Επιτροπή Ανταγωνισμού: Βαριά πρόστιμα για τις τιμές σε αεροπορικά καύσιμα

Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2007 09:28
UPD:11:03

ΒΑΡΙΑ πρόστιμα στις εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια, Μότορ Οϊλ Ελλάς - Διυλιστήρια Κορίνθου και Πετρόλα Ελλάς επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού για καθορισμό τιμών πώλησης αεροπορικών καυσίμων. Ειδικότερα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο ύψους 4.890.609 ευρώ στην Ελληνικά Πετρέλαια, 2.453.812 ευρώ στην Πετρόλα Ελλάς ΑΕΒΕ, η οποία έχει απορροφηθεί από την Ελληνικά Πετρέλαια και συνεπώς αυτή καθίσταται υπεύθυνη για την πληρωμή του ανωτέρω προστίμου, και 1.591.219 ευρώ στη Μότορ Οϊλ Ελλάς - Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η παρέμβασή της ήταν αυτεπάγγελτη, αλλά και κατόπιν σχετικής καταγγελίας της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών Προσώπων (ΙΑΤΑ) και από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι καταγγελλόμενες εναρμόνισαν την τιμολογιακή τους πολιτική ως προς την πώληση των αεροπορικών καυσίμων με σκοπό την κάλυψη του κόστους τήρησης των αποθεμάτων ασφαλείας κατά παράβαση του άρθρου 1 του Ν. 703/77, όπως ισχύει.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού και τις προφορικές και γραπτές τοποθετήσεις των ενδιαφερομένων μερών, έκρινε ότι υπήρξε παράβαση η οποία έγκειται στο ότι και οι τρεις εταιρείες διύλισης προέβησαν ταυτόχρονα και με ομοιόμορφο τρόπο στην ενσωμάτωση του κόστους τήρησης των αποθεμάτων ασφαλείας για τα αεροπορικά καύσιμα μέσω της αύξησης της τιμής των καυσίμων, που προέκυπτε από την προσαρμογή στη νέα βάση υπολογισμού της τιμής τους.

Αντιδράσεις από τα ΕΛ.ΠΕ.

Αντιδράσεις για την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού υπήρξαν από την πλευρά των Ελληνικών Πετρελαίων σε βάρος των οποίων καταλογίστηκε το υψηλότερο πρόστιμο. Η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. δήλωσε κατηγορηματικά ότι ποτέ δεν έχει εμπλακεί σε διαδικασίες εναρμονισμένης πρακτικής με άλλους για τον καθορισμό τιμών πώλησης καυσίμων.

Επίσης, εκτιμά ότι η Επιτροπή δεν έλαβε υπ' όψιν της «κρίσιμα στοιχεία και ζητήματα που είχαν τεθεί από την εταιρεία και ως εκ τούτου ουδόλως συμφωνεί με την απόφαση. Η εταιρεία θα προασπίσει τα συμφέροντά της, προσβάλλοντας την εκδοθείσα απόφαση ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων με όλα τα προβλεπόμενα νόμιμα μέσα».

ΠΛΑ.ΤΣ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα