Γιατί η Gen Z αγαπά τα συνδικάτα

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 07:51
UPD:08:03
Shutterstock

Η 17χρονη Μάγια Πάνος είναι ένα από τα νεότερα μέλη του συνδικάτου εργαζομένων των Starbucks. Στη σύντομη παρουσία της στην αγορά εργασίας (και ενώ ακόμη πηγαίνει στο Λύκειο) έχει ήδη βιώσει τι σημαίνει εργασιακή ανασφάλεια. Απολύθηκε από την πρώτη της δουλειά ως σερβιτόρα εξαιτίας της πανδημίας.

«Ήταν πραγματικά μία πολύ άσχημη περίοδος. Έχασα ένα εισόδημα που το είχα ανάγκη και όλη η δομή της ζωής μου κατέρρευσε μπροστά στα μάτια μου, χωρίς να μπορώ να κάνω κάτι» λέει στο CNN.

Στα Starbucks εργάζεται από τον Ιούλιο. Έναν μήνα αργότερα δημιουργήθηκε το σωματείο των εργαζομένων. Πολύ γρήγορα κατάλαβε πως παρόλο που εργάζεται part time εάν ενταχθεί σε αυτό οι εργασιακές συνθήκες της μπορούν να βελτιωθούν.

«Κάποιες φορές έχεις πελάτες που σε προπηλακίζουν… Άλλες φορές ο διευθυντής σε βάζει να εργάζεσαι πολύ περισσότερο χωρίς να λαμβάνεις αντίστοιχη αύξηση» λέει.

Σύμφωνα με το Pew Research το 1983 το 20% των Αμερικανών ανήκαν σε κάποιο σωματείο εργαζομένων. Έως το 2020 το ποσοστό αυτό είχε καταρρεύσει στο 10,8% και στους εργαζομένους ηλικίας 16 -24 ετών ήταν μόλις 4,4%.

Ωστόσο έρευνα του Gallup τον περασμένο Σεπτέμβριο έδειξε ότι το 77% των ανθρώπων της Gen Z τάσσονται υπέρ των συνδικάτων. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα επιλέξουν να ενταχθούν και σε κάποιο από αυτά, αλλά δείχνει μία αλλαγή στάσης. Ειδικά στους κλάδους των υπηρεσιών και των μέσων ενημέρωσης καταγράφεται πολύ έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή σε σωματεία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN.

Η Gen Z, δηλαδή οι νέοι που γεννήθηκαν από το 1996 έως και τα μέσα της δεκαετίας του 2000, μεγαλώνοντας έζησαν μεταξύ άλλων το κίνημα Black Lives Matter, την προεδρία Τραμπ και την όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης και μία πανδημία. Οι πιο μεγάλοι της γενιάς αυτής θυμούνται επίσης την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και τη βαθιά ύφεση, που αυτή πυροδότησε.

«Έχουν δει τις ευκαιρίες για τη γενιά τους να εξαφανίζονται και φοβούνται ότι θα είναι σε πολύ χειρότερη οικονομική θέση από τους γονείς τους» λέει η Κέτι Μπρόφενμπρενερ, λέκτορας Βιομηχανικής Πολιτικής και Εργασιακών Σχέσεων στο Cornell University. «Κοιτάζουν γύρω τους να δουν ποιος κάνει για να τους βοηθήσει και βλέπουν το εργατικό κίνημα» συμπληρώνει.

Η Κέιτλιν Μπελ 23 ετών, υπεύθυνη επικοινωνίας στην Ένωση Επαγγελματιών σε Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς αποφάσισε ότι ήθελε να ασχοληθεί με τον συνδικαλισμό όταν μιλένιας στο TikTok να μιλούν με χιούμορ για κακές συμπεριφορές από τα αφεντικά τους ή για τον φόβο της απόλυσης. «Ήθελα να εργάζομαι σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς» εξηγεί. «Τα βίντεο αυτά στα TikTok είναι αστεία, αλλά όταν συνειδητοποιείς ότι αυτή είναι η πραγματικότητά σου για τις επόμενες δεκαετίες, είναι αποκαρδιωτικό».

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα