Συμφωνία για ασφαλή χρήση κινητών τηλεφώνων από παιδιά

Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2007 13:06

Κορυφαίες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας υπέγραψαν σήμερα στις Βρυξέλλες συμφωνία σχετικά με τον τρόπο προστασίας των ανηλίκων που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα.

Η συμφωνία αυτή, με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποκρίνεται στις διαπιστώσεις του δημόσιου διαλόγου της Επιτροπής σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών και τα κινητά, oι οποίες δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Στη συμφωνία οι επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας αναλαμβάνουν να διαμορφώσουν κώδικες αυτορρύθμισης μέχρι το Φεβρουάριο του 2008. «Η παρούσα συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα για την ασφάλεια του παιδιού,» δήλωσε η κ. Viviane Reding, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για τις τηλεπικοινωνίες και τα μέσα.

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας της κ. Reding, οι επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας θα βελτιώσουν την προστασία των παιδιών προσχωρώντας σε ένα Ευρωπαϊκό πλαίσιο για ασφαλέστερη χρήση κινητών τηλεφώνων από εφήβους και παιδιά. Στο νέο αυτό κείμενο οι επιχειρήσεις συμφωνούν όσον αφορά τη στήριξη:

- στον έλεγχο πρόσβασης σε υλικό που αφορά ενηλίκους

- σε εξορμήσεις ευαισθητοποίησης για γονείς και παιδιά

- στην κατάταξη υλικού εμπορικού χαρακτήρα με βάση εθνικά πρότυπα ευπρέπειας και καταλληλότητας

- στην καταπολέμηση παράνομου υλικού για κινητά τηλέφωνα

Οι συμμετέχοντες στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για ασφαλέστερη χρήση των κινητών τηλεφώνων από εφήβους και παιδιά είναι οι: Bouygues Telecom, Cosmote, Debitel AG, όμιλος Deutsche Telekom, Go Mobile, Hutchison 3G Europe, Jamba! GmbH, Mobile Entertainment Forum, όμιλος Orange, Royal KPN N.V., SFR, Telecom Italia S.p.A, Telefonica Moviles, S.A., Telenor, TeliaSonera και Vodafone Limited.

Για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού πλαισίου, οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις και οι παροχείς υλικού θα αναπτύξουν εθνικούς κώδικες αυτορρύθμισης μέχρι το Φεβρουάριο του 2008. Η Επιτροπή θα επιτηρεί και θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του πλαισίου μετά από 12 μήνες.

Η σημερινή κλαδική συμφωνία αποκρίνεται σε πολλές από τις ανησυχίες οι οποίες εκφράστηκαν σε απαντήσεις κατά το δημόσιο διάλογο της Επιτροπής για ασφαλέστερη χρήση των κινητών τηλεφώνων, που πραγματοποιήθηκε από τις 25 Ιουλίου μέχρι τις 16 Οκτωβρίου του 2006.

Στον εν λόγω διάλογο, μαζί με τα οφέλη των κινητών τηλεφώνων, προσδιορίστηκαν συγκεκριμένοι κίνδυνοι για νέους όπως: εκφοβισμός, δόλια σεξουαλική προσέγγιση, πρόσβαση σε παράνομο/επιβλαβές υλικό με πορνογραφία και βιαιότητες, κίνδυνοι για την ιδιωτικότητα οφειλόμενοι ειδικά σε μη ενδεδειγμένη χρήση τηλεφώνων με φωτογραφική μηχανή και με υπηρεσίες εντοπισμού.

Επίσης, ο διάλογος κατέστησε σαφές ότι οι ευθύνες για την ασφαλή χρήση κινητών τηλεφώνων πρέπει να αναληφθούν από κοινού από γονείς και κηδεμόνες, επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας και παροχείς υπηρεσιών καθώς και τις δημόσιες αρχές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα