Από την έντυπη έκδοση
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected]
Τα πρωτόγνωρα επίπεδα των 300 ευρώ/MWh αρχίζουν να προσεγγίζουν οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα, οι οποίες εν μέσω του νέου ράλι των τιμών φυσικού αερίου, με φόντο την όξυνση της γεωπολιτικής έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, παραμένουν σταθερά οι ακριβότερες πανευρωπαϊκά.
Η μέση χονδρεμπορική τιμή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας πραγματοποίησε «πτήση» στα 276,47 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά 8,7% σε ημερήσια βάση, ενώ η ανώτερη τιμή εκτοξεύτηκε στα 356 ευρώ/MWh. Το νέο άλμα των χονδρεμπορικών τιμών στην Ελλάδα συνέπεσε και με την αύξηση της συμμετοχής του φυσικού αερίου στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής, που αγγίζει το 50% (49,35%), ενώ η συμμετοχή των ΑΠΕ προβλέπεται σήμερα μόλις στο 12,54% και οι -ακριβές- εισαγωγές στο 18,25%. H έντονα ανοδική πορεία των τιμών στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση της μέσης τιμής για τον Νοέμβριο, που διαμορφώνεται στην παρούσα φάση στα 221,11 ευρώ/MWh και είναι η υψηλότερη στην Ε.Ε., με Ιταλία και Ουγγαρία να ακολουθούν.
Ράλι στο φυσικό αέριο
Η επάνοδος των τιμών του φυσικού αερίου στο διεθνές hub της Ολλανδίας κοντά στα επίπεδα-ρεκόρ πάνω από 100 ευρώ/MWh του Οκτωβρίου (από 15 ευρώ/ MWh έναν χρόνο πριν) και η ηχηρή διάψευση των προσδοκιών για αποκλιμάκωσή τους προκαλούν ισχυρό προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφού δημιουργούν συνθήκες διατήρησης και των χονδρεμπορικών τιμών του ηλεκτρισμού κοντά στα τρέχοντα επίπεδά τους. Και ενώ είχαν δημιουργηθεί ελπίδες για βελτίωση των συνθηκών τον Δεκέμβριο -με την υπόθεση εργασίας ότι οι εταιρείες θα προμηθεύονταν φυσικό αέριο τον Νοέμβριο σε χαμηλότερες τιμές- οι εξελίξεις με τον Nord Stream 2 ήρθαν να ανατρέψουν αυτά τα σενάρια και να εντείνουν τις ανατιμητικές πιέσεις.
Τι θα γίνει με τα μέτρα στήριξης
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το τελευταίο πακέτο μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων -με κορωνίδα την αύξηση της επιδότησης για τους καταναλωτές της χαμηλής τάσης στα 39 ευρώ/μήνα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης για Νοέμβριο και Δεκέμβριο- «κλείδωσε» με τα δεδομένα του Οκτωβρίου -και μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στα 198 ευρώ/ MWh- τυχόν διατήρηση της μέχρι τώρα τάσης τον Νοέμβριο προοιωνίζεται τη λήψη πρόσθετων μέτρων για να αποφευχθεί μεγάλη επιβάρυνση των νοικοκυριών.
Το ενδεχόμενο αυτό, άλλωστε, άφησαν ανοιχτό χθες τόσο ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας όσο και ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ. Σκρέκας χαρακτήρισε «πρωτόγνωρο φαινόμενο» την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου στα 80 και 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα και πρόσθεσε ότι «κάθε μήνα θα αξιολογούμε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα και θα αυξάνουμε την ενίσχυση ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε ένα μεγάλο τμήμα της ανατίμησης έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν βάναυσα τα ελληνικά νοικοκυριά».
Ο κ. Σταϊκούρας, από την πλευρά του, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν και είναι να περιοριστούν οι συνέπειες από την ενεργειακή κρίση στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, θα πρέπει λοιπόν να δούμε τι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες».
Spot χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου
Ένα σημαντικό βήμα εμβάθυνσης της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα, που επιτρέψει την καλύτερη αποτύπωση των δεδομένων προσφοράς και ζήτησης και τη βελτιστοποίηση των τιμών προμήθειας, σηματοδοτεί η έναρξη λειτουργίας τον Ιανουάριο του 2022 της οργανωμένης spot χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου, την οποία θα «τρέχει» το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) που ανέπτυξε τη σχετική πλατφόρμα σε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ. Την ενεργοποίηση της νέας αγοράς, αρχής γενομένης από την εκκίνηση της πλατφόρμας εμπορίου προϊόντων φυσικού αερίου, εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθ. Δαγούμας, μιλώντας στο πρώτο ετήσιο Περιφερειακό Συνέδριο της Eurogas που έγινε στην Αθήνα. [SID:14790130]