Market Beat: Η αγορά να αναζητά την συνέχεια στην άνοδο με μικρότερες  βοήθειες από τα διεθνή

Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2021 09:18
UPD:09:19
  • Κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Wall Street, ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε -0,58% ή 211,17 μονάδες στις 35.931,05, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,26% στις 4,688,67 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,33% στις 15.921,57..
  • Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σε χαμηλό έξι εβδομάδων λόγω ανησυχίας για υπερχείλιση της προσφοράς και την προοπτική οι οικονομίες της Κίνας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών να στραφούν στα αποθέματα καυσίμων τους, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent να βουλιάζουν και να παραμένουν στα 79,77 δολάρια, τιμή που αντιστοιχεί σε πτώση περισσότερο από 8% από το υψηλό τριετίας του περασμένου μήνα.
  • Το ευρώ έχει ανακάμψει από το ταξίδι κάτω από τα 1,13 δολάρια  την Τετάρτη, αλλά παραμένει ασταθές στα 1,1325 και προετοιμάζεται για τον χειρότερο μήνα του σε σχέση με το δολάριο από τον Ιούνιο, όταν η Federal Reserve αιφνιδίασε τους επενδυτές με μια αλλαγή του τόνου ως προς τη νομισματική της πολιτική στρεφόμενη σε πιο αυστηρή οπτική.
  • Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου αναφοράς παρέμειναν σταθερές στο Τόκιο στο 1,5889% μετά από πτώση περίπου 5,5 μονάδων βάσης κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Οι επενδυτές με μέτριο για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και μεγάλης αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 917,87 μονάδες με μεταβολή +0,87% ή 7,88 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 79,420 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων ήταν 15,669 εκατ.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Εδώ στο Νότο της Ευρώπης και της Ευρωζώνης η οικονομία απόκτησε διαφορετικούς ρυθμούς έναντι των υπολοίπων του σκληρού πυρήνα της ζώνης του κοινού νομίσματος. Επί χρόνια αυτή η διαφορά έχει αλλάξει την έναρξη και το τέλος των ενάρετων οικονομικών κύκλων και κατά συνέπεια ήταν δικαιολογημένη και η καθυστέρηση της εμφάνισης ανόδου στην αγορά μετοχών στην Αθήνα. Τώρα οι ρυθμοί για την ελληνική οικονομία θεωρούνται – αναγνωρίζονται από τμήματα ανάλυσης μεγάλων επενδυτικών οίκων ως υψηλότεροι του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Στην συγκεκριμένη περίοδο υπάρχει για τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια του πλανήτη ένας κορεσμός  των επενδυτικών προσδοκιών σχετικά με την συνέχεια της πορείας προς το τέλος της χρονιάς. Αφού την προηγούμενη ο πανευρωπαϊκός EuroStoxx 600 εμφάνισε νέο ρεκόρ βίου και οι δείκτες της Wall Street προ ημερών σημείωσαν ρεκόρ υψηλών βίου. Η Αθήνα με τοποθέτησή της σε ειδική κατηγορία στα αναπτυσσόμενα χρηματιστήρια αντί των αναπτυγμένων σε αυτό το ράλι δεν ακολούθησε αντίστοιχα. Τώρα όμως στα διεθνή χρηματιστήρια υπάρχουν ενδείξεις αλλά και σοβαρές φωνές που αναφέρονται στην κυριαρχία υπερβολικής αισιοδοξίας.   

Πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, αναφέρθηκε στη σχέση των θεμελιωδών για τις αγορές συναισθημάτων. Δήλωσε ότι οι αγορές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη περίοδο, καθώς η παγκόσμια οικονομία προσπαθεί να αναδυθεί από τον απότομο αντίκτυπο της πανδημίας. «Όταν αναπολώ και σκέφτομαι την 40χρονη καριέρα μου, αναγνωρίζω ότι υπήρξαν χρονικές περίοδοι που η απληστία ξεπέρασε κατά πολύ τον φόβο. Βρισκόμαστε σε μία από αυτές τις περιόδους. Η εμπειρία μου λέει ότι αυτές οι περίοδοι δεν διαρκούν πολύ». Είπε ο Solomon σε μια συνέντευξη στο Bloomberg New Economy Forum στη Σιγκαπούρη.  «Οι πιθανότητες είναι ότι τα επιτόκια θα ανέβουν και εάν τα επιτόκια αυξηθούν, αυτό από μόνο του θα αφαιρέσει μέρος της υπερβολής από ορισμένες αγορές».

Οι χρηματιστηριακές αγορές διολίσθησαν την Πέμπτη και ασφαλή καταφύγια όπως τα κρατικά ομόλογα, ο χρυσός και το γιεν υποστηρίχθηκαν στην Ασία, καθώς ένα σπέρμα ανησυχίας μπήκε στις εκτιμήσεις για τις προοπτικές σχετικά με τα επιτόκια και την ανάπτυξη, ιδιαίτερα εκτός των ΗΠΑ. Χθες η Αθήνα έδειξε μια άνεση στο να αναπτυχθεί τάση με βάση κριτήρια εσωτερικά – τοπικά σε επίπεδο στατιστικών δεδομένων και εταιρικών εξελίξεων.  Όταν στην Αθήνα τον μεγαλύτερο ημερήσιο τζίρο έχουν, στη μέση της συνόδου, δυο μετοχές (ΟΤΕ +2,2% με τη μεγαλύτερη άνοδο, ΔΕΗ -1,26% με τις μεγαλύτερες απώλειες ) εκτός του τραπεζικού τομέα, η συνολική εικόνα εκπέμπει συνήθως θετικά μηνύματα, για το σύνολο του ταμπλό.

Έτσι χθες με τη συμπλήρωση 4 ωρών διαπραγμάτευσης, η αγορά είχε καταφέρει τα ακόλουθα: Κλιμακούμενη άνοδο διαρκώς σε θετικό πεδίο. Στο πρώτο ημίωρο κορυφή στις 913,95 μονάδες, λίγο μετά τις 13:00 κορυφή στις 915,5, ενώ στις 13:44 το ανώτερο μέρας ανέβηκε στις 915,81 μονάδες. Στις 13:50 αντικαταστάθηκε από τις 915,82 και στις 14:21 ήρθαν οι 915,85. Με δεδομένη την πλάγια κίνηση γύρω από αυτό το επίπεδο και στην άνοδο και στην κάθοδο χθες, η ζώνη γύρω από τις 915 – 916 μονάδες έγινε προσωρινά οροφή. Η υπέρβασή της θα βελτίωνε τη διάθεση για ρίσκο, ενώ η αδυναμία να ξεπεραστούν, θα έκανε μονόδρομο τις ρευστοποιήσεις θέσεων. Τελικά στις 14:30 ο τζίρος ήταν 35,3 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 5 εκατ. και ο ΓΔ είχε περάσει στις 916,65 μονάδες με άνοδο +0,73%. Η επόμενη τοπική κορυφή ήταν στις 917,5 μονάδες και ήρθε δυο ώρες αργότερα  και αφού ο ΓΔ έδειξε πως δεν θα πέρναγε κάτω από τις 915 μονάδες. Την εμφάνιση των 918 μονάδων είχαμε στις 16:55 και την προανήγγειλε το κανάλι που σχημάτιζαν τα κατώτερα ημέρας  ως τις 13:00, με άνω πλευρά την παράλληλη που περνούσε από τις πρώτες τοπικές κορυφές. Με άλλα λόγια χθες είχαμε άνοδο με manual από την τεχνική ανάλυση, χωρίς παρεκκλίσεις.

Η καθημερινή αναζήτηση απόψεων έφερε τις παρατηρήσεις από τη Leon Depolas Sec.: “Ανθεκτικές παραμένουν οι 900 μονάδες ΓΔΧΑ, αν και η συναλλακτική δραστηριότητα (με εξαίρεση τη ΔΕΗ τις τελευταίες μέρες) δεν έχει δείξει σημαντική βελτίωση. Ωστόσο, με σταθεροποιητικό το διεθνές κλίμα, δεν αποκλείουμε μια νέα ανοδική προσπάθεια βραχυπρόθεσμα, καθώς υπάρχουν Δεικτοβαρείς μετοχές με σημαντικά ανοδικά περιθώρια. Μεσοπρόθεσμα όμως, η επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων θα λειτουργήσει αρνητικά. Υπό σταθερή αξιολόγηση βρίσκονται τα εισερχόμενα μάκρο”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Οι ισχυρές λιανικές πωλήσεις που ανακοινώθηκαν την Τρίτη και τα εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου αλυσίδων στο λιανεμπόριο έδειξαν ότι οι καταναλωτές μπορούν να διαχειριστούν τις τρέχουσες αυξημένες τιμές. Καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η Target ενώ ισχυρά αποτελέσματα γ΄ τριμήνου ανακοίνωσε χθες και η Home Depot. Έτσι οι αναλυτές θεωρούν ότι όλα δείχνουν πως το λιανεμπόριο θα έχει μια καλή εορταστική περίοδο που θα οδηγήσει τις μετοχές υψηλότερα.

Στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε -0,58% ή 211,17 μονάδες στις 35.931,05, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,26% στις 4,688,67 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,33% στις 15.921,57. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Apple (+2%) και Home Depot (+0,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Visa (-4,9%) και Goldman Sachs (-2,7%).

Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι ενάρξεις κατοικιών σημείωσαν πτώση 0,7%, υποχωρώντας σε νέο χαμηλό έτους. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 1,5%. Την ίδια στιγμή, οι οικοδομικές άδειες πραγματοποίησαν άλμα 4% τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 2,8%.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,60% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε σε νέο υψηλό 16 μηνών έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1317 δολάρια.

Η τιμή του πετρελαίου WTI έπεσε -3% στα 78,36 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού εμφάνισε υψηλό πέντε μηνών, σημειώνοντας άνοδο 0,9%.

ΕΥΡΩΠΗ

Η προσοχή των επενδυτών παρέμεινε στραμμένη στα μακροοικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης. Ο πανευρωπαϊκός EUROStoxx 600 έπιασε νέο ιστορικό υψηλό καθώς ενισχύθηκε +0,14% στις 489,95 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -0,43% στις 7.291,20 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +0,02% στις 16.251,13 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,06% στις 7.156,85 μονάδες. Στην περιφέρεια του ευρώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχώρησε κατά -0,52% ενώ ο ιταλικός ΜΙΒ είχε οριακή άνοδο +0,07%.

Καθώς κατά 4,1% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την τελική εκτίμηση της Eurostat. Έναν μήνα πριν, οι τιμές είχαν ενισχυθεί κατά 3,6% ετησίως. Τα πιο χαμηλά ποσοστά σε ετήσια βάση είχαν Μάλτα (1,4%), Πορτογαλία (1,8%), Φινλανδία (2,8%) και Ελλάδα (2,8%). Τα πιο υψηλά σημειώθηκαν στη Λιθουανία (8,2%, στην Εσθονία (6,8%) και στην Ουγγαρία (6,6%).

Επίσης, αυξήθηκε κατά 0,9% η κατασκευαστική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο και κατά 1,2% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τη Eurostat. Τον Αύγουστο είχε υποχωρήσει κατά 1,4% στην ευρωζώνη και κατά 1,8% στην ΕΕ. Σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, η δραστηριότητα κινήθηκε κατά 1,5% ανοδικά στην ευρωζώνη και κατά 1,8% στην ΕΕ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 4,2% τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ήταν το πιο υψηλό ποσοστό από τον Νοέμβριο του 2011. Σε σύγκριση με τον φετινό Σεπτέμβριο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 1,1%. Τον Σεπτέμβριο οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 3,1%.

ΧΑ

Με ακούραστο αγοραστικό ενδιαφέρον και κίνηση ανεξάρτητη από τα διεθνή κέρδη +0,87%

Αποτύπωσαν τη διάθεση να πάρουν ανάσες, μετά την αλυσιδωτή αναζήτηση νεώτερων υψηλών βίου τα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρώ, με οριακή άνοδο μόνο σε Παρίσι και Φρανκφούρτη και  Μιλάνο. Ενώ πτωτικά άνοιξε και συνέχισε στην πρώτη ώρα η Wall Street.

  • Ο τζίρος εδώ, υποχώρησε στα 79,4 εκατ. ευρώ ήταν περίπου το ένα τέταρτο της Τρίτης 16/11 και ελαφρά πάνω από  τα 71,1 εκατ., τον μέσο τζίρο της  προηγούμενης εβδομάδας
  • Δεν εμφανίστηκαν ούτε στιγμή επίπεδα τιμών χαμηλότερα των 910,5 μονάδων που ήταν κατώτερο μέρας και ορίστηκε στις 10:31 ένα λεπτό μετά το άνοιγμα και σημειώθηκε το ανώτερο όταν απόμεναν ενός λεπτού ελεύθερες συναλλαγές, οι 918,89 μονάδες στις 16:59
  • Υπήρξε κίνηση με σταδιακά ανοδικά σκαλοπάτια. Στο πρώτο ημίωρο κορυφή στις 913,95 μονάδες, λίγο μετά τις 13:00 κορυφή στις 915,5, ενώ στις 13:44 το ανώτερο μέρας ανέβηκε στις 915,81 μονάδες. Στις 14:30 ο ΓΔ είχε περάσει στις 916,65 και επόμενη τοπική κορυφή ήταν στις 917,5 μονάδες και ήρθε δυο ώρες αργότερα. Την  εμφάνιση των 918 μονάδων είχαμε στις 16:55 και την προανήγγειλε το κανάλι που σχημάτιζαν τα κατώτερα ημέρας  ως τις 13:00 με άνω πλευρά την παράλληλη που περνούσε από τις πρώτες τοπικές κορυφές. Αποτελώντας ένα υπόδειγμα σταθερής ανοδικής  κίνησης. 
  • Με μια μικρή πτώση από την κορυφή της συνόδου άφησαν τον ΓΔ στις 17:00 στις 918,57 για να κλείσει με τις δημοπρασίες λόγω εκτίναξης των πιέσεων σε ορισμένα blue chip στις 917,87.
  • Η υπεροχή στο πλήθος των ανοδικών έναντι των πτωτικών μετοχών συνολικά 76/21, υπογράμμισε το στόχο των θεσμικών για πραγματοποίηση συναλλαγών κοντά στα υψηλά μήνα, μετά από ενθυλάκωση κερδών από blue chip με υψηλή επίδοση προσφάτως, ενώ στον FTSE25 υστερούσαν οι πτωτικές 2 έναντι 23 ανοδικών

Στην τρίτη συνεδρίαση της βδομάδας, δεν έπαιξε κυρίαρχο ρόλο το διεθνές κλίμα. Τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν κυρίως πτωτικά αλλά τα ευρωπαϊκά ελαφρά ανοδικά πριν ανοίξει η αγορά της Νέας Υόρκης, παρά την επιφύλαξη των επενδυτών από την ισχυροποίηση του δολαρίου και την αρνητική μεταβολή στα futures των Dow Jones  και S&P500. Ωστόσο στη σημερινή συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη, η εικόνα των μεταβολών των βασικών ήταν πτωτική αποφασιστικά για όλους τους βασικούς δείκτες, καθώς οι  Dow Jones  και οι S&P500 και  Nasdaq εμφάνιζαν σταθερά αυξανόμενες αρνητικές μεταβολές. Αυτά, δεν επηρέασαν τους διαχειριστές του δολαρίου στο τέλος της συνόδου στην Αθήνα, που ήταν ανοδικό, σε θετικό πεδίο και με τις δημοπρασίες δεν κλαδεύτηκε αισθητά η μέγιστη ανοδική μεταβολή που ήταν το +0,98%.

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα

Οι επενδυτές με μέτριο για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και μεγάλης αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 917,87 από 909,99 μονάδες την προηγούμενη με μεταβολή +0,87% ή 7,88 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 79,420 από 305,523 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 15,669 από 3,708 εκατ. ευρώ, και η  ΕΥΡΩΒ απασχόλησε 7,204 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ 3,958 εκατ. ευρώ, η ΑΛΦΑ  2,991 εκατ. ευρώ, η ΜΠΕΛΑ 967.032 ευρώ, και η ΟΛΠ 549.000 ευρώ.

Τη διακύμανση (8,40 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 10:31 και ήταν οι 910,49 από 909,79 μονάδες την Τρίτη, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 16:59 και ήταν οι 918,89 από 919,80 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 76 από 52 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 21 από 58 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 29 από 18. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 67,262 από 66,743 δις ευρώ την Τρίτη.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν υποπολλαπλάσιο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +0,87% με τον EUROSTOXX 600 στο +0,11%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Ο ΔΤΡ κατέληξε την προηγούμενη στις 591,54 με άνοδο +1,43% και ανώτερο το επίπεδο των 598,76 μονάδων. Σήμερα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 591,46 μονάδων (-0,01%) και των 604,53 (+2,20%), βρέθηκε πριν τις τελικές δημοπρασίες στις 603,55 (+2,03%) και τελικά τον οδήγησαν στις 600,41 με άνοδο +1,50%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 26,800 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (+0,59%) απασχόλησε 6,271 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+4,95%) 6,365 εκατ., η ΠΕΙΡ (+0,42%) 1,539 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+0,63%) 2,409 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,96% στις 2212,15 από 2191,18 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  2,94 περίπου μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο +0,40%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η άνοδος δεν αύξησε τις θετικές προσδοκίες τις ψαλίδισε ελαφρά

Διαπιστώνεται εύκολα πως χθες με άνοδο του FTSE25 περίπου +1% οι traders επέλεξαν να ορίσουν κλεισίματα στα ΣΜΕ τρέχουσας και επόμενης σειράς χαμηλότερα από την κατάληξη του υποκείμενου δείκτη. Σήμερα είναι η τελευταία μέρα που η σειρά Νοεμβρίου θα έχει πλήρη διαπραγμάτευση. Αύριο σταματά στο μέσο της συνόδου.

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25  σε θετικό πεδίο, μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 2,15 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 20,97 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2215,09 μονάδες, ήρθε στις 16:59. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:32 και ήταν οι 2191,77 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2212,15 από 2191,18 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,96% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 20,484 εκατ. ευρώ την Τετάρτη 17/11.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ανήλθε στα 1542 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 2212,00 μονάδες, κατώτερο στις 2190,00 και τελευταίες πράξεις στις 2210,25, με κλείσιμο στις 2209,25 από 2194,75 και οι ανοικτές θέσεις περιορίστηκαν στις 2339 από 3104. Επίσης άλλαξαν χέρια 1391 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου, με ανώτερο τις 2211,25 μονάδες κατώτερο τις 2191,50 τελευταίες πράξεις στις 2210,00 και κλείσιμο στις 2207,25 από 2192,00 μονάδες ενώ ανήλθαν στις 1927 από 821 οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν επίσης 30 ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου και οι ανοικτές θέσεις τους ανήλθαν στα 30 από 21 ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι συνολικά υποχώρησαν ελαφρά. Στα calls του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 60 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 και 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Νοεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 60 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2200 και 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες.

Ο Νικόλας Πετράκης όπως της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ μεταξύ άλλων επισημαίνει:

“Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης “παλεύει” να κρατήσει την βραχυπρόθεσμη στήριξη των 910 μονάδων. Απώλεια αυτής, θα φέρει τον ΓΔ στην μεσοπρόθεσμη στήριξη των 900 μονάδων, χάνοντας βέβαια το βραχυπρόθεσμο σήμα αγοράς. Το άνω εύρος της πολύμηνης συσσώρευσης και τα ψηλά έτους στις 930 μονάδες, αποτελούν την κυριότερη αντίσταση της Αγοράς σε αυτή τη φάση.

 Η διαγραμματική κόπωση στον Τραπεζικό κλάδο επιβεβαιώθηκε, με την διόρθωση της περασμένης εβδομάδας να οδηγεί τον δείκτη Τραπεζών στην στήριξη των 580 μονάδων. Η ζώνη 585 - 580 αποτελεί την βασική στήριξη του κλαδικού δείκτη, ενώ το τοπικό υψηλό των 605 μονάδων την μοναδική αντίσταση, έως τα ψηλά έτους στις 640 μονάδες”.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 601,25 από 592,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 7.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές αυξήθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης ειδικά των περισσότερων τραπεζικών μετοχών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 5477 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,12 ευρώ και δημιουργήθηκαν 110.898 από 110.938 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 5046 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,84 ευρώ και τα  ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 35.949 από 36.247.

Της ΕΥΡΩΒ με 464 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,963 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 26.371 από 26.476.  

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 1362 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,47 ευρώ και 29.896 από 28.706 ανοικτά ΣΜΕ

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 1225 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου, τα 417 ΣΜΕ της ΜΙΓ,  και τα 316 ΣΜΕ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 1291 συμβόλαια για την ΤΕΝΕΡΓ και στα 873 για τον ΟΛΠ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ επισημαίνει:

“Πρώτη ανοδική αντίδραση, μετά από έξι πτωτικές συνεδριάσεις, για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος ισορροπεί μετά βίας στην στήριξη των 910 μονάδων. Παρά τη διατήρηση της ανοδικότητας των διεθνών δεικτών, η αδυναμία υπέρβασης σημαντικών τεχνικών ορίων, αποτελεί εμπόδιο για το Χ.Α. Η κόπωση σε πολλούς τίτλους είναι εμφανής, με ελάχιστες μετοχές να αποτελούν εξαίρεση.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης “παλεύει” να κρατήσει την βραχυπρόθεσμη στήριξη των 910 μονάδων. Απώλεια αυτής, θα φέρει τον ΓΔ στην μεσοπρόθεσμη στήριξη των 900 μονάδων, χάνοντας βέβαια το βραχυπρόθεσμο σήμα αγοράς. Το άνω εύρος της πολύμηνης συσσώρευσης και τα ψηλά έτους στις 930 μονάδες, αποτελούν την κυριότερη αντίσταση της Αγοράς σε αυτή τη φάση.

Η διαγραμματική κόπωση στον Τραπεζικό κλάδο επιβεβαιώθηκε, με την διόρθωση της περασμένης εβδομάδας να οδηγεί τον δείκτη Τραπεζών στην στήριξη των 580 μονάδων. Η ζώνη 585 - 580 αποτελεί την βασική στήριξη του κλαδικού δείκτη, ενώ το τοπικό υψηλό των 605 μονάδων την μοναδική αντίσταση, έως τα ψηλά έτους στις 640 μονάδες.

Την Παρασκευή πριν το άνοιγμα της Αγοράς ανακοινώνει αποτελέσματα εννεάμηνου η Τράπεζα Πειραιώς, ακολουθεί η μηνιαία λήξη Παραγώγων επί των δεικτών, ενώ το βράδυ αναμένεται η πιστοληπτική αξιολόγηση της Moody’s για το Ελληνικό αξιόχρεο. Όπως είναι γνωστό, η Moody’s μας αξιολογεί αυστηρότερα από τους άλλους Οίκους (Ba3) με μία αναβάθμιση του outlook να είναι πιθανή. Παρά ταύτα η Ελλάδα παραμένει 2 κλίμακες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, όπου και αποτελεί το ζητούμενο για την ουσιαστική αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας και ως συνέπεια αυτού και της Χρηματιστηριακής Αγοράς”.

Σήμερα

Οι χρηματιστηριακές αγορές διολίσθησαν σήμερα Πέμπτη 18/11 και τα ασφαλή καταφύγια όπως τα κρατικά ομόλογα, ο χρυσός και το γιεν υποστηρίχθηκαν στην Ασία, καθώς ένα σπέρμα ανησυχίας μπήκε στις εκτιμήσεις για τις προοπτικές σχετικά με τα επιτόκια και την ανάπτυξη, ιδιαίτερα εκτός των ΗΠΑ. Το ευαίσθητο σε κινδύνους δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο έξι εβδομάδων των 0,7256 δολαρίων.

Ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε -0,6% στις αρχές των συναλλαγών αλλά στις 8:45 δική μας ώρα υποχωρεί μόνο -0,18%. Ο ευρύτερος δείκτης ασιατικών μετοχών της MSCI εκτός Ιαπωνίας σημείωσε αρχικά πτώση -0,5% και στις 8:45 έχανε  -0,63% και ήταν στις 650,25 μονάδες. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 παρέμειναν στο +0,12% μετά τη μικρή υποχώρηση του δείκτη κατά τη διάρκεια της νύχτας .

Η διάθεση φυγής από το ρίσκο ήταν πιο ήπια στο Χονγκ Κονγκ, όπου η ανησυχία για τις προοπτικές των κερδών επιβάρυνε τις μετοχές της τεχνολογίας και η πτώση σχεδόν 5% της εταιρίας βαρέων βαρών Alibaba, αρχικά έσυρε τον Hang Seng περίπου -1% χαμηλότερα. Αλλά στις 8:50 υποχωρούσε -0,58% και βρισκόταν στις 35931,05 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα