AFP - Google: Συμφωνία - ορόσημο για τα δικαιώματα περιεχομένου

Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2021 12:30
UPD:12:33
Reuters/Charles Platiau

To AFP είναι το πρώτο πρακτορείο ειδήσεων που έκλεισε συμφωνία με τη Google ώστε ο αμερικανικός διαδικτυακός κολοσσός να το πληρώνει για το περιεχόμενό του. 

Ύστερα από 18 μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) και η Google κατέληξαν σε μία πολύ σημαντική συμφωνία, με βάση την οποία η κορυφαία μηχανή διαδικτυακής ζήτησης στον κόσμο θα πληρώνει το πρακτορείο για τις ειδήσεις του. 

Η συμφωνία έχει 5ετή διάρκεια, αλλά το αντίτιμο που θα καταβάλλει η Google σε αυτή την περίοδο για το περιεχόμενο του AFP που εμφανίζει στις Ειδήσεις της δεν αποκαλύφθηκε. Είναι το πρώτο πρακτορείο ειδήσεων που κλείνει τέτοιου είδους συμφωνία και θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο και για άλλα.

«Είναί μία συμφωνία που καλύπτει το σύνολο της Ε.Ε., σε όλες τις γλώσσες του AFP, συμπεριλαμβανομένων χωρών, που δεν έχουν θέσει σε εφαρμογή την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δικαιώματα περιεχομένου» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος του Γαλλικού Πρακτορείου, Φαμπρίς Φρις, χαρακτηρίζοντας «πρωτοποριακή» τη συμφωνία. 

Το AFP παράγει και διανέμει περιεχόμενο multimedia σε πελάτες του σε έξι χώρες ανά τον κόσμο. Αξίζει να θυμίσουμε ότι η Google είχε υπογράψει συμφωνία 3ετους διάρκειας με ορισμένες γαλλικές εφημερίδες στις αρχές του έτους, αλλά ήρθε αντιμέτωπη με πρόστιμο 500 εκατ. ευρώ από την αρχή ανταγωνισμού για την αποτυχία της να διαπραγματευθεί «καλή τη πίστει». Έχει ασκήσει έφεση επί της απόφασης αυτή και συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για νέα συμφωνία. 

Τόσο στη Γαλλία όσο και στη Δανία οι μεγάλοι μιντιακοί όμιλοι έχουν ενώσει δυνάμεις για να διαπραγματευτούν με τους τεχνολογικούς κολοσσούς για τα δικαιώματα copyright, ενώ στην Ισπανία η Google ανακοίνωσε προ ημερών ότι θα ανοίξει και πάλι την υπηρεσία των Ειδήσεων στις αρχές του 2022. Στην Αυστραλία έχει ψηφιστεί νόμος που υποχρεώνει τους τεχνολογικούς κολοσσούς να πληρώνουν τα μέσα ενημέρωσης για τη χρήση του περιεχομένου τους. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα