Από την έντυπη έκδοση
Της Λέτας Καλαμαρά
[email protected]
Οι αναποφάσιστοι, αλλά και το ποσό που θα δαπανήσουν κατά μέσο όρο οι αποφασισμένοι να ψωνίσουν πελάτες στην Black Friday καθορίζουν την πορεία των πωλήσεων κατά τη συγκεκριμένη καταναλωτική περίοδο. Και αυτό γιατί τα μηνύματα ως προς την πρόθεση αγοράς των καταναλωτών που παίρνουν οι έμποροι δεν είναι ενθαρρυντικά, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι και επιβεβαιώνουν διάφορες έρευνες αγοράς.
Ωστόσο, λίγο καλύτερη είναι η εικόνα αναφορικά με το ποσό που προτίθενται να δαπανήσουν οι αποφασισμένοι καταναλωτές την ημέρα των προσφορών της Μαύρης Παρασκευής. Το στοίχημα λοιπόν είναι ποιος θα αποσπάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της περιορισμένης καταναλωτικής δαπάνης στην Black Friday.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Picodi, της διεθνούς εταιρείας καταναλωτικών τάσεων, το 43% των Ελλήνων μέχρι στιγμής απορρίπτει την ευκαιρία να ψωνίσει κατά την Black Friday, το 42% είναι αναποφάσιστο, εάν θα ψωνίσει ή όχι δηλαδή, και μόλις 15% είναι κατηγορηματικά θετικό ότι θα ψωνίσει σίγουρα.
Δίνοντας μια εικόνα των προηγούμενων Black Friday, το 2019 η συμμετοχή των καταναλωτών ήταν πολύ υψηλή φτάνοντας στο 76%, το 2020, χρονιά πανδημίας με τα φυσικά καταστήματα κλειστά, η συμμετοχή έπεσε στο 40%.
Φέτος η πρόθεση αγορών πέφτει πολύ χαμηλά και παράγοντες όπως ακρίβεια, αβεβαιότητα, υψηλό ενεργειακό κόστος, περιορισμοί στην κίνηση λόγω Covid-19 και επιβολή κοστοβόρων ελέγχων ρίχνουν βαριά σκιά στην εμπορική πιάτσα που προσδοκά πολλά από το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Το μόνο ενθαρρυντικό είναι η πρόθεση των πρόθυμων καταναλωτών να ξοδέψουν κατά μέσο όρο στην Black Friday ποσό γύρω στα 206 ευρώ από 164 πέρυσι.
Μέχρι στιγμής, ρούχα υποδήματα, ηλεκτρονικές/οικιακές συσκευές, καλλυντικά αρώματα κυριαρχούν ως επιλογές των καταναλωτών στην Black Friday 2021. Ωστόσο, η προοπτική νέων ανατιμήσεων ειδικά στην κατηγορία των Consumer Electronics στέλνει αρκετούς καταναλωτές στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Σύμφωνα με στοιχεία από έρευνα της GFK, οι δυνητικοί αγοραστές της Black Friday δείχνουν προτίμηση σε φορητούς υπολογιστές, τηλεοράσεις και έξυπνα τηλέφωνα. Επίσης σημαντική είναι η ζήτηση για λευκές οικιακές συσκευές, αλλά εκεί το παιχνίδι αγορών θα κριθεί στη διαθεσιμότητα προϊόντων, με τις αποθήκες των μεγάλων αλυσίδων να κονταροχτυπιούνται με τα μικρότερα καταστήματα αλλά και μεταξύ τους.
Η κατηγορία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών διαθέτει προϊόντα που κοστίζουν αρκετά, ανεξάρτητα από το brand name όπου ανήκουν. Φέτος οι Έλληνες καταναλωτές της Black Friday σε αυτή την κατηγορία προτίθενται να δαπανήσουν ποσό που ξεπερνά κατά μέσο όρο τα 300 ευρώ.
Μεταξύ των παραγόντων που θα ενθάρρυναν τις αγορές τη Μαύρη Παρασκευή επιλέγεται συχνότερα (41%) η προθυμία καλύτερων εκπτώσεων, 32% εκπτώσεις σε προϊόντα που όντως χρειάζονται, επιστροφή μετρητών (cashback), π.χ. επιστροφή μέρους του ποσού που δαπανήθηκε θα ενθάρρυνε μόνο 1% και το 26% των ανθρώπων δεν θα το έπειθε τίποτα.
Είναι ίσως από τις λίγες φορές που οι καταναλωτές διατυπώνουν με τόση ένταση την άρνησή τους να συμμετάσχουν στον εκπτωτικό θεσμό της Black Friday, γεγονός που υποδηλώνει ότι η συγκυρία λειτουργεί αρνητικά.
Για παράδειγμα, όπως τονίζουν στη «Ν» στελέχη του εμπορίου, υπάρχει έντονος δισταγμός των καταναλωτών να επισκεφτούν τα φυσικά καταστήματα κατά την ημέρα της Βlack Friday, ανεξάρτητα εάν περιλαμβάνονται στις ομάδες περιορισμού ή όχι. Ήδη το 68% δηλώνει πως θα κινηθεί online.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το ψηφιακό κανάλι ήδη λειτουργεί με πιο έντονους ρυθμούς όπως και τα call center των εταιρειών. Το ζήτημα βέβαια είναι τι θα γίνει και φέτος με τις ταχυμεταφορές και τις παραδόσεις προϊόντων, παρότι ο κλάδος έχει ενισχυθεί σε σύγκριση με προηγούμενες χρήσεις, αλλά υπόκειται σταθερά στις έντονες αυξομειώσεις της εποχικότητας, π.χ. Βlack Friday, γιορτές. Καταλυτικός επίσης παράγοντας για το ταμείο της αγοράς είναι η κάλυψη της ζήτησης με προϊόντα.
Τα στελέχη του χώρου των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών ειδικά από τον χώρο των προμηθευτών τονίζουν πως σε πολλές περιπτώσεις η ζήτηση δεν θα καλυφθεί άμεσα, γεγονός που θα επηρεάσει και την τελική εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων.