Από την έντυπη έκδοση
Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]
Μέσα σε μία διετία διπλασιάστηκαν οι αποχωρήσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο λόγω συνταξιοδότησης. Τα στοιχεία που ενσωματώθηκαν στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού είναι ενδεικτικά του κύματος φυγής που υπάρχει στον δημόσιο τομέα. Την ίδια στιγμή, ανάλογη είναι και η πορεία στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα από μήνα σε μήνα να αυξάνονται οι αιτήσεις απονομής σύνταξης, οι οποίες εντάσσονται στο ήδη μεγάλο στοκ που υπάρχει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου υποβλήθηκαν σχεδόν 9.000 αιτήσεις περισσότερες σε σχέση με όσες είχαν υποβληθεί πέρυσι σε όλο τον χρόνο. Με δεδομένο ότι απομένουν και οι αιτήσεις του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, που συνήθως είναι αυξημένες, φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται οι δυσοίωνες προβλέψεις για πάνω από 200.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης εντός του 2021. Ακριβέστερα, σε ό,τι αφορά τον δημόσιο τομέα, τα στοιχεία δείχνουν ότι φέτος θα υποβληθούν 15.174 αιτήσεις για αποχώρηση από την εργασία λόγω σύνταξης.
Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν διπλάσιος από τις 8.191 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί το 2019, χρονιά διπλής εκλογικής αναμέτρησης, αλλά και προ πανδημίας. Αντίθετα, το 2020, έτος που ο κορονοϊός είχε «εισβάλει» για τα καλά στη χώρα, ανήλθαν σε 11.367 οι αιτήσεις αποχώρησης από τον δημόσιο τομέα. Είναι προφανές ότι το «κλείδωμα», από 1.1.2022, των νέων και αυξημένων ορίων ηλικίας έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο ώστε να αυξηθούν τόσο πολύ οι αιτήσεις για απονομή σύνταξης.
Οι εργαζόμενοι, υπό τον φόβο ότι μπορεί να κινδυνεύσουν να εγκλωβιστούν περισσότερα έτη στην εργασία τους, επιλέγουν να προλάβουν να συνταξιοδοτηθούν «εδώ και τώρα» και όχι να περιμένουν να συμπληρώσουν τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ασφάλισης από το 2022 και μετά.
Υπενθυμίζεται ότι από το νέο έτος θα ισχύουν τα βασικά όρια συνταξιοδότησης που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί από το 2015. Αυτό σημαίνει ότι η σύνταξη θα χορηγείται στα 67 έτη, με τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης (4.500 ένσημα), ή στα 62 έτη, αλλά με 40 χρόνια ασφάλισης (12.000 ένσημα). Μάλιστα, τη «μερίδα του λέοντος» στις αποχωρήσεις κατέχουν τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας. Σχεδόν το 66% των νέων αιτήσεων για απονομή σύνταξης αθροιστικά (44% και 22% αντίστοιχα) προέρχεται από εκ
παιδευτικούς και από υγειονομικούς, σε σχέση με το 2020.
Η συνολική εικόνα
Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν δημοσιευθεί τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Άτλας» από τον Ιούνιο και μετά, πηγές με γνώση της πορείας συνταξιοδότησης επιβεβαιώνουν την αύξηση στις νέες αιτήσεις συνολικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ τον φετινό Σεπτέμβριο υποβλήθηκαν περίπου 18.800 αιτήσεις, έναν μήνα μετά, τον Οκτώβριο, αυξήθηκε στα επίπεδα των 20.000 ο αριθμός τους. Μάλιστα, από την αρχή του έτους, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, οι νέες αιτήσεις προσεγγίζουν τις 170.000, άρα έχει ξεπεραστεί ήδη το σύνολο των 161.719 αιτήσεων που είχαν υποβληθεί σε όλο το 2020.
Η εικόνα δείχνει ότι στο τέλος του 2021 οι συνολικές νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης θα έχουν υπερβεί κατά πολύ το «ψυχολογικό όριο» των 200.000 σε ετήσια βάση, αν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση επίσημες τοποθετήσεις στη Βουλή του υφυπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου, οι εκκρεμείς απονομές κύριων συντάξεων βρίσκονται στα επίπεδα των 122.000, μειωμένες κατά περίπου 45.000-50.000, συγκριτικά με τις αρχές του έτους. Όμως το πρόβλημα ακόμα παραμένει. [SID:14800064
Τρέχει να προλάβει ο ΕΦΚΑ
Ο ΕΦΚΑ ενεργοποιεί άμεσα διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για την πρόσληψη 100 συμβασιούχων, με 14μηνη σύμβαση. Μάλιστα, τονίζεται στη σχετική πρόσκληση ότι οι συμβασιούχοι θα προσληφθούν στην Αθήνα και θα στελεχώσουν απευθείας τμήματα απονομής συντάξεων. Είναι ξεκάθαρο ότι η διοίκηση του Φορέα έχει εντοπίσει το μέγεθος του προβλήματος και τρέχει να προλάβει τα χειρότερα. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο, 20 Νοεμβρίου, και θα συνεχιστεί έως και την ερχόμενη Δευτέρα, 29 του μηνός.