών μέτρων και σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, αναστέλλονται τα σενάρια ανοδικής κίνησης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. ΟΠΑΠ, Fourlis, Motor Oil, Epsilon Net, Aegean, Quest, Eurobank και Εθνική Τράπεζα ανακοινώνουν μέχρι την Παρασκευή τα αποτελέσματα για το 9μηνο, ενώ την Τετάρτη ανακοινώνεται η μετοχική αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE”.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Αντέδρασε ανοδικά η αγορά αρχικά, στην απόφαση Μπάιντεν να διατηρήσει τον Τζέρομ Πάουελ στη θέση του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας για δεύτερη θητεία. Από το 1950, οι τελευταίες πέντε συνεδριάσεις του Νοεμβρίου είναι παραδοσιακά θετικές, υπενθύμισε ο επικεφαλής επί της στρατηγικής των επενδύσεων της CFRA, Sam Stovall. Το αμερικανικό χρηματιστήριο θα παραμένει κλειστό την Ημέρα των Ευχαριστιών και συγκεκριμένα την Πέμπτη ενώ την Παρασκευή η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί νωρίτερα.
Ωστόσο στην τελευταία ώρα ξέσπασαν πιέσεις και τρεις μέρες πριν την γιορτή των Ευχαριστιών, ο Dow Jones ενισχύθηκε μόλις +0,05% ή 17 μονάδες στις 35.619,25, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,32% στις 4.682,94 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -1,26% στις 15.854,76 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Travelers (+3,3%) και Goldman Sachs (+3,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Visa (-2,1%) και Boeing (-1,3%).
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέλεξε τον Τζέρομ Πάουελ να παραμείνει επικεφαλής στην Κεντρική Τράπεζα για δεύτερη θητεία. Ο Πάουελ είπε: «Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας για να στηρίξουμε την οικονομία, μια ισχυρή αγορά εργασίας και να εμποδίσουμε τον υψηλό πληθωρισμό να εδραιωθεί». Η κ. Λ. Μπρέιναρντ, η πλέον υπολογίσιμη ανταγωνίστρια του Πάουελ για την κορυφαία θέση, προτείνεται για τον ρόλο της αντιπροέδρου.
Επίσης, κινήθηκαν υψηλότερα οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, καταγράφοντας άνοδο 0,8% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο στα 6,34 εκατομμύρια. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσουν στα 6,18 εκατομμύρια από 6,29 τον προηγούμενο μήνα.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά οχτώ μονάδες βάσης στο 1,63% στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1235 δολάρια. η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο +1% ενώ η τιμή του χρυσού ψαλιδίστηκε κατά -2,4%.
ΕΥΡΩΠΗ
Χαμηλότερα κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, καταγράφοντας μεγαλύτερη πτώση από αυτήν που ανέμεναν η αγορά. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Κομισιόν βούτηξε στις -6,8 μονάδες από -4,8 μονάδες τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις -5,5 μονάδες. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά η καταναλωτική εμπιστοσύνη διαμορφώθηκε στις -8,2 μονάδες.
Ο πληθωρισμός στη Γερμανία μπορεί να εκτιναχθεί ακόμη υψηλότερα από ότι είχε προβλεφθεί προηγουμένως αυτόν τον μήνα, με το ποσοστό λίγο κάτω από το 6%, σύμφωνα με την Bundesbank.
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,13% στις 485,46 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,44% στις 7.255,46 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα -0,27% στις 16.115,69 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,10% στις 7.105,00 μονάδες. Τα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ εμφάνισαν άνοδο με τον ΙΒΕΧ στην Ισπανία στο +0,78% και τον ΜΙΒ με κέρδη +0,17% στην Ιταλία.
ΧΑ
Με πτωτικό το δεύτερο μέρος και γενικευμένες πιέσεις ήρθε το -0,39% με την ΑΤΤ “ρουκέτα” στο +550%
Οι επενδυτές στην Ευρώπη αποτύπωσαν τη διάθεση φυγής από το ρίσκο συντονισμένα, αλλά ανέτρεψαν την κάθοδο όταν σιγουρεύτηκαν για την ανοδική έναρξη στις αγορές των ΗΠΑ. Η Wall Street άνοιξε ανοδικά συνέχισε με θετική εικόνα στις μεταβολές των βασικών δεικτών, ακόμα και μετά την πρώτη ξεκάθαρα ανοδική ώρα.
- Ο τζίρος εδώ, υποχώρησε αισθητά στα 51,3 εκατ. ευρώ ήταν μικρότερος από της Παρασκευής 19/11 και χαμηλότερος από το 50% των 118,4 εκατ., τον μέσο τζίρο της προηγούμενης εβδομάδας
- Δεν εμφανίστηκαν ούτε στιγμή επίπεδα τιμών χαμηλότερα των 909 μονάδων που ήταν κατώτερο μέρας και ορίστηκε στις 16:45, δηλαδή στην τελευταία ώρα του δεύτερου μέρους και το ανώτερο σημειώθηκε μετά από 5 λεπτών ελεύθερες συναλλαγές, ήταν οι 923,27 μονάδες στις 10:35
- Υπήρξε κίνηση με δυο απότομα πτωτικά σκαλοπάτια. Στο πρώτο 5λεπτο κορυφή στις 923,3 μονάδες, αμέσως μετά σταθερής κλίσης πτώση με ορισμό τοπικού πυθμένα στις 11:02 στις 912,8. Μετά από αντίδραση, η αγορά πέρασε σε θετικό πεδίο στις 11:38 και στις 13:46 έφθασε στις 918,3 μονάδες από όπου ξεκίνησε το δεύτερο πτωτικό σκαλοπάτι. Έτσι στις 16:45 το χαμηλό μέρας ήταν οι 909,07 μονάδες, δηλαδή μια μονάδα κάτω από την στήριξη που αναγνώριζε η αγοραία συναίνεση στις 910. Ωστόσο στις 17:00 ο ΓΔ είχε περάσει στις 912,21 και το κλείσιμο μετά τις δημοπρασίες ορίστηκε στις 911,43. Λόγω κινήσεων ενίσχυσης των πιέσεων σε ορισμένα blue chip.
- Η υπεροχή στο πλήθος των πτωτικών έναντι των ανοδικών μετοχών συνολικά 76/30, υπογράμμισε την ανησυχία των επενδυτών για όλες τις μετοχές εντός και εκτός βασικών δεικτών, μετά από συντονισμένη επιστροφή αγοραστικού ενδιαφέροντος και κερδών στις αναπτυγμένες αγορές μετοχών, στον FTSE25 επίσης υπερείχαν οι πτωτικές 19 έναντι 5 ανοδικών σε πλήθος και μέγεθος μεταβολής
Στην πρώτη συνεδρίαση της βδομάδας, δεν έπαιξε τελικά κυρίαρχο ρόλο το διεθνές κλίμα. Τα ασιατικά χρηματιστήρια είχαν μεικτή εικόνα αλλά τα ευρωπαϊκά ήταν συντονισμένα καθοδικά πριν ανοίξει η αγορά της Νέας Υόρκης. Η ανακούφιση των επενδυτών από την αρχικά θετική μεταβολή στα futures των Dow Jones και S&P500 συνέβαλε στην μείωση των απωλειών και την μετατροπή τους σε κέρδη. Ωστόσο στη σημερινή συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη, η εικόνα των μεταβολών των βασικών ήταν ανοδική αποφασιστικά για τους βασικούς δείκτες, καθώς οι Dow Jones και οι S&P500 εμφάνιζαν σταθερά αυξανόμενες θετικές μεταβολές και διαφορετική τάση είχε μόνο ο VIX ο μετρητής της μεταβλητότητας που μειώθηκε. Αυτά, δεν επηρέασαν τους διαχειριστές του δολαρίου στο τέλος της συνόδου στην Αθήνα, που ήταν πτωτικό ως το τελευταίο τέταρτο, σε αρνητικό πεδίο και με τις δημοπρασίες δεν άλλαξε αισθητά η πτωτική μεταβολή που έγινε -0,39%.
Γενική εικόνα
Έτσι στην αγορά της Αθήνας μετά τις 10:30, με άνοιγμα στις 913,25, ξεκίνησε η αναζήτηση για το ανώτερο μέρας από την έναρξη ως τις 10:35, που σημειώθηκαν οι 923,27 μονάδες. Εμφάνισε λοιπόν άνοιγμα με καθοδικό χάσμα 1,77 μονάδες. Με ένα άλμα έφθασε μια ανάσα πριν τις 923,3 μονάδες και αμέσως μετά εισήχθησαν εντολές που τον οδήγησαν σε κλιμακούμενη πτωτική πορεία. Αυτή ήταν σταθερής κλίσης υποχώρηση γιατί εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων όλοι οι κλαδικοί δείκτες δέχθηκαν πιέσεις από επιταχυνόμενη τάση φυγής από το ρίσκο. Το κατώτερο ήρθε στις 16:45 και ήταν οι 909,07 μονάδες. Ακολούθησε σταθερής κλίσης αντίδραση και στις 16:53 προσέγγισε τις 913,24 μονάδες, και με μια “βουτιά” σταμάτησε στις 912,21 στις 17:00.
Οι συναλλαγές στην Αθήνα χαρακτηρίστηκαν από την πλήρη ανατροπή στη διάθεση για αγορά θέσεων και στην κυριαρχία της τάσης για γενικευμένες ρευστοποιήσεις σε περίπου 20 blue chip, με επίκεντρο των πιέσεων τις ΜΠΕΛΑ ΠΕΙΡ ΕΛΠΕ ΕΤΕ ΑΛΦΑ ΟΠΑΠ ΔΕΗ ΟΤΕ ΕΛΧΑ ΕΥΡΩΒ στις οποίες οι πιέσεις που ασκήθηκαν μέχρι το τέλος, τους έφεραν απώλειες από -1,00% ως -3,25%. Δεν υπήρχε ισχυρή διάθεση για αγορά θέσεων σε πολλά blue chip, καθώς τα μεγαλύτερα κέρδη +1,28% είχε η ΒΙΟ με τις υπόλοιπες ανοδικές ΣΑΡ ΜΟΗ ΛΑΜΔΑ ΕΥΔΑΠ με κέρδη ως +0,50%. Πρωταγωνιστής συναλλακτικά αναδείχθηκε ο τίτλος της ΑΛΦΑ με αξία συναλλαγών 6,994 εκατ. ευρώ, ακολούθησαν ΟΤΕ με 5,708 εκατ. ΕΥΡΩΒ 5,389 εκατ. και ΟΠΑΠ με 5,362 εκατ.
Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα
Οι επενδυτές με χαμηλό για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και μέτριας συγκριτικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 911,43 από 915,02 μονάδες την προηγούμενη με μεταβολή -0,39% ή 3,59 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 51,314 από 73,584 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 3,202 από 3,826 εκατ. ευρώ, και η ΜΠΕΛΑ απασχόλησε 1,057 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ 999.500 ευρώ, η ΕΥΡΩΒ 615.604 ευρώ, ΕΤΕ 508.674 ευρώ, και η ΤΕΝΕΡΓ 5.640 ευρώ.
Τη διακύμανση (14,20 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 16:45 και ήταν οι 909,07 από 910,47 την Παρασκευή επιστρέφοντας στις 909 μονάδες που εμφανίστηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη της προηγούμενης βδομάδας, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 10:35 και ήταν οι 923,27 από 926,28 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 30 από 28 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 76 από 74 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 21 από 20. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 68,408 από 66,917 δις ευρώ την Παρασκευή.
Οι συναλλαγές προκάλεσαν 22 εκατ. ευρώ χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή -0,39% με τον EUROSTOXX 600 στο +0,14%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.
Ο ΔΤΡ κατέληξε την προηγούμενη στις με απώλειες -0,44% με ανώτερο το επίπεδο των 614,64 μονάδων. Σήμερα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 603,03 μονάδων (-0,60%) και των 621,19 (+2,39%), βρέθηκε πριν τις τελικές δημοπρασίες στις 609,43 (+0,45%) και τελικά τον οδήγησαν στις 607,63 με άνοδο +0,15%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 19,585 από 27,367 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (-1,54%) απασχόλησε 6,994 από 7,352 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-1,94%) 2,954 από 7,375 εκατ., η ΠΕΙΡ (-3,08%) 3,054 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-1,03%) 5,389 από 4,799 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -1,13% στις 2181,03 από 2206,03 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 26,6 περίπου μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο λόγω ΑΤΤ +9,22%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Την πτώση κατά -1,13% του FTSE25 λίγοι εκμεταλλεύθηκαν
Από την αλλαγή στο πλήθος των ανοικτών συμβολαίων και τον ημερήσιο όγκο των ΣΜΕ φαίνεται πως η πτώση δεν έγινε αφορμή για ενθυλάκωση κερδών από short στοιχήματα. Πιθανά ωστόσο η μικρή κινητικότητα να είναι αποτέλεσμα προσδοκιών για συνέχεια στην κατρακύλα που δεν κρύφτηκε στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης από τα αστρονομικά κέρδη της ΑΤΤ που αλλοίωσαν τις μεταβολές των ΓΔ και ΔΤΡ.
Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας με κυριαρχία των νέων σειρών λήξης Δεκεμβρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο από τις 10:36 ως τις 10:44, και κατόπιν τον πέρασαν σε αρνητικό μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 5,08 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 25,00 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2207,61 μονάδες, ήρθε στις 10:37. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 17:11 και ήταν οι 2181,03 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2181,03 από 2206,03 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,13% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 5,741 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα 22/11.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 215 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου, με ανώτερο τις 2208,00 μονάδες κατώτερο τις 2181,25 τελευταίες πράξεις στις 2184,00 και κλείσιμο στις 2176,75 από 2201,75 μονάδες ενώ ανήλθαν στις 3501 από 3466 οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν επίσης 8 ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου με τιμή κλεισίματος τις 2175,75 από 2220,25 μονάδες και οι ανοικτές θέσεις τους ανήλθαν στα 66 από 61 ΣΜΕ.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι συνολικά εξατμίστηκαν. Στα calls του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2200 και τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Δεκεμβρίου δεν εμφανίστηκε όγκος. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Ιανουαρίου διακινήθηκαν 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 και τις 2150 μονάδες.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, άλλαξαν χέρια 95 από 2 συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 608,50 από 607,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 8 από 4.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης επισημαίνει μεταξύ άλλων: Μένουν έξι συνεδριάσεις για το κλείσιμο βιβλίων του έτους από τους Ξένους και δύσκολα οι Αγορές, που σαφώς μοιάζουν “λαχανιασμένες” και με κοντινά “stop”, θα αφεθούν στην τύχη τους, καθώς από το κλείσιμο εξαρτώνται και τα bonus.
Ακόμα μία Τραπεζική Α.Μ.Κ. εξ ανάγκης, αυτή την φορά πολύ μικρότερη, θα ολοκληρωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου. Η Αττικής καλείται θα δώσει απαντήσεις για πως ακριβώς θα καλύψει τις ανάγκες της. Μπορεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να είναι 240 εκατ., όμως το πιθανό dilution είναι μεγάλο, μιας και ο παλαιός μέτοχος θα λάβει 49,52 νέες μετοχές, ανά 1 παλαιά.
Ουσιαστικά λείπει μία δυνατή ανοδική εβδομάδα, για να αυξηθεί ο τζίρος και το volatility στην Αγορά. Η Αγορά συνεχίζει να αναμένει την αφορμή για να δώσει κάποια μεγαλύτερη τάση, με την καθυστέρηση, για διαφόρους λόγους, να συνεχίζεται.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης ειδικά των περισσότερων τραπεζικών μετοχών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 3869 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,13 ευρώ και δημιουργήθηκαν 111.564 από 110.958 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 223 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2254 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,76 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 36.621 από 37.385.
Της ΕΥΡΩΒ με 501 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,965 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 26.204 από 26.062.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 735 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,42 ευρώ και 33.170 από 32.846ανοικτά ΣΜΕ
Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 961 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου, τα 499 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ, και τα 213 ΣΜΕ της ΟΤΕ.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 1500 συμβόλαια για την ΛΑΜΔΑ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης
“Ο φόβος για ένα νέο Lockdown στην Ευρώπη προβληματίζει, μετά τις εξελίξεις σε Αυστρία και Γερμανία, με τον κλάδο Τουρισμού να πιέζεται περισσότερο”, Στα δικά μας, αν και δεν είχαμε μεγάλες προσδοκίες, η Moody’s μας άφησε στα “κρύα του λουτρού”. Ο Αμερικανικός Οίκος αξιολόγησης, είναι και ο μοναδικός που μας έχει 3 σκαλιά πίσω, κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Η καθυστέρηση δεν αλλάζει τον στόχο για επενδυτική βαθμίδα το 2023 και έχει να κάνει περισσότερο με το πως θα επιδράσει το νέο βραχυπρόθεσμα στη Χρηματιστηριακή Αγορά.
Από την άλλη ο πληθωρισμός δείχνει να αντιμετωπίζεται χωρίς πανικό από τις Αγορές.
Μένουν έξι συνεδριάσεις για το κλείσιμο βιβλίων του έτους από τους Ξένους και δύσκολα οι Αγορές, που σαφώς μοιάζουν “λαχανιασμένες” και με κοντινά “stop”, θα αφεθούν στην τύχη τους, καθώς από το κλείσιμο εξαρτώνται και τα bonus.
Ακόμα μία Τραπεζική Α.Μ.Κ. εξ ανάγκης, αυτή την φορά πολύ μικρότερη, θα ολοκληρωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου. Η Αττικής καλείται θα δώσει απαντήσεις για πως ακριβώς θα καλύψει τις ανάγκες της. Μπορεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να είναι 240 εκατ., όμως το πιθανό dilution είναι μεγάλο, μιας και ο παλαιός μέτοχος θα λάβει 49,52 νέες μετοχές, ανά 1 παλαιά.
Ουσιαστικά λείπει μία δυνατή ανοδική εβδομάδα, για να αυξηθεί ο τζίρος και το volatility στην Αγορά.
Η Αγορά συνεχίζει να αναμένει την αφορμή για να δώσει κάποια μεγαλύτερη τάση, με την καθυστέρηση, για διαφόρους λόγους, να συνεχίζεται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μπροστά μας έχουμε θετικά νέα για την Ελληνική Οικονομία, κάτι που κάνει και τους πωλητές να τηρούν στάση αναμονής”.
Σήμερα
Οι μετοχές της Ασίας κινήθηκαν ως επί το πλείστον χαμηλότερα σήμερα Τρίτη 23/11, ακολουθώντας την υποχώρηση στη Wall Street, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέλεξε τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ για να ηγηθεί της κεντρικής τράπεζας για δεύτερη θητεία, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι οι ΗΠΑ θα μειώσουν σύντομα τα κίνητρά τους.
Ο δείκτης της MSCI για τις μετοχές του Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας από το πρώτο μέρος της συνόδου υποχώρησε -0,49%, και στις 8:35 δική μας ώρα είχε πάλι μεταβολή -0,50% και τιμή 943,76 μονάδες. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ άνοιξε στο -1,1% και ο δείκτης αναφοράς της Κίνας CSI300 άνοιξε -0,2% χαμηλότερα, αλλά στις 8:35 οι μεταβολές τους ήταν -1,12% και +0,014% αντίστοιχα.
Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα με άνοδο 0,78%, ενισχύθηκε από τις μετοχές των εταιριών εξόρυξης και τις μετοχές ενέργειας. Οι ιαπωνικές αγορές ήταν κλειστές λόγω αργίας.