«Επιταχυντής» για νέα έργα υποδομών άνω των 200 εκατ.

Σε διαβούλευση το ν/σχ για τις Πρότυπες Προτάσεις
Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 21:16
UPD:21:20
MotionTeam/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Ένα νέο μοντέλο σύλληψης και ωρίμανσης νέων έργων υποδομών, προϋπολογισμού άνω των 200 εκατ. ευρώ (αρχικά), θεσπίζει το νομοσχέδιο που έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Πρόκειται για τις αποκαλούμενες Πρότυπες Προτάσεις που θα υποβάλλονται από τον ίδιο τον ιδιωτικό τομέα, με σκοπό την εκκίνηση διαδικασίας ανάθεσης δημόσιας σύμβασης έργου, σύμβασης παραχώρησης έργου ή σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, και τον υφυπουργό Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, το νέο πλαίσιο που θα εφαρμοστεί μετά την ψήφιση του νόμου από τη Βουλή (προς το παρόν έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως 01/12/2021) έχει ως στόχο την ανάδειξη νέων καινοτόμων ιδεών, την επιτάχυνση ωρίμανσης έργων, την αύξηση της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα με την αξιοποίηση της ευελιξίας που διαθέτει και τη μεταφορά τεχνογνωσίας του ιδιωτικού τομέα στη Δημόσια Διοίκηση.

Όπως επισημαίνεται, από τη μία επιτυγχάνεται η ωρίμανση έργων που η ίδια η αγορά θεωρεί σημαντικά και από την άλλη δίνεται κίνητρο στον ιδιωτικό τομέα για την υποβολή πρότυπων τεχνικών λύσεων για την κατασκευή των έργων. Οι Πρότυπες Προτάσεις που υποβάλλονται από οικονομικούς φορείς με πρωτοβουλία τους, με αντικείμενο τη μελέτη και κατασκευή έργων υποδομών, αφορούν νέα έργα υποδομών αλλά και την επέκταση ή αναδιαμόρφωση ή τροποποίηση υφιστάμενων έργων υποδομών ταοποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύονται από τα υπουργεία αυτά.

Αναλυτικότερα, αφορούν έργα υποδομών τα οποία παρουσιάζουν χαρακτηριστικά καινοτομίας και πολυπλοκότητας, έργα υποδομής τα οποία δεν έχουν ενταχθεί οριστικά στον σχεδιασμό της αναθέτουσας αρχής ή του αναθέτοντος φορέα διά της δέσμευσης σχετικής πίστωσης για την εκτέλεσή τους και δεν έρχονται σε αντίθεση με τον σχεδιασμό αυτό. Κατ’ εξαίρεση, με απόφαση του υπουργού Υποδομών κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Αξιολόγησης Πρότυπων Προτάσεων (που συγκροτείται η μία με πρόεδρο τον υπουργό Υποδομών και η δεύτερη με πρόεδρο τον υπουργό Περιβάλλοντος) δύνανται να γίνονται αποδεκτές και να θεωρούνται ως πρότυπες, προτάσεις οι οποίες αφορούν έργα τα οποία, παρότι έχουν ενταχθεί στον σχεδιασμό της αναθέτουσας αρχής ή του αναθέτοντος φορέα ή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, παρουσιάζουν πολύ χαμηλό επίπεδο ωρίμανσης και η επιτάχυνση της υλοποίησής τους εκτιμάται ότι θα συμβάλει σημαντικά στην περιφερειακή ή εθνική οικονομική ανάπτυξη, καθώς και έργα τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα άλλων υπουργείων αλλά κρίνεται ότι, μέσω της υλοποίησής τους, θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των δυσμενών οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του Covid-19.

Η τελική απόφαση για κάθε Πρότυπη Πρόταση λαμβάνεται από την Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.

Διαδικασία - προθεσμίες

Πρότυπες Προτάσεις δύνανται να κατατίθενται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας αποκλειστικά κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο εκάστου ημερολογιακού τριμήνου και απαιτείται η καταβολή παράβολου, υπέρ του Δημοσίου, ύψους ίσου με ποσοστό ένα τοις χιλίοις (1‰) επί της προϋπολογιζόμενης αξίας του έργου. Το ν/σχ περιλαμβάνει και συγκεκριμένες προθεσμίες για τη διαδικασία ανάθεσης έργων που θα εκτελεστούν έπειτα από πρόταση του ιδιωτικού τομέα. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι κατά τις διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων παραχώρησης ή ΣΔΙΤ, εφόσον ο προτείνων δεν έχει τεθεί πρώτος στον πίνακα κατάταξης, η αναθέτουσα αρχή υποχρεούται να καλέσει τον προσφέροντα που κατατάσσεται πρώτος, τον προτείνοντα, καθώς και τους προσφέροντες που έχουν καταταγεί σε θέση μεταξύ του πρώτου στον πίνακα κατάταξης και του προτείνοντος, προκειμένου να υποβάλουν βελτιωμένες οικονομικές προσφορές (δικαίωμα διεκδίκησης), εντός προθεσμίας 20 ημερών. Κατόπιν της υποβολής βελτιωμένων οικονομικών προσφορών, προσωρινός ανάδοχος της σύμβασης ανακηρύσσεται ο προσφέρων που έχει υποβάλει την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά. Αποζημίωση προτείνοντος Εάν οριστικός ανάδοχος της σύμβασης ανακηρύσσεται διαγωνιζόμενος που δεν είναι ο προτείνων, ο οριστικός ανάδοχος υποχρεούται να καταβάλει στον προτείνοντα τα έξοδα προετοιμασίας της πρότυπης πρότασης (που δεν δύνανται να υπερβαίνουν το 3% της προϋπολογιζόμενης αξίας του έργου, όπως αυτή εγκρίνεται από την Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας) εντός 60 ημερών από την ανακήρυξή του σε οριστικό ανάδοχο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα