Alibaba: «Βουτιά» 10% για τη μετοχή, μετά την προειδοποίηση επιβράδυνσης των δαπανών της Κίνας

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 09:22
UPD:09:23
REUTERS/Aly Song

Οι μετοχές της Alibaba υποχωρούν άνω του 10% στις συναλλαγές στο Χονγκ Κονγκ, μετά την προειδοποίηση του κινεζικού διαδικτυακού κολοσσού λιανικής για επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών.

Η εταιρεία προέβλεψε ότι τα ετήσια έσοδά της θα αυξάνονταν με τον πιο αργό ρυθμό από το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο το 2014.

Τα αδύναμα στοιχεία υπογραμμίζουν τους αγώνες της εταιρείας με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό και τη ρυθμιστική καταστολή του Πεκίνου.

Την Πέμπτη, οι εισηγμένες μετοχές της Alibaba στις ΗΠΑ ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη με υποχώρηση άνω του 11%.

Στους τρεις μήνες έως το τέλος Σεπτεμβρίου, τα έσοδα της Alibaba αυξήθηκαν κατά 29% στα 200,7 δισεκατομμύρια γιουάν (31,4 δισεκατομμύρια δολάρια, 23,3 δισεκατομμύρια στερλίνες), τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξής της εδώ και ενάμιση χρόνο.

Η εταιρεία είπε επίσης ότι αναμένει τα ετήσια έσοδά της να αυξηθούν από 20% έως 23%, χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η κινεζική κατανάλωση επιβραδύνεται

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alibaba, Daniel Zhang, είπε στους επενδυτές ότι ο αυξανόμενος ανταγωνισμός και η επιβράδυνση της κατανάλωσης στην Κίνα ήταν οι κύριες αιτίες για την ασθενέστερη ανάπτυξη.

Οι Κινέζοι αγοραστές έχουν γίνει πιο προσεκτικοί όσον αφορά τις δαπάνες, με νέα κρούσματα κορωνοϊού, ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος και ανησυχίες για την αγορά ακινήτων να επιβαρύνουν το κλίμα.

Τα τελευταία στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τις πωλήσεις από την Singles Day αυτού του μήνα ή το "11.11 Global Shopping Festival", το ετήσιο φεστιβάλ αγορών.

Η φετινή, συνήθως λαμπερή εκδήλωση της Alibaba, ήταν πιο ήπια από ό,τι προηγουμένως, αφού το Πεκίνο ακύρωσε τις επιχειρήσεις και η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνθηκε.

Οι πωλήσεις για την εκδήλωση 11 ημερών αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό από τότε που κυκλοφόρησε το 2009, αυξημένες κατά 8,5% σε σχέση με πέρυσι.

Ωστόσο, οι δαπάνες των πελατών εξακολουθούν να σημειώνουν νέο υψηλό ρεκόρ των 540,3 δισ. γιουάν.

Η Alibaba βρίσκεται υπό έντονο έλεγχο από το Πεκίνο καθώς επιβλήθηκαν σκληροί νέοι κανόνες στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας της χώρας.

Νωρίτερα φέτος, τον Απρίλιο, πλήρωσε πρόστιμο ρεκόρ 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά από έρευνα που διαπίστωσε ότι είχε καταχραστεί τη θέση της στην αγορά για χρόνια. Η Alibaba είπε επίσης ότι θα αλλάξει τον τρόπο που ασκεί τις δραστηριότητές της.

Οι μετοχές της εταιρείας έχουν χάσει περισσότερο από το ένα τρίτο της αξίας τους μέχρι στιγμής φέτος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα