Όσοι σκέφτονται να πουλήσουν σήμερα το σπίτι τους, βλέπουν μπροστά τους μία ιδανική αγορά στις περισσότερες οικονομίες ανά τον πλανήτη: η ζήτηση έχει ανέβει αισθητά εν μέσω πανδημίας, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών είναι ακόμη πολύ λίγες. Όλα αυτά συνιστούν κακά νέα για τους επίδοξους αγοραστές, αφού ανεβάζουν τις τιμές των ακινήτων, αλλά σίγουρα ικανοποιούν τους υποψήφιους πωλητές.
Η Wall Street μάλιστα πιστεύει ότι έχουμε να κάνουμε με μία «συνταγή» που υπόσχεται ένα ράλι διαρκείας στις τιμές κατοικιών.
Υπάρχει ωστόσο κάποιος που διαφωνεί με την εκτίμηση αυτή. Και δεν είνα άλλος από την Ίβι Ζέλμαν, η οποία έγινε θρύλος στην επενδυτική κοινότητα, όταν στα μέσα της δεκαετίας του 2000 προέβλεψε ότι η αγορά ακινήτων έχει φτάσει στο απόγειό της και εάν οι τιμές ενισχυθούν περαιτέρω θα έχουμε μία φούσκα που τελικά θα σκάσει. Μάλιστα το 2006 - δύο χρόνια πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση- είχε έρθει σε σφοδρή αντιπαράθεση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Toll Brothers για την υπερβολικά αισιόδοξή του εκίμηση για τις προοπτικές της αγοράς ακινήτων. Τότε εργαζόταν στην Credit Suisse.
Μετά την κρίση, το 2012, έχοντας πλέον ιδρύσει την δική της εταιρεία Zelman & Associates, προσδιόρισε επιτυχώς τη στιγμή που η αγορά θα αρχίσει επιτέλους να ανακάμπτει.
Σήμερα πιστεύει ότι το ράλι των τιμών θα είναι εξαιρετικά βραχύβιο και η πτώση δεν θα αργήσει να έρθει. Όπως εξηγεί πολλοί αναλυτές υποβαθμίζουν μεταξύ άλλων τον τεράστιο αριθμό ακινήτων που βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού. Στις ΗΠΑ όπως λέει αυτή τη στιγμή έχουμε ζήτηση για 900.000 μονοκατοικίες, αλλά βρίσκονται στα «σκαριά» 1,1 εκατομμύριο μονοκατοικίες, δηλαδή 20% περισσότερες από όσο η αγορά χρειάζεται.
Παράλληλα θεσμικοί επενδυτές έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να δαπανήσουν 75 δισ. δολάρια στην κατασκευή κατοικιών προς ενοικίαση και εάν αυτό συμβεί θα πιέσει ακόμη περισσότερο τις τιμές προς τα κάτω.
Ένας τρίτος παράγοντας που την κάνει να πιστεύει ότι το ράλι δεν θα έχει διάρκεια είναι το γεγονός πως σε μεγάλο βαθμό η ζήτηση σήμερα στηρίζεται σε ανθρώπους που δεν αγοράζουν τα ακίνητα ως πρώτη κατοικία, αλλά σε επενδυτές που θέλουν να τα ανακαινίσουν και να τα μεταπωλήσουν.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Business Insider