Market Beat: Με θετικές επενδυτικές προσδοκίες και διεθνές κλίμα μεικτό το φινάλε ανοδικής εβδομάδας

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 08:57
UPD:08:57
  • Οι ασιατικές αγορές εμφάνισαν μεικτή εικόνα σήμερα Παρασκευή 19/11 καθώς τα απογοητευτικά κέρδη από τον κινεζικό γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba ενίσχυσαν τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
  • Στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα έχουν αυξηθεί οι φωνές εκείνων που αναγνωρίζουν μια υπερβολή στην διάθεση για ρίσκο. Η συχνά χρησιμοποιούμενη δήλωση αποποίησης ευθύνης σύμφωνα με την οποία η αξία των επενδύσεών μπορεί να μειωθεί όσο και να ανέβει φαίνεται να αγνοείται σε μεγάλο βαθμό από τους επενδυτές μετοχών σήμερα.
  • Μια εβδομαδιαία έρευνα πελατών της JPMorgan έδειξε ότι το 60% των ερωτηθέντων σχεδίαζε να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη έκθεση σε μετοχές τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Η Goldman Sachs αναμένει άλλο 9% στον S&P500 μέχρι το επόμενο έτος, η JPMorgan βλέπει τον δείκτη να προσθέτει άλλο 6% μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους τουλάχιστον και η UBS τον βλέπει 6% υψηλότερα μέχρι το τέλος του 2022.
  • Ο S&P 500 και ο Nasdaq σημείωσαν υψηλά ρεκόρ κλεισίματος, ενισχυμένοι από τα αισιόδοξα εταιρικά νέα από εταιρείες όπως η Nvidia.
  • Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αναφοράς παρέμειναν σταθερές στο 1,5924%.
  • Οι τιμές του πετρελαίου ήταν σταθερές στις αρχικές συναλλαγές της Ασίας. Το αμερικανικό αργό παρέμεινε σταθερό στα 79 δολάρια το βαρέλι. Το αργό Brent σημείωσε άνοδο 0,06% στα 81,33 δολάρια το βαρέλι.
  • Στις αναδυόμενες αγορές, η συντριπτική συναλλαγματική κρίση στην Τουρκία οδήγησε τη λίρα σε ιστορικό χαμηλό αφού η κεντρική τράπεζα - που αντιμετωπίζει πολιτική πίεση - μείωσε τα επιτόκια παρά τον πληθωρισμό που πλησιάζει το 20%.
  • Η αγορά χθες απόκτησε οπτική επαφή με το “στοιχειωμένο” επίπεδο των 930 μονάδων και μια διόρθωση, που σχετίζεται με αναδιάρθρωση θεσμικών χαρτοφυλακίων, ήταν σχεδόν επιβεβλημένη.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η δυναμική της Αθηναϊκής αγοράς έχει μετατοπίσει προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών. Αλλά ενώ οι περισσότεροι προσδοκούν μια άνοδο που θα μπορούσε για λίγο να εξελιχθεί ανεξάρτητα από την νευρικότητα των διεθνών χρηματιστηρίων, επίσης ειδοποιούν για την ανάγκη διατήρησης αυξημένων αντανακλαστικών. Η Eurobank Equities αναφέρει: “Ήσυχη συνεδρίαση η σημερινή, καθώς η ψυχολογία στο εξωτερικό είναι μικτή, λόγω των ανησυχιών για την Παγκόσμια ανάκαμψη, που έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, μετά τις ανακοινώσεις κερδών από Κινεζικές Εταιρείες Τεχνολογίας”.  Η Leon Depolas Sec. επισημαίνει: “Η ανησυχία για επιτάχυνση του ‘tapering’ και κατ΄ επέκταση την αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο παραμένει για τις ΗΠΑ, παρόλο που η ανοδική ορμή δεν έχει αλλοιωθεί στο εξωτερικό. Σε αυτό το πλαίσιο είναι πιθανή μια ανοδική κίνηση στο εσωτερικό, αλλά απαιτούνται αυξημένα αντανακλαστικά”. 

Όσο για την εικόνα από τις συναλλαγές χθες υπήρξαν διαστήματα με επιφυλάξεις και σκοπιμότητες και ένα διάστημα στην πρώτη μισή ώρα με εκτίναξη των αποτιμήσεων γενικευμένα σαν πρόβα τζενεράλε για τον έλεγχο του βάθους της αγοράς αν εκδηλωθεί έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για το σύνολο σχεδόν των μετοχών που προτιμούν οι ξένοι θεσμικοί. Με τη συμπλήρωση 5 ωρών ελεύθερης διαπραγμάτευσης, η αγορά έδειχνε πως το νέο υψηλό τρέχοντος τριμήνου, οι 927,67 από τις 11:00 θα ήταν η κορυφή για τη μέρα. Ενώ το άνοιγμα στις 920,30 ήταν ακόμα κατώτερο μέρας, αφού το χαμηλό ενδοσυνεδριακά ήταν οι 921,05 μονάδες. Αλλά υπήρχαν επιπλέον 90 λεπτά ελεύθερης διαπραγμάτευσης και ο ΓΔ είχε πιάσει πια τιμές κοντά στις 922, με  μεταβολή +0,45% και τζίρο 45 εκατ. ευρώ. Ο κλάδος με την μεγαλύτερη σταθερότητα στο αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν οι Τράπεζες και ο ΟΤΕ. Η κατρακύλα από τις 928 περίπου μονάδες ως τις 922 προήλθε από τζίρο 35 εκατ. ευρώ και την οδηγούσαν οι απώλειες στις ΕΕΕ ΕΛΠΕ ΜΟΗ ΜΠΕΛΑ. Άρχισε να υπάρχει σταθερότητα και στις μετοχές που εστιάζονται οι πιέσεις των θεσμικών.

Όσοι υπολογίζουν τις σκοπιμότητες στα παράγωγα, που υπαγορεύουν κινήσεις τακτικής και στην υποκείμενη αγορά, λειτούργησαν ψύχραιμα. Καθώς εν μέσω πτωτικών συνεδριάσεων στην Ευρώπη με τη σκυτάλη της καθόδου να παραλαμβάνεται από τα ασιατικά, η Αθήνα κινήθηκε με βάση τη δική της, ανεξάρτητη στατιστικά, προϊστορία. Είναι δικαιολογημένη από πολλές πλευρές αυτή η κίνηση κόντρα στην κάθοδο αγορών αφού πρόσφατα έγραψαν υψηλά βίου. Ενώ η πιο πρόσφατη κορυφή για τον ΓΔ ήταν οι 924,3 μονάδες από τις 9 Νοεμβρίου, με κορυφή έτους τις 931,94 από το τέλος Αυγούστου.

Οι υπέρ εισόδου των επενδυτών στο ΧΑ αναλυτές, όπως ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, αναγνωρίζουν την πιθανότητα να περάσουν πολλοί, από τους συναλλασσόμενους αυτή την εποχή, στο στρατόπεδο των πωλητών στη ζώνη των 930 μονάδων και άνω. Αυτό διεμήνυσε χθες το ταμπλό, αλλά με χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών. Υπάρχουν ωστόσο κλάδοι που μπορούν να συνεχίσουν να είναι στόχοι των αγοραστών, με αποτέλεσμα να βλέπει δυνατή την απελευθέρωση της αγοράς, έστω και με δυσκολία, από τη ζώνη 930-935. Αλλά παράλληλα ειδοποιεί πως όταν συμβεί η υπέρβαση των 935, οι 960 μονάδες ακολουθούν άνετα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 13 Νοεμβρίου έφτασαν στις 268.000, καταγράφοντας μείωση 1.000 ατόμων, σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν. Το αποτέλεσμα ήταν ελαφρώς υψηλότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 260.000. Ήταν επίσης το πιο χαμηλό από την έναρξη της πανδημίας.

Παράλληλα, ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η Nvidia (+8,4%), ενώ απογοήτευσαν τα αποτελέσματα της Cisco Systems (-6%) καθώς, μεταξύ άλλων, τα έσοδα διαμορφώθηκαν κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών. Στον αντίποδα, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου γνωστοποίησαν οι εταιρείες λιανεμπορίου, Macy’s και Kohl με τις μετοχές να κερδίζουν 21% και 10,5% αντίστοιχα.

Οι επενδυτές επηρεασμένοι από τα ανωτέρω έκλεισαν σε επίπεδα ρεκόρ τους S&P και Nasdaq αφού στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε -0,17% ή 60,10 μονάδες στις 35.870,95, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,34% στις 4,704,54 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,45% στις 15.993,71. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Apple (+3,3%) και Home Depot (+2,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Cisco Systems (-6%) και American Express (-1,7%).

Το δολάριο υποχώρησε 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,1371 δολάρια αφού   η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ κινήθηκε χαμηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,58%. Η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,8% στα 79,01 ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού υποχώρησε από το υψηλό πέντε μηνών, σημειώνοντας πτώση 0,5%.

ΕΥΡΩΠΗ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκρίνει δημόσιες επενδύσεις για την ίδρυση κέντρου παραγωγής τσιπ στην Ευρώπη, όπως δήλωσε την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager. Μία τέτοια κίνηση θα αποτελούσε προσπάθεια «να καλύψει τα δυνητικά χρηματοδοτικά κενά στο οικοσύστημα των τσιπ» εν μέσω της συνεχιζόμενης παγκόσμια έλλειψης για να αποτρέψει την εμβάθυνση της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Ασία στο θέμα.

Ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 4,1%, δύο φορές πάνω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε -0,46% στις 487,70 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -0,48% στις 7.255,96 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση -0,18% στις 16.221,73 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,21% στις 7.141,98 μονάδες. Στην περιφέρεια του ευρώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχώρησε κατά -1,00% ενώ ο ιταλικός ΜΙΒ είχε απώλειες -0,59%.

ΧΑ

Με σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον για ΟΤΕ Τράπεζες και ανεξαρτησία από τα διεθνή, ήρθε το +0,57%

Οι επενδυτές παγκόσμια αποτύπωσαν τη διάθεση φυγής από το ρίσκο συντονισμένα, μετά την αλυσιδωτή αναζήτηση νεώτερων υψηλών βίου στα μεγάλα χρηματιστήρια του κόσμου, με πτώση πανευρωπαϊκά. Ενώ πτωτικά άνοιξε και συνέχισε στην πρώτη ώρα η Wall Street.

  • Ο τζίρος εδώ, υποχώρησε στα 70,417 εκατ. ευρώ ήταν περίπου 9 εκατ. κάτω από της Τετάρτης 17/11 και ελαφρά χαμηλότερος από  τα 71,1 εκατ., τον μέσο τζίρο της  προηγούμενης εβδομάδας
  • Δεν εμφανίστηκαν ούτε στιγμή επίπεδα τιμών χαμηλότερα των 920,30 μονάδων που ήταν κατώτερο μέρας και ορίστηκε στις 10:30, δηλαδή στο άνοιγμα και το ανώτερο σημειώθηκε μετά από 30 λεπτών ελεύθερες συναλλαγές, ήταν οι 927,67 μονάδες στις 11:00
  • Υπήρξε σύντομη κίνηση με δυο απότομα  ανοδικά σκαλοπάτια. Στο πρώτο ημίωρο κορυφή στις 927,7 μονάδες, λίγο μετά τις 13:25 τοπική κορυφή στις 923,3, ενώ στις 16:49 το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν οι 920,64 μονάδες, δηλαδή μια ανάσα πάνω από το άνοιγμα. Ωστόσο στις 17:00 ο ΓΔ είχε περάσει στις 921,81 και επόμενη τοπική κορυφή ήταν το κλείσιμο στις δημοπρασίες στις 923,07. Λόγω  εξασθένισης ή κινήσεων αναίρεσης των πιέσεων σε ορισμένα blue chip.
  • Η υπεροχή στο πλήθος των πτωτικών έναντι των ανοδικών μετοχών συνολικά 61/47, υπογράμμισε την ανησυχία των επενδυτών για μετοχές εκτός βασικών δεικτών, μετά από συντονισμένη ενθυλάκωση κερδών στις αναπτυγμένες αγορές μετοχών προσφάτως, ενώ στον FTSE25 υστερούσαν οι πτωτικές 11 έναντι 13 ανοδικών σε πλήθος και μέγεθος μεταβολής

Στην προτελευταία συνεδρίαση της βδομάδας, δεν έπαιξε κυρίαρχο ρόλο το διεθνές κλίμα. Την πιθανότητα αυτή παρουσιάσαμε με επιχειρήματα στο πρωινό σχόλιο. Τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν κυρίως πτωτικά αλλά τα ευρωπαϊκά συντονισμένα καθοδικά  πριν ανοίξει η αγορά της Νέας Υόρκης, παρά την ανακούφιση των επενδυτών από την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου και την αρνητική μεταβολή στα futures των Dow Jones  και S&P500. Ωστόσο στη σημερινή συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη, η εικόνα των μεταβολών των βασικών ήταν πτωτική αποφασιστικά για όλους τους βασικούς δείκτες, καθώς οι  Dow Jones  και οι S&P500 και  Nasdaq εμφάνιζαν σταθερά αυξανόμενες αρνητικές μεταβολές. Αυτά, επηρέασαν τους διαχειριστές του δολαρίου στο τέλος της συνόδου στην Αθήνα, που ήταν νευρικά πτωτικό, σε θετικό πεδίο και με τις δημοπρασίες δεν αυξήθηκε αισθητά η ανοδική μεταβολή που ήταν στις 17:00 +0,43% και έγινε το +0,57%.

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα

Οι επενδυτές με μέτριο για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και χαμηλής συγκριτικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 923,07 από 917,87 μονάδες την προηγούμενη με μεταβολή +0,57% ή 5,20 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 70,417 από 79,420 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 6,756 από 15,669 εκατ. ευρώ, και η ΜΠΕΛΑ απασχόλησε 2,979 εκατ. ευρώ, η ΑΛΦΑ  2,271 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ 805.161 ευρώ, ΤΙΤC 450.000 ευρώ, και η ΟΛΠ 36.690 ευρώ.

Τη διακύμανση (7,34 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 10:30 και ήταν οι 920,30 από 910,49 μονάδες την Τετάρτη, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 11:00 και ήταν οι 927,67 από 918,89 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 47 από 76 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 61 από 21 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 24 από 29. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 67,508 από 67,262 δις ευρώ την Τετάρτη.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν 12% περίπου χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +0,57% με τον EUROSTOXX 600 στο -0,30%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Ο ΔΤΡ κατέληξε την προηγούμενη στις 600,41 με άνοδο +1,50% με ανώτερο το επίπεδο των 604,53 μονάδων. Σήμερα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 601,74 μονάδων (+0,22%) και των 611,49 (+1,85%), βρέθηκε πριν τις τελικές δημοπρασίες στις 609,41 (+1,50%) και τελικά τον οδήγησαν στις 909,37 με άνοδο +1,49%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 21,904 από 26,800 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (+2,02%) απασχόλησε 8,884 από 6,271 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+0,67%) 5,982 από 6,365 εκατ., η ΠΕΙΡ (+1,66%) 1,712 από 1,539 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+1,45%) 3,036 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,57% στις 2224,80 από 2212,15 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  13,61 περίπου μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο +0,11%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Χωρίς αλλαγές στα στοιχήματα η εκπνοή σε ανοδικό μήνα

Δεν διαφοροποίησαν τα στοιχήματα τους οι traders ενώ γνώριζαν πως σήμερα σταματά τη διαπραγμάτευσή του το ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου καθώς και τα options του. Με βάση τις συνήθεις κινήσεις σε αυτή την ειδική μέρα θα χρειαστεί η μετακύληση ακόμα 1000 συμβολαίων από τη λήξη Νοεμβρίου στη λήξη Δεκεμβρίου καθώς συνήθως αφήνουν για κλείσιμο στο πέρας της συνόδου περίπου 800 μια 700 ΣΜΕ. Ενδεικτικό των προσδοκιών των αγοραίων είναι ότι στα options του 25άρη δεν επιλέγουν τιμές εξάσκησης πάνω από τις 2250 μονάδες.

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25  σε θετικό πεδίο, μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 6,22 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 12,65 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2238,41 μονάδες, ήρθε στις 11:00. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 2218,37. Το κλείσιμο στις 2224,80 από 2212,15 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,57% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 21,034 εκατ. ευρώ την Πέμπτη 18/11.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ανήλθε στα 1604 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 2240,00 μονάδες, κατώτερο στις 2216,00 και τελευταίες πράξεις στις 2225,00, με κλείσιμο στις 2219,25 από 2209,25 και οι ανοικτές θέσεις περιορίστηκαν στις 1706 από 2339. Επίσης άλλαξαν χέρια 1791 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου, με ανώτερο τις 2237,75 μονάδες κατώτερο τις 2215,75 τελευταίες πράξεις στις 2226,00 και κλείσιμο στις 2220,50 από 2207,25 μονάδες ενώ ανήλθαν στις 3031 από 1927 οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν επίσης 30 ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου και τιμή κλεισίματος τις 2220,50 μονάδες και οι ανοικτές θέσεις τους ανήλθαν στα 31 από 30 ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι συνολικά υποχώρησαν. Στα calls του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 14 συμβόλαια την προηγούμενη συνεδρίαση για τιμή εξάσκησης στις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 3 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Νοεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 25 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2200 και 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 21 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 και τις 2250 μονάδες.

Η αγοραία συναίνεση για τον FTSE25 αναγνωρίζει στηρίξεις στις 2200, 2192, 2173, 2170 (διέρχονται οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών), 2150 και 2124 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Οι αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2231, 2240, 2366 και 2390 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, άλλαξαν χέρια 2 συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 610,25 από 601,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 5 από 7.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές αυξήθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης ειδικά των περισσότερων τραπεζικών μετοχών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 7289 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,14 ευρώ και δημιουργήθηκαν 113.730 από 110.898 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 4224 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,84 ευρώ και τα  ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 37.855 από 35.949.

Της ΕΥΡΩΒ με 895 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,977 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 26.255 από 26.371.  

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 2049 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,48 ευρώ και 31.420 από 29.896 ανοικτά ΣΜΕ

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 632 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου, τα 423 ΣΜΕ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, και τα 331 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 61.700 συμβόλαια για την ΕΤΕ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής Πέτρος Στεριώτης

“Σε μικρή απόσταση από τα μεταπανδημικά υψηλά του ο Γενικός Δείκτης, που εκτιμούμε ότι τηρεί στάση αναμονής πριν από κάτι ‘μεγαλύτερο’ (άγνωστη φυσικά η επόμενη μεγάλη κίνηση) και ενώ η ‘κλεψύδρα’ της χαμηλής εβδομαδιαίας μεταβλητότητας αναπόφευκτα θα αρχίσει να αδειάζει, σε μία Αγορά που έχει αρχίσει να ‘κουράζει’ με την αναποφασιστικότητά της,.

Στα θετικά η ολοκλήρωση της Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ, η οποία απομάκρυνε έναν ακόμη "γνωστό - άγνωστο" από μία "γκρινιάρα" Αγορά που αναζητά μανιωδώς αιτιολογίες για να πέσει, αλλά επί της ουσίας αρκείται σε μικροδιορθώσεις, με “rotation” μεταξύ Δεικτοβαρών τίτλων και "αστείο" τζίρο.

Από τεχνικής άποψης, ο ΓΔ καλείται να υπερβεί το επίπεδο των 930 μονάδων, το οποίο αποτελεί διττή αντίσταση τιμών, αφενός ως "απαράβατο" υψηλό 21 μηνών, αφετέρου ως "neckline", η οποία αν διασπαστεί θα ενεργοποιήσει τον σχηματισμό "inverse head and shoulders” (αντεστραμμένο κεφάλι και ώμοι) που με βάση την τεχνική ανάλυση θεωρείται ιδιαίτερα ανοδικός.

Εν τω μεταξύ, η αύξηση του πληθωρισμού στις Αναπτυγμένες Οικονομίες, σε συνδυασμό με την ανησυχία για τη συνέχιση της πανδημίας, έχει αρχίσει να φέρνει μαζί της και φόβους για στασιμότητα του Παγκόσμιου ΑΕΠ, σε ένα "κοκτέιλ" γνωστό ως στασιμοπληθωρισμό. Θεμελιωδώς οι περισσότεροι μετοχικοί κλάδοι, με γνωστότερες εξαιρέσεις τα Εμπορεύματα, τις Πρώτες Ύλες και την Ενέργεια, “απεχθάνονται” κάθε σενάριο πληθωρισμού.

Για χαμηλή ανάπτυξη ούτε λόγος, καθώς “δηλητηριάζει” την προεξόφληση των μελλοντικών εταιρικών κερδών. Τα δε “lockdown” και η κοινωνική απομόνωση, πλήττουν την κατανάλωση και το διαθέσιμο εισόδημα. Σε αυτά τα πλαίσια οι επενδυτές θα πρέπει να "γυαλίσουν τη μπάλα" πρόβλεψης και αξιολόγησης των μελλοντικών υγειονομικών και μακροοικονομικών μεγεθών (δεν είμαστε σίγουροι ποιο από τα δύο, προηγείται στην παρούσα ιστορική συγκυρία). Εκτιμούμε ότι ένα από τα κρίσιμότερα "στοιχήματα" των επόμενων μηνών, σε διεθνές επίπεδο, θα είναι η αξιολόγηση των πραγματικών επιλογών των Κεντρικών Τραπεζών, στο δίλημμα "πληθωρισμός ή ανάπτυξη".

Οι Θεσμικοί επενδυτές, από τη “long” πλευρά της Αγοράς, στην οποία παραδοσιακά πρόσκεινται, προφανώς προκρίνουν τη συνέχιση της έξτρα χαλαρής νομισματικής πολιτικής. "Μαζί με το βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα" λέει ο θυμόσοφος Λαός, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συσχέτιση των Ξένων Χρηματιστηρίων, με τη Λεωφόρο Αθηνών. Όχι, δεν προβλέπουμε ότι ο Γενικός Δείκτης θα γράψει νέα ιστορικά υψηλά αύριο, για να ‘πιάσει’ Dow, DAX, EuroStoxx 600 και λοιπές ‘δημοκρατικές δυνάμεις’ που βρίσκονται εκεί από καιρό. ‘Κάθε πράγμα στον καιρό του’, άλλωστε”.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές σήμερα Παρασκευή 19/11 προσέδωσαν μεικτή εικόνα μεταβολής των βασικών δεικτών καθώς τα απογοητευτικά κέρδη από τον κινεζικό γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba ενίσχυσαν τις ανησυχίες για την ευρεία καταστολή στον τομέα της τεχνολογίας από την πολιτική των πρόσφατων ρυθμίσεων από την πλευρά του Πεκίνου και την επιβράδυνση της ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Αυτό οδήγησε την περιοχή σε υστέρηση έναντι μιας σταθερής απόδοσης της Wall Street κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τον ευρύτερο δείκτη μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας να σημειώνει στις 8:30 δική μας ώρα πτώση -0,14% ευρισκόμενος στις 648,87 μονάδες και προορίζεται για εβδομαδιαία πτώση -1,0%.

Ωστόσο, ο Nikkei του Τόκιο κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση  σημειώνοντας άνοδο 0,50% αφού ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida ανακοίνωσε νέο πακέτο τόνωσης με δαπάνες ύψους περίπου 56 τρισεκατομμυρίων γιεν (490 δισεκατομμύρια δολάρια). Τα κινέζικα blue chip έδωσαν στον CSI300 άνοδο +1,09% στις 8:35 καθώς ήταν στις 4890,13, ωθώντας στην ίδια κατεύθυνση  μεγάλο μέρος της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο S&P 500 και ο Nasdaq (.IXIC) σημείωσαν υψηλά ρεκόρ κλεισίματος, ενισχυμένοι από τα αισιόδοξα εταιρικά νέα από εταιρείες όπως η Nvidia.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα