Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Το κύμα ακρίβειας και το τι θα κάνει η ΕΚΤ για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό ήταν ο βασικός πονοκέφαλος των αγορών το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο τώρα επιστρέφει αιφνιδίως ακόμη ένας εφιάλτης: αυτός των γενικών lockdown, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν εκ νέου σε «παράλυση» την οικονομία. Ήδη κατέφυγε στο σκληρό αυτό μέτρο η Αυστρία, προκειμένου να αντιμετωπίσει την έκρηξη κρουσμάτων, ενώ δεν αποκλείει πια το ενδεχόμενο αυτό ούτε η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία. Πρόκειται για δύο χώρες με παρόμοια ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης με την Ελλάδα.
Το καθολικό lockdown τίθεται σε ισχύ στην Αυστρία από αύριο, Δευτέρα, και θα διαρκέσει έως και την 13η Δεκεμβρίου. Παράλληλα από την 1η Φεβρουαρίου θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά της Covid-19.
Πόσο «τρώνε» τα lockdown από το ΑΕΠ
Ο οικονομικός αντίκτυπος των lockdown δεν θα είναι αμελητέος, προειδοποιεί η Capital Economics. Θυμίζει πως όταν η Αυστρία ακριβώς πριν από έναν χρόνο, τον Νοέμβριο του 2020, επέβαλε και πάλι αντίστοιχα αυστηρά περιοριστικά μέτρα είδε το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 6% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Το 2021 η αυστριακή οικονομία κινείται με πολύ ισχυρότερους ρυθμούς από ό,τι πέρυσι.
Αυτό σημαίνει ότι η μηνιαία πτώση στην οικονομική δραστηριότητα θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη, προειδοποιούν οι αναλυτές της CE. «Συνολικά υπολογίζουμε ότι ένα lockdown τριών εβδομάδων θα φάει 1,5% από το αυστριακό ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο. Και καθώς ένα μάθημα από τους τελευταίους 18 μήνες είναι ότι τα περιοριστικά μέτρα συχνά μένουν σε ισχύ για μεγαλύτερο διάστημα από όσο αρχικά υπολογίζεται, το πλήγμα θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο» σημειώνουν.
Αν ακολουθήσει και η Γερμανία το παράδειγμα της Αυστρίας τότε «αναπόφευκτα ο αντίκτυπος συνολικά στη ζώνη του ευρώ θα είναι πολύ ισχυρότερος και η πρόβλεψή μας για ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,7% το τέταρτο τρίμηνο (σε σχέση με το τρίτο) θα είναι υπερβολικά αισιόδοξη» υπογραμμίζουν.
Τους φόβους της CE μοιράζονται όπως φαίνεται και οι αγορές. Την Παρασκευή τα ταμπλό των χρηματιστηριων έδειξαν κόκκινο, κρυπτονομίσματα και εμπορεύματα βρέθηκαν επίσης σε πτώση, ενώ το ευρώ υποχώρησε κάτω από το 1,13 δολ. για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο. Κερδισμένα ήταν μόνο τα ομόλογα, στα οποία έτρεξαν οι επενδυτές να βρουν καταφύγιο.
Το lockdown τρομάζει, αλλά η αδράνεια στοιχίζει
Θα πρέπει πάντως να επισημάνουμε ότι το ΔΝΤ σε έκθεσή τους για τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων στα τέλη του 2020 τόνιζεπως τα lockdown- όταν έρχονται εγκαίρως- μπορούν να βάλουν φρένο στην εξάπλωση του νέου κορωνοϊού και κατά συνέπεια να ανοίξουν το δρόμο για ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αντισταθμίζοντας τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες στην οικονομία. Οι αναλυτές του Ταμείου, όπως και άλλοι οικονομολόγοι διεθνώς, πιστεύουν ότι η αδράνεια απέναντι στην επέλαση του ιού θα είχε ακόμη υψηλότερο κόστος, ειδικά εάν είχε ως αποτέλεσμα να λυγίσουν τα εθνικά συστήματα υγείας.
naftemporiki.gr